80 mio. kr. skal bringe Danmark i front inden for kvanteteknologi
07 april 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Danmark har en række af verdens førende forskere inden for kvanteteknologi, og denne position bliver nu styrket af en massiv investering på 80 millioner kroner. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Investeringen er den største i Innovationsfondens historie og skal i de kommende år bane vejen for nye produkter og sikre, at der bliver skabt danske virksomheder med viden inden for kvanteteknologi.

Allerede nu har 18 virksomheder indgået aftale om at samarbejde med det nye danske center for kvanteteknologi, og tre universiteter indgår i projektet: Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

For hundrede år siden gjorde Niels Bohr København til verdens centrum for udvikling af kvantefysikken. Den nye investering skal sikre, at Danmark også bliver central for det, som eksperter betegner som den anden kvanterevolution.

Mere konkret arbejdes der eksempelvis på at skabe et kredsløb baseret på lys (fotoner) i stedet for elektroner – altså fotonik i stedet for elektronik. Dette kan gøre det muligt at bygge en enkelt computerchip, der har så stor en regnekapacitet, at den vil overgå, hvad alle nuværende computere kan klare tilsammen.

»Der er fantastiske fremtidsperspektiver for ny informationsteknologi baseret på lys. Vi arbejder på at skabe et kvanteinternet, som kan bruges til at lave gigantiske beregninger af store og komplekse problemer, som almindelige computere ikke har tilstrækkelig regnekraft til at løse,« siger professor Peter Lodahl fra Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Hvis kvantecomputeren bliver en realitet, vil det kunne betyde, at den kan knække selv de mest sikre koder og krypteringer, som vi benytter på vores computere i dag. Derfor er et af de nye mål med den massive investering at lave om på dette.

»Med Innovationsfondens investering er målet at udvikle teknologien bag kvantekryptering, så det bliver muligt at overføre krypteret information med totalt ubrydelige koder,« siger professor på DTU Fysik Ulrik Lund Andersen i pressemeddelelsen.

Der fokuseres også på andre anvendelser af kvanteteknologi. Teknologien eksempelvis bruges til at udvikle ekstremt følsomme sensorer, der åbner for høj-opløselige afbildninger af hjernes neurale netværk.

Læs også:

Forskere vil skabe nyt internet med kvante-kræfter

Lad dig ikke fuppe med kvantefysik

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.