'YouTuberens' brug af billeder fra Facebook
social_media_marketing_using_youtube Brian Lars

Brians billede, der var brugt som kulisse i forbindelse med YouTube-optagelsen, var både downloadet, printet og filmet. Det er hele tre kopier, og de er alle ulovlige. (Foto: Rego Korosi / Global Panorama)

Brians billede, der var brugt som kulisse i forbindelse med YouTube-optagelsen, var både downloadet, printet og filmet. Det er hele tre kopier, og de er alle ulovlige. (Foto: Rego Korosi / Global Panorama)

I dette første blogindlæg skal du høre om 'YouTuberen', der er kommet i vanskeligheder, fordi han har brugt et billede fra Facebook i en video på YouTube.

Lars Jensen er 'YouTuber'. Det betyder, at han har sin egen kanal på www.youtube.com, hvor et stort antal mennesker følger ham. En hverdagsaften er Lars taget ud for at se et boksestævne, hvor bokseren Brian er i ringen og laver knockout i 2. runde.

Lars arrangerer, at Brian kommer forbi til et interview om kost og motion dagen efter. I mellemtiden finder Lars frem til Brians Facebook-profil, hvor han ser et nyligt opslået foto fra boksestævnet af Brian.

Billedet printer han ud og opforstørrer i to eksemplarer. Det ene hænger han i stuen, det andet vil han bruge til interviewet som baggrundskulisse. Da Brian kommer hjem til Lars den følgende dag, ser han storsmilende og stolt på hans portræt, der er sat op på baggrundskulissen.

Interviewet varer en time. Lars vælger under live-udsendelsen via YouTube at give YouTube lov til at vise reklamer undervejs. Det kaldes 'annoncevisning', og det aktiverer Lars med et lille hak i en boks inden udsendelsen starter.

Konflikten

Dagen efter bliver Lars kontaktet af fotograf Kurt Nielsen, der kræver erstatning for brugen af hans billede anvendt i optagelsen som en baggrundskulisse.

Det var åbenbart Kurt, der havde taget billedet og givet Brian et gratis eksemplar, som Brian have fået lov til at bruge på hans offentlige Facebook fan-profil.

Lars kontakter mig og spørger, om det nu kan være rigtigt. Og hvad med det eksemplar af billedet af Brian, Lars har hængt op i sin stue som pynt?

Løsningen

Når Brian har lagt et billede op på den offentlige del af hans Facebook-profil, kan alle se det, og der er intet ulovligt i at kigge. Også selvom du ikke er forbundet med Brian på Facebook. Du må også godt kopiere billedet, men kun via Facebooks egen delingsfunktion.

Når du downloader billedet til din computer, laver du en kopi udenfor Facebook. Det gør du også, når du bruger din printer til at printe billedet. Det må du som udgangspunkt ikke. Medmindre det er til privat brug. Billedet i din private stue kan fint blive hængende som pynt, for det er nemlig omfattet af undtagelsen om privat brug.

Billedet, du har brugt som kulisse i forbindelse med YouTube-optagelsen, er downloadet, printet og filmet. Det er faktisk hele tre kopier, og de er alle ulovlige.

Undtagelsen om privat brug finder ikke anvendelse på YouTube, medmindre videoen er gjort privat, hvilket ikke er tilfældet i din situation. Når du lægger det offentligt ud på YouTube, skal du spørge fotografen om lov inden. Også selvom billedet kun indgår som en kulisse under optagelserne.

Der er altid én, der har retten til billedet

Lars indskyder, at det ikke fremgår af billedet fra Facebook, hvem fotografen er. Og at han troede Brian havde rettighederne, nu hvor Brian jo selv havde lagt det ud på hans Facebook profil.

Der er altid én, der har retten til billedet, og der skal ikke meget til for at få denne ret. Faktisk skal du bare trykke på udløserknappen og vupti, retten til billedet er hos dig. Så når du kopierer et billede uden at vide, hvem fotografen er, skal du være forsigtig. Du kan nemlig blive pålagt at betale et nærmere fastsat beløb til fotografen.

Selvom billedet er offentligt tilgængeligt på Facebook, er det altså ikke ensbetydende med, at billedet er til fri afbenyttelse, heller ikke hvis billedet er uden angivelse af fotografens navn.

Så hvis du ikke bruger billedet via deling på Facebooks egen platform eller privat, skal du undersøge hvem, der har taget billedet og spørge vedkommende om lov. Får du tilladelse til brug, skal du stadig huske at angive fotografens navn, hvilket kan gøres i kommentarboksen under YouTube-videoen. 

Det konkrete eksempel og fakta er inspireret af en virkelig hændelse fra i år.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.