1.500 år gammelt mayamonument vidner om royal magtkamp
Kilde: 
22 juli 2013

Et næsten 1.500 år gammelt stenmonument fra Mayariget er blevet udgravet på Guatemala. Stenen, som kan dateres til 564 e.v.t., beretter om en oldgammel magtkamp om tronen, og blev fundet i en tunnel i en ukendt mayadronnings gravmonument under et tempel. Det skriver Discovery News.

Stenen er næsten 2 meter høj og 1 meter bred og er indskriberet med mayanske hieroglyffer, der beskriver en stormfuld periode på syv år, hvor to dynastier kæmpede om magten over det gamle kongerige. 

Før monumentet blev fundet, kendte ingen til navnene på de mayanske herskere gennem det sjette århundrede.

»Det avancerer virkelig vores viden om den royale familie og dynastis historie,« siger medforfatter til studiet, David Friedel, antropolog ved Washington University i St. Louis.

Forskerholdet afkodede inskriptionerne og kunne afsløre, at en mayakonge kendt som kong Wa'oom Uch'ab Tzi'kin, formentlig dedikerede stenen til sin far, kong Chak Took Ich'aak, i år 564 ev.t. Begge navne var tabt i historien indtil nu.

Fordi en dato fra den mayanske kalender var skrevet på stenen, kunne forskerne vide den præcise dag, hvor monumentet blev dedikeret.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Klimaforandringer tog livet af Maya-civilisationen

Sådan kan mennesket skabe Jordens undergang

Ny viden om mayakulturens begyndelse

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.