Videnskabs-TV: Hvorfor kan vores fingre huske koden til dankortet?
Mange af os har vores dankortkode liggende i fingrene. Hvis vi derimod skal fortælle den videre til andre, kan vi ikke huske den. Hvordan kan det være? Se med i Forskningsmagasinets udgave af 'Spørg Videnskaben' og få svaret.

De fleste har prøvet at stå nede i et supermarked og have glemt koden til sit dankort. På magisk vis viser det sig heldigvis, at fingrene kan huske de fire cifre. Også selvom vi ikke selv kan det.

Men hvordan kan det være, at vores fingre kan huske koden til dankortet, når vores hjerne ikke kan?

Pinkoden hentes fra to forskellige områder i hjernen

Til at besvare spørgsmålet har Videnskab.dk allieret sig med Jesper Mogensen, som er professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet.

»Der er to systemer inden for hjernen. Hvis jeg skal oplyse nogen om min pinkode, så vil jeg bruge ét system inden for hjernen. Hvis jeg selv skal bruge koden, så skal jeg bruge et andet system,« forklarer han.

Når vi skal huske ting, bruger vi det eksplicitte hjernesystem, som er et bevidst system. Det system vi bruger, når vores fingre kan huske ting, er derimod ubevidst. Det er et implicit system, som vi bruger til bevægelser, men det er ikke et system, vi har bevidst adgang til.

Sådan husker hjernen, hvordan man kører på cykel

I artiklen Hvordan kan mine fingre huske en pinkode, når min hjerne ikke kan? kan du læse mere om, hvordan din ubevidste hukommelse også husker, hvordan du kører på cykel, spiller klaver eller lignende.

Der er altså ikke tale om, at fingrene kan huske noget, som hjernen ikke kan huske. »Det er ikke fingrene, som husker koden, det er hjernen. Det er bare forskellige systemer inden for hjernen«, slår Jesper Mogensen fast.

Du kan se Jesper Mogensen uddybe sin forklaring til journalist Niels Ebdrup fra Videnskab.dk i videoklippet ovenfor. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.