200 års diskussion afgjort: Fortidsreptil svømmede ligesom en pingvin
Kilde: 
21 december 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

I 1821 blev fossilet af den havlevende plesiosaurus også kendt som savneøgle udgravet, og siden har der været en heftig diskussion om, hvordan den svømmede.

Plesiosaurus er udstyret med fire store vinge-lignende finner, som den bruger til at svømme med, og nu er forskerne endelig kommet frem til hvordan. Det skriver BBC.com.

Med en computersimulation har forskere ud fra fossiler været i stand til at genskabe den bevægelser i vandet.

»Vores studie viser, at op- og nedbevægelser er mere sandsynlige. Det er den måde skildpadder og pingviner svømmer på i dag. Pingvinerne flyver jo nærmest gennem vandet,« siger Adam Smith, der er professor ved Nottingham Natural History Museum og har været en del af studiet, til BBC.com.

Diskussionen har før gået på, om svaneøglen brugte sine fire finner til at ro med, som i en robåd, eller om den bevægede sig som en pingvin eller en kombination af de to.

Video: BBC.com

Computersimulationen viste hurtigt, hvordan svaneøglen ville bevæge sig i vandet ved at se på dens finner enkeltvis.

»Vi konkluderer at plesiosaurus er dominant på dens for-finner og brugte sine bag-finner mest til at styre og stabilitet,« skriver forskerne i deres studie.

Forskernes resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Læs også:

Svaneøgle fra Svalbard er en hidtil udkendt art

Sådan finder du dinosaurer i Danmark

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.