10 dage uden sukker gjorde tykke børn sundere
Kilde: 
29 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Nu er det tid til at pakke de sukkersøde undskyldninger væk. Et netop publiceret studie viser, at kun ti dage med nedsat indtag af tilsat sukker forbedrer sundshedstilstanden betydeligt hos overvægtige børn. Det skriver Livescience.com.

»Det positive budskab er, at du meget hurtigt kan vende et dårligt sundhedsbillede på en meget enkel måde. Jeg har aldrig set så slående eller betydelige resultater før,« siger professor og hovedforfatter til studiet Jean-Marc Schwarz fra Touro University, California til Livescience.com.

Han har sammen med sine kollegaer i alt observeret 43 overvægtige børn og deres reaktion på at gå fra et indtag af madvarer med 28 procent tilsat sukker til kun 10 procent, som WHO anbefaler.

Ved tilsat sukker forstås naturlige sødestoffer, som er tilsat diverse madvarer. Det inkluderer ikke sukker, der allerede er naturligt tilstede som for eksempel frugtsukkeret i et æble.

Forsøget med de overvægtige børn har vist, at sundhedstilstanden blev betydeligt forbedret i løbet af kun ti dage. Det var selvom børnene fortsat indtog det samme antal kalorier som før undersøgelsen og stadig spiste junk food og andre usunde madvarer uden tilsat sukker.

Børnene fik både nedsat kolesteroltal og blodtryk, og de tabte tilmed en smule i vægt.

Det nye studies utrolige resultater efterlader flere forskere skeptiske.

»Mens forskningen tyder på en dramatisk gavnlig sundhedsmæssig effekt, er der for mange omhyggelige og valide undersøgelser om dette emne, der ikke finder så unikke og dramatiske resultater,« siger Barry Popkin, der er professor ved the University of North Carolina til Livescience.com.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Obesity.

Læs også:

Dengang sukker var sundt

Danmarks nye sukker slår mus ihjel - men »ikke nødvendigvis mennesker«

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.