Ældgamle krystaller afslører: Nordamerika deler historie med Australien og Antarktis
Kilde: 
03 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Nordamerika har sandsynligvis hængt sammen med Australien og Antarktis. Det foreslår et nyt studie i U.S. Geological Survey (USGS) i hvert fald.

I studiet har amerikanske geologer fastsat datoen for mineraler begravet i sedimentære bjergarter i Arizona og New Mexico. Her fandt de, at mange zirkonkrystaller - mineralkorn, der var eroderet fra andre klipper og herefter indlejret i de sedimentære lag - var cirka 1,6 til 1,5 milliarder år gamle. Det er en alder, som ikke passer sammen med nogle kendte data fra vestkysten af USA.

Til gengæld er denne alder i overensstemmelse med tidligere fund i de nordlige stater Montana og Idaho, samt i Britisk Columbia og Yukon i Canada. Og selvom zirkonernes alder i disse områder ikke matcher vestkysten i USA, så matcher de distrikter i både Australien og Antarktis.

»Selvom områderne med tiden har udviklet sig langs meget forskellige baner, så har de delt historie, da de først blev formet. Den historie giver os et fingerpeg om, hvilke kontinenter, der grænsede op til Nordamerika for 1,5 milliarder år siden,« skriver geolog James Jones, fra Bucknell University i USA, i studiet.

Læs også:

Se Jordens tektoniske pladers imponerende rejse

Derfor rammer jordskælv Tyrkiet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.