Arktiske marine økosystemer ændrer sig
I Arktis vrimler fjordbundene med liv der er grundlaget for alt marint liv i Arktis, men klimaændringerne ændrer årstiderne så leddene i fødekæden ikke længere hænger sammen.

Figur 8.1 Stor artsdiversitet på fjordbunden
a. Det myldrer af liv på havbunden af de arktiske fjorde og kystnære farvande. b. Slange-stjerner og muslinger. (Fotos: Peter Bondo Christensen).

Figur 8.1 Stor artsdiversitet på fjordbunden a. Det myldrer af liv på havbunden af de arktiske fjorde og kystnære farvande. b. Slange-stjerner og muslinger. (Fotos: Peter Bondo Christensen).

Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem er - i forhold til marine økosystemer på lavere breddegrader - især begrænset af lys, og af at være isdækket en stor del af året, mens den lavere temperatur betyder mindre.

Isen lægger sig som et låg på fjorden i otte-ti måneder, og isen dækkes af et tykt snelag – som for de ferske økosystemer, se kapitel 7. Fra november til februar er solen under horisonten, men selv når solen er på himlen, betyder is- og snedæk-ket, at kun 1 % af lysstrålingen når ned i vandet til gavn for primærproducenterne.

Alligevel er der en imponerende artsrigdom i fjorden. På fjordbunden, hvor der er mørkt og -1,6 °C året rundt, kan man på én kvadratmeter finde mere end hundrede forskellige arter af bunddyr. De dominerende organismer er især slangestjerner og muslinger. Det er sandsynligvis det stabile om end ekstreme miljø med kulde og mørke, der skaber den store artsdiversitet. 

Fakta

Denne artikel er den ottende af ti i serien Grønland – en tikkende klimabombe. Her kan du få overblik over de faktorer, der styrer klimaet, samt de udfordringer Arktis står overfor, hvis den globale udledning af CO2 ikke reduceres.

Artiklerne er skrevet af seniorforsker Peter Bondo Christensen, Aarhus Universitet og Lone Als Egebo, lektor på Hasseris Gymnasium.

Næste artikel bringes om en uge.

De fleste af dyrene på havbunden er detritusædere. Det vil sige at de lever af dødt organisk materiale fra bakterier, alger og dyr, som drysser ned gennem vandsøjlen og lægger sig på bunden. Bunddyrene er selv fødekilde for en lang række dyr i området.

Muslinger er den foretrukne føde for hvalrosser, der dukker op om sommeren. De har en særlig fangstteknik, hvor de dykker ned og suger muslingens ånderør og dens bløddele ud af skallerne. En hvalros kan i løbet af de seks minutter den er neddykket, typisk nå at indtage omkring 50 muslinger. Læs mere på emu.dk. Figur 8.2 viser et typisk fødenet fra området.

Sukkertang vokser i mørke

Primærproduktionen i Young Sund er domineret af planktonalgerne, som vokser i den korte isfrie sommerperiode. Men de store brune makroalger – bl.a. sukkertang - er også en vigtig primærproducent i Young Sund, hvor de står for 20 % af produktionen. De findes i et bælte fra 5 til 20 meters dybde og kan vokse op til halvanden meter i længden om året. På lavt vand bliver planterne ødelagt af isen, og på dybere vand er der for lidt lys.

Figur 8.2 Forsimplet fødenet fra Young Sund
Udgangspunktet for fødenettet er planktonalgerne. De giver føde til dyreplankton som f.eks. vandlopper og andre små krebsdyr, der igen er føde for forskelligt fiskeyngel. Fisk, fugle og f. eks. Grønlandshvalen lever både af større dyreplankton og fiskeyngel. Fisk bliver ædt af sæler, som igen bliver spist af isbjørne. Alge- og dyreplankton leverer dødt organisk materiale til fjordbundens dyr, og muslingerne tjener der som føde for hvalrosser.

De store alger vokser paradoksalt nok mest om foråret, hvor isen forhindrer lyset i at trænge ned i vandet. Den vokser ved hjælp af oplagret energi fra den forgangne sommer og ved at optage næringssalte, som der er rigeligt af i vandet i forårsmånederne. Ved at vokse inden lyset kommer, når algen at danne en stor bladplade, så den er klar til at fange så meget lys som muligt i løbet af den korte sommer. Om sommeren må den konkurrere med planktonalgerne om både lys og næringssalte. Et varmere klima vil betyde, at den isfrie periode bliver længere. Det vil påvirke økosystemets sammensætning.

Klimaforandringerne ændrer fødekæden

I havet er fødekæderne helt afhængige af det første led – nemlig primærproduktionen. Planktonalgerne blomstrer op så snart de får lys nok i foråret. Som regel sker det, når havisen går. Når det sker, eksploderer algernes produktion. Det går så hurtigt, at de inden for få uger opbruger næringsstofferne i de øverste vandlag. Planktonalgerne søger derfor dybere ned for at få fat i de nødvendige næringsstoffer, men her dybere nede bliver de begrænset af de ringe lysmængder og forårsopblomstringen bliver derfor meget kortvarig.

Vandloppen Calanus er en nøgleorganisme i det marine økosystem. Vandlopperne sender den mad planktonorganismerne har dannet, videre i fødekæden. De skal være klar til at spise de mange planktonalger i den korte periode, de findes i de øvre vandmasser. Vandlopperne tilbringer vinteren i de dybe vandlag. Her opholder de sig i en slags dvaletilstand. Når algernes forårsopblomstring sætter ind, svømmer de op til overfladen og guffer algerne i sig. Vandlopperne opbygger fedt, som er den vigtigste fødekilde for mange andre dyr – herunder masser af fiskelarver.

Figur 8.3 Vandlopperne kommer for sent
I et varmere Arktis forsvinder isen på havet og fjordene tidligere. Planktonalgerne får derfor tidlige lys nok til at starte forårsopblomstringen (2.-aksen viser mængden af planktonalger målt som kon-centrationen af klorofyl a i μg/L). Hvis vandlopperne, der lever i de dybe vandlag ikke når op til overfladelaget i tide, får de ikke den vigtige føde. Så øger de ikke deres antal og opbygger den vigtige fedtreserve i samme grad. Det smitter af på alle de næste led i fødekæden.

Med klimaforandringerne forsvinder havisen tidligere og tidligere. Det betyder at forårsopblomstringen kommer tidligere og forskerne har set tilfælde, hvor vandlopperne ikke har været klar til at æde algerne – de er simpelthen kommet for sent op fra det dybe vand. Sker det bliver det katastrofalt for de næste led i den marine fødekæde – for så mangler den vigtige næring, se figur 8.5.

Der findes tre vigtige vandlopper i de arktiske områder: Calanus hypereboreus; Calanus glacialis og Calanus finmarchicus. De to førstnævnte er det man kalder ægte arktiske arter, der hovedsageligt findes i de arktiske områder. Den sidstnævnte Calanus finmarchicus er derimod en tempereret art, der primært findes i det atlantiske vand.

Men alle tre arter er altså også til stede langs kysterne af f.eks. Grønland og forskerne er bange for, at Calanus finmarchicus bliver dominerende, når havet omkring Grønland bliver varmere. Calanus finmarchicus indeholder 25 gange mindre fedt end Calanus hypereboreus og er derfor en meget dårligere fødekilde for de næste led i fødekæden. Det kan få alvorlige konsekvenser for fiskeriet omkring Grønland, som er en af landets vigtigste indtægtskilder.

Men forskerne ved stadig ikke meget om, hvordan fødekæderne kommer til at se ud i et varmere hav omkring Grønland. En længere isfri periode kan give en højere primærproduktion, hvis bakterier i vandsøjlen kan regenerere tilstrækkelige mængder af næringsstoffer. Omvendt bliver der en større tilførsel af ferskvand – dels som nedbør dels som afsmeltning fra land. Det kan føre til en stærkere lagdeling af vandsøjlen, der gør det sværere for det næringsrige bundvand at nå op til planktonalgerne i de øvre belyste vandlag.

Undervisningsmateriale om klimaforandringer

Denne artikel er den ottende af ti i serien "Grønland – en tikkende klimabombe". Her kan du få overblik over de faktorer, der styrer klimaet, samt de udfordringer Arktis står overfor, hvis den globale udledning af CO2 ikke reduceres.

Artiklen indgår desuden i undervisningsmateriale, hvori lærer du om de klimaforandringer, der finder sted i Arktis som følge af den globale opvarmning. Her er baggrundsstof kombineret med de nyeste data og klimamodeller, så grundlæggende viden kommer på plads samtidig med at undervisningen bliver helt aktuel.

  • Undervisningsmateriale til denne artikel (på vej)

Materialet er delt i 10 kapitler som kan læses uafhængigt af hinanden. I tilknytning til hvert kapitel er der arbejdsspørgsmål og opgaver (under udarbejdelse) samt links til yderligere fordybelse. Materialet er primært beregnet for elever med biologi, naturvidenskabeligt grundforløb eller naturvidenskabelig fagpakke i gymnasiet.

Artiklerne er skrevet af seniorforsker Peter Bondo Christensen, Aarhus Universitet og Lone Als Egebo, lektor på Hasseris Gymnasium.

Se alle artiklerne her (udkommer på Videnskab.dk i løbet af foråret 2012):

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk