350 år gammelt mysterium opklaret: Derfor svinger gammeldags ure i takt
Kilde: 
28 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

I 1665 opdagede den hollandske fysiker og opfinder af penduluret Christiaan Huygens noget mystisk, da han lå syg i sin seng og kiggede op på sine to ure.

Det viste sig, at uanset hvordan pendulerne startede i de to ure, så ville de begynde at svinge i takt efter en halv time. Lige siden har man ikke kunnet forklare, hvorfor to pendulure hængt op på den samme væg retter sig ind efter hinanden. Indtil nu. Det skriver LiveScience.

Nu har to forskere fundet ud af, at urene kan påvirke hinanden gennem små bevægelser i lydbølger, som overføres til den bærende bjælke i væggen.

Den portugisiske matematiker Henrique Oliveira ved University of Lisbon faldt i snak over en kop kaffe med sin fysikerkollega ved universitetet, Luís Melo, om fænomenet, og de besluttede sig for at undersøge, hvordan urene kunne påvirke hinanden gennem en stillestående væg.

De kom frem til, at når pendulurene svinger frem og tilbage, kan de overføre små bevægelser til væggen gennem lydbølger. Lydbølgerne ville være i stand til at ‘rejse’ gennem væggen og videre over til det andet ur.

For at teste deres teori, satte de to pendul ure fast på en bærende bjælke af aluminium, som de satte op på en væg. Her viste det sig ganske rigtigt, at ændringerne i pendulernes hastigheder skete i samme takt, som lydbølgerne blev udsendt.

Deres studie er netop blevet udgivet i tidsskriftet Scientific Reports.

Læs også:

Hvad er tid?

Se hypnotiserende pendulkunst

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.