Nu kan du lytte til Videnskab.dk, mens du vasker op
Vi eksperimenterer med at sætte lyd på udvalgte artikler. Send os din mening om initiativet og vær med til at udvikle formatet.
En rumabe som er videnskab.dks logo har høretelefoner på

Så er det på med lyttebøfferne. (Illustration: Videnskab.dk)

Så er det på med lyttebøfferne. (Illustration: Videnskab.dk)

Er dine øjne blevet helt firkantede af at læse Videnskab.dk på en skærm? 

Eller kan du simpelthen bare godt lide at få et ordentligt skud fascinerende viden, mens du ordner praktiske ting, er på farten eller måske bare flader ud på sofaen? 

Så er der gode nyheder til dig! 

De kommende uger kan du nemlig få forskernes ord direkte i ørene og med på farten, når vi gør det muligt at lytte til udvalgte artikler fra Forskerzonen - en del af Videnskab.dk, hvor forskere selv formidler.

Den første, gysende gode artikel kan du høre lige her

Fakta
Lyt til artikler

Vi er i gang med et nyt eksperiment på Videnskab.dk - og du kan være med!

Over de kommende uger gør vi det muligt at lytte til udvalgte artikler fra Forskerzonen - en del af Videnskab.dk, hvor forskere selv formidler.

Du kan lytte til den første artikel ved at klikke her og derefter klikke på afspilleren i toppen.

Du kan også høre alle vores oplæste artikler i din podcast-app - f.eks. Apple Podcasts og Spotify. Du finder dem ved at søge på 'Videnskab.dk - lyt til artikler'.

Hvis du lytter med, kan du hjælpe os ved at give din mening til kende. Synes du, at vi skal gøre det muligt at lytte til flere artikler? Og hvad kan vi gøre bedre? Send meget gerne din feedback til neh@videnskab.dk.

Initiativet er støttet af Lundbeckfonden.

Mentalhygiejne-horror åbner ballet

Der er nemlig uhyggelige klovne, dræberhajer og hjemsøgte huse på lørdagens program. 

Men lad ikke det skræmme dig væk - det kan nemlig være sundt med et godt gys. 

Det viser en ny undersøgelse, som de to forskere fra Aarhus Universitet, der har skrevet artiklen, står bag.

Den viste blandt andet, at horror-fans generelt var mindre ængstelige under COVID-19 nedlukningerne, og det kan meget vel skyldes deres hang til jumpscares, splatter og hjertebanken. 

Hvordan det hænger sammen, kan du lytte dig frem til her

Men det er ikke det eneste, du kan glæde dig til at lytte til. 

Omvendt doping og mordmysterie

I de kommende uger kan du også blive klogere på det noget ejendommelige fænomen 'omvendt doping'. I sportens verden mener man, at nogle kvinder fra naturens hånd er blevet tildelt et for højt niveau af testosteron. 

Derfor udelukkes de fra visse discipliner og konkurrencer, fordi de nyder 'unfair fordele'.

Men det argument er, ifølge tre forskere i filosofi fra Roskilde Universitet, hullet som en si. 

Det samme kan man ikke sige om argumentet for at spærre Kathleen Folbigg inde i lang, lang tid. Den australske kvinde blev i 2003 dømt for mordet på sine tre spædbørn og uagtsomt manddrab af sit fjerde spædbarn. 

Eller hvad? Sagen er nemlig genåbnet på baggrund af danske forskere fra Aalborg Universitets grundige undersøgelse af sagen. Og de peger på, at Folbigg sandsynligvis er uskyldig. 

Du kan blive meget klogere på de danske forskeres forsøg på at få kastet endegyldigt lys over sagen ved at lytte med her de kommende lørdage. 

Vi vil gerne høre din mening!

Vi håber selvfølgelig, du har lyst til at lytte med. Og vi vil hjertens gerne høre, hvad du og dine ører synes. Der er både plads til ris og ros, refleksioner og nye idéer. 

Du kan skrive det hele til neh@videnskab.dk

Vi lyttes - og læses - ved! 

De oplæste artikler er gjort muligt af Lundbeckfonden, som støtter Forskerzonen, og vores andre partnere: Aalborg Universitet, Roskilde Universitet & Syddansk Universitet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk