Ægteskabet hjælper i kampen mod kræft
Kilde: 
12 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

»Gift er noget, man tager for ikke at blive det« lyder et gammelt ordsprog, og skrækhistorier om ægteskabets elendighed er der nok af.

Men ægteskabet kan faktisk spille en livsforlængende rolle i kampen mod en af nutidens største helbredsudfordringer kræft, skriver washingtonpost.com.

Ugifte kræftpatienter har højere dødsrater end gifte patienter, viser et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet CANCER.

»Vores studie viser, at social støtte er en meget vigtig drivkraft,« siger Scarlett Lin Gomez, som forsker ved Cancer Prevention Institute of California og er medforfatter på studiet, ifølge washingtonpost.com.

Ugifte mænd havde en dødsrate, som var 27 procent højere end for gifte mænd. For ugifte kvinder var den 19 procent højere, viser studiet, der er baseret på 800.000 voksne amerikanere, som er diagnosticeret med aggresive kræftformer mellem 2000 og 2009. 

Ifølge forskerne bag det nye studie kan den højere overlevelse for gifte kun meget begrænset forklares af de bedre økonomiske ressourcer som et par får ved at slå pjalterne sammen, og som eksempelvis kan give dem adgang til private sundhedsforsikringer og muligheden for at flytte til bedre kvarterer.

Det stigende antal skilsmisser og singler i USA - og Danmark - kombineret med det stigende antal kræftpatienter som følge af den aldrende befolkning betyder, at det nye studie spiller en vigtig rolle for folkesundheden.  

»Det er nødvendigt med mere forskning for at forstå de specifikke årsager bag forbindelsen mellem ægteskab og kræft, så fremtidige ugifte patienter kan modtage indgreb, som øger deres sandsynlighed for at overleve,« siger María Elena Martínez, som er ph.d. ved San Diego School of Medicine og medforfatter på studiet, til sciencedaily.com

Læs også:

Opsigtvækkende hypotese: Derfor får mennesker kræft

Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.