Hu-muuhr-svingninger: Køer gennemgår også puberteten ifølge nyt studie
Køer puberteten humørsvingninger personlighed

Canadiske forskere har personlighedstestet racen Holstein-Friesian-malkekvæg. (Foto: Shutterstock)

Canadiske forskere har personlighedstestet racen Holstein-Friesian-malkekvæg. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 februar 2020

»Jeg hader jer!« Sådan lyder det i danske hjem, når kønshormonerne raser, og husets teenager pludseligt får et affektudbrud.

At samme scenarie udspiller sig i danske kostalde er nok usandsynligt, men et nyt studie viser, at køer - ligesom mennesker - gennemgår en periode med humørsvingninger, når de bliver kønsmodne. Det skriver The Guardian.

»Vores studie identificerer, at køernes personlighedstræk bliver ustabile, når de gennemgår puberteten,« siger Nina Von Keyserlingk, der er en af forskerne bag studiet, til The Guardian.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Royal Society Open Science.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Køer 'fortæller', hvad de føler, gennem deres muh'en

Forskerholdet fra University of British Columbia i Canada gennemførte et såkaldt kohortestudie (no pun intended), hvor de over en periode fulgte to grupper køer på et mælkeproducerende landbrug - hvilket viste sig at være udfordrende, da nogle af forsøgsdeltagerne blev solgt, mens forskerne gennemførte studiet.

I løbet af køernes første leveår blev de ifølge The Guardian udsat for en række personlighedstests, som forskerne gennemførte i følgende perioder:

  • Mens koen diede hos moren
  • Da koen stoppede med at drikke mælk
  • Mens deltagerne gennemgik puberteten
  • Og da køerne var drægtige for anden gang og selv producerede mælk

Men hvordan personlighedstester man en ko, tænker du måske?

Jo, man placerer dem én af gangen i en indhegning, de ikke har været i før. Derefter introduceres koen for ukendte mennesker og genstande, mens man registrerer, hvordan koen opfører sig. Bliver den mere eller mindre modig? Er den mere eller mindre nysgerrig på nye omgivelser og nye genstande?

LÆS OGSÅ: Har dyr følelser?

Studiet viser, at koens adfærd var stabil i alle perioder pånær puberteten. Forskerne målte, hvor nysgerrige og modige køerne opførte sig, og der var store udsving i køernes adfærd, mens de blev kønsmodne.

Heather Leave, der var med til at lave studiet, peger ifølge The Guardian på, at mælkebønder kan øge dyrevelfærden og forberede køernes produktivitet, hvis de udnytter viden, om hvordan køernes adfærd varierer gennem deres levetid.

»Ideelt set skulle landbrug tage hensyn til den enkelte kos personlighed fremfor at fokusere på flokken. På den måde kan malkekoen nå sit fulde potentiale og producere mest mulig mælk,« siger Heather Leave til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Danske køer foretrækker drenge, mens amerikanske køer foretrækker piger

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Køer 'fortæller', hvad de føler, gennem deres muh'en

LÆS OGSÅ: Ugens podcast: Har dyr menneskelige følelser?

jbk

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.