Tre computere så al tv i valgkampen og kortlagde partiledernes skærmtid
Under valgkampen op til folketingsvalget stod tre computere og så tv døgnet rundt på Syddansk Universitet. Hvilke partiledere fik mest skærmtid? Computerne gav svaret via ansigtsgenkendelse.
lars_loekke_skaermtid_ai_facial_recognition_ansigtsgenkendelse

Skærmtid er ikke nødvendigvis godt for en partileder. Når medier sætter en partileder på skærmen, kan det sagtens skyldes svigtende meningsmålinger, politiske møgsager og internt fnidder. (Foto: © News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0))

Skærmtid er ikke nødvendigvis godt for en partileder. Når medier sætter en partileder på skærmen, kan det sagtens skyldes svigtende meningsmålinger, politiske møgsager og internt fnidder. (Foto: © News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0))

Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen fik absolut mest skærmtid op til folketingsvalget 2019.

Det ved vi, da der har stået tre computere på mit kontor og analyseret al tv sendt på DR1, DR2, TV 2 og TV 2 News med et computerprogram, der kan genkende ansigter.

Efter Venstres Lars Løkke Rasmussen kommer Socialdemokratiets Mette Frederiksen efterfulgt af de øvrige 12 partiledere. Se grafikken herunder:

 

 

Stig Grenov og Isabella Arendt er kun opgjort i de perioder, hvor de var henholdsvis partileder og fungerende partileder. Derfor er der 14 partiledere vist i grafen. I en tabel senere i artikel vil data for de to blive opgjort sammen.

 

Al skærmtid er ikke god skærmtid

Skærmtid er ikke nødvendigvis godt for en partileder, selvom man let fristes til at opfatte det sådan. Politik og journalistik er langt mere kompliceret end det.

Når medier sætter en partileder på skærmen, kan det sagtens skyldes svigtende meningsmålinger, politiske møgsager og internt fnidder.

Når man kigger tilbage på valgkampen i 2019, var det også en række udfordrende historier, der var med til at sikre Lars Løkke Rasmussen tid på skærmtid. For eksempel tog Løkke meget skærmtid omkring frierierne til Socialdemokratiet.

LÆS OGSÅ: Folketingsvalg: Derfor virker 'mudderkast'

Den negative omtale ændrer dog ikke ved, at Venstre gik frem i forhold til valget i 2015. Og at Lars Løkke Rasmussen fik flere personlige stemmer ved valget i 2019 sammenlignet med valget i 2015.

Men vi kan ikke tilskrive fremgangen til den tid, som Lars Løkke Rasmussen fik på skærmen hos de fire tv-kanaler.

Valgkampen lignede et præsidentvalg på tv

Men lad os prøve at dykke dybere ned i datamaterialet med fire pointer, før jeg fortæller mere om metoden bag undersøgelsen. For undersøgelsen viser betydeligt mere, end at Lars fik mere tid på skærmen end Mette.

1. Kortlægningen viser med al tydelighed, at det er et præsidentvalg på tv. Det er partilederne fra Venstre og Socialdemokratiet der ubetinget fylder mest på DR1, DR2, TV 2 og TV 2 News. Som diagrammet herunder dokumenterer tydeligt:

 

2. Hvis man gennemgår data dag for dag vil man se, at nyhedsværdien giver skærmtid.

Kristendemokraternes Isabella Arendt er et tydeligt eksempel. Den fungerende partileder fik meget skærmtid dagene efter hun stillede sig i spidsen for Kristendemokraterne.

Havde valgkampen været et cykelløb, ville hendes fremtræden være beskrevet som en aggressiv spurt der næsten trak fra hele feltet. Men opmærksomheden fladede ud gennem valgkampen.

Nyhedsværdien trak hende frem men spurten døde ud.

3. Det er de etablerede partier der allerede er på Christiansborg der får mest skærmtid. Bunden er udfordrerne, der har fået selskab af Konservatives Søren Pape Poulsen.

Det er altså ikke de mindre partier, der løber med opmærksomheden. Det er, i udgangspunktet, de partier der er tættere på magten, der løber med tiden på skærmen.

Ud fra datamaterialet kan man også tydeligt se, at Stram Kurs' Rasmus Paludan ikke fik mere skærmtid end sammenlignelige partiledere. Det er en vigtig pointe, da flere før valget mente, at medierne gav Rasmus Paludan for meget tid på skærmen.

LÆS OGSÅ: Valgkampen er flyttet ind på de sociale medier

For eksempel skrev journalist Kurt Strand følgende i Kristeligt Dagblad den 1. maj 2019:

»Men lige nu og her er det de etablerede medier, som skal løfte en næsten umulig opgave med to valg lige om hjørnet: Nemlig at sikre, at det ikke bliver Rasmus Paludan og hans ligesindede, som sætter dagsordenen. En god begyndelse vil være at skrue lidt ned for dækningen.«

De fire tv-kanaler har ikke, så vidt jeg har kunnet finde, favoriseret Rasmus Paludan i forhold til skærmtid i valgkampen.

Se tabellen herunder:

4. Hvis vi ser bort fra 'præsidentvalget', så fordeler de fire tv-kanaler skærmtiden meget ligeligt mellem de 13 partier.

Det skyldes formentlig, at partilederne ikke kun får skærmtid i nyheds- og debatprogrammer, men de får også skærmtid i koncept-programmer som 'Mød Partierne' på DR1. Indbygget i konceptet er, at alle partierne får nærmest lige meget taletid.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Computeren så 2.808 timers fjernsyn

Og så tilbage til metoden, der næsten er lige så spændende som datamaterialet.

Selve kortlægningen er sket via ansigtsgenkendelse. Tidligere målte man skærmtid manuelt med menneskeøjne, men vi har automatiseret dataindsamlingen. Det har betydet, at vi har kunnet analysere markant mere tv, end man normalt ville have gjort med menneskeøjne.

Computerne har nemlig ikke kun analyseret nyhedsudsendelser, debatprogrammer og lignende. De tre computere har analyseret alle næsten 2.808 timers fjernsyn, der har været sendt på de fire kanaler.

På den måde har projektet ikke kun kortlagt nyhedsudsendelser, debatprogrammer og lignende. De tre computere har kortlagt al tv sendt.

Vores lille projekt er et godt bevis på, at forskningsmetoder på tværs af felter kan drage fordel af automatisering og de digitale muligheder. Computerkræfterne er ikke kun for medicin, biologi, datalogi og lignende.

Forskningsprojektet er udviklet af journalistisk lektor Lars Damgaard Nielsen og journalistisk lektor Filip Wallberg fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk: De, der spiser mest rødt kød, har råd til at betale for en kødafgift

LÆS OGSÅ: Forskere kortlægger valgkampen, mens den står på: Flygtningedebatten fylder klart mest på Facebook

LÆS OGSÅ: Valgkamp: Pas på, du ikke snubler over disse retoriske kneb

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk