120 bomber skal afsløre kæmpeskælv i Californien
Kilde: 
24 maj 2011

Sandsynligheden for et kæmpeskælv i Californien er nu så stor, at geologer har sprængt bomber i undergrunden for at få et tydeligt 3D-billede af San Andreas-forkastningen. De vil vide, hvor det bliver værst. Det skriver Ing.dk.

Forskere har rusket op i Californiens undergrund i den seneste tid. Over 120 sprængladninger er blevet detoneret i og omkring den farlige San Andreas-forkastning, som gennemløber Californien. 

Bomberne blev anbragt i borehuller, som var omkring 20 meter dybe, og sprængt. Men ifølge eksperter var sprængningerne ikke store nok til at starte et jordskælv.

Sprængningerne skulle få undergrunden til at vibrere og gøre det muligt at skabe et 3D-billede af, hvordan forkastningen ser ud nede i dybet, skriver San Diego News.

Arbejdet gik i gang ganske få dage efter det store jordskælv i Japan, som førte til nedbruddet i atomkraftværket Fukushima. 

De amerikanske forskere regner nemlig med, at de bliver de næste. Californien vil inden for de næste 30 år blive ramt af et jordskælv på mindst 7,5 på Richter-skalaen. Risikoen er næsten fifty-fifty, ifølge USGS (U. S. Geological Survey).

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.