Kvanteteknologien trækker i arbejdstøjet: Hvad skal vi bruge den til?
Kvanteteknologi og små eksperimentelle kvantecomputere er her allerede, men vi venter stadig på det store gennembrud, hvor kvantecomputere vil overhale traditionel computerkraft.
kvanteteknologi_computer_smart_klog_umulig_kvanteoverlegenhed_superior_skarpt

Kvanteteknologiske virksomheder myldrer frem i Danmark, og det er der god grund til. Potentialet er nemlig virkelig, virkelig stort! Læs med i denne artikel, hvor to forskere fortæller, hvad kvanteteknologien kan bruges til. (Foto: Videnskab.dk/Shutterstock)

Kvanteteknologiske virksomheder myldrer frem i Danmark, og det er der god grund til. Potentialet er nemlig virkelig, virkelig stort! Læs med i denne artikel, hvor to forskere fortæller, hvad kvanteteknologien kan bruges til. (Foto: Videnskab.dk/Shutterstock)

Kvanteteknologi er nok det mest spændende, man kan forestille sig inden for forskning i disse dage.

Det er et område i vækst, der investeres kraftigt i for tiden, både i den private og i den offentlige sektor.

Selv om man har arbejdet med at fremstille en kvantecomputer i mere end 25 år, er det først nu, der for alvor begynder at ske noget, som kan gøre kvantecomputerne til et aktivt arbejdsredskab.

Forskere er kommet langt, men der er stadig meget langt igen, før kvantecomputeren bliver en del af vores hverdag.

De bedste demonstrationer af kvantecomputerteknologi er netop demonstrationer, der viser at teknologien er mulig, men de er ikke for alvor praktisk anvendelige.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet,  Syddansk Universitet & Region H. 

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Kvantecomputer eller traditionel computer?

Forskellen mellem en almindelig computer og en kvantecomputer er populært sagt, at kvantecomputerens processer er bygget op af kvantebits (også kaldet qubits).

Det tillader – i modsætning til den traditionelle computer – at hver bit kan have værdien 0 og 1 på samme tid også kaldet superpositioner imellem de to tal. 

Det betyder, at man kan løse meget store mange-dimensionale regnestykker på meget kort tid.

Hvis man for eksempel tager et simpelt regnestykke:

239 x 123 = 29.397

Det kan nemt udregnes med en lommeregner, men hvis man kun kender sluttallet (29.397) og vil finde de to små tal (239 og 123), er det et mere kompliceret regnestykke, som en kvantecomputer med fordel kan løse.

Google skrev i Nature i 2019, at man havde demonstreret kvanteoverlegenhed ved at lave en beregning, som på en hurtig traditionel computer ville tage cirka 10.000 år.

Den beregning fandt Googles kvantecomputer løsningen til på 3,5 minutter. IBM’s kvantecomputer-team har siden udtrykt skepsis overfor resultatet, men det giver en forestilling om potentialet i en kvantecomputer.

En anden egenskab ved kvantebits er fænomenet sammenfiltring (entanglement på engelsk).

Her kan flere kvantebits gøres afhængige af hinanden, og de kan dermed indeholde flere data, end de enkelte bits hver for sig. Deres kapacitet vokser eksponentielt.

Det mest mærkelige ved sammenfiltring er, at sammenfiltrede kvantebits kan overføre deres information simultant over uendeligt store afstande uden tidsforskydning.

Det betyder, at man kan sende et signal fra en kvantebit til en anden kvantebit, uanset om afstanden mellem dem er en meter, eller der ligger en galakse på 100.000 lysår mellem dem.

Det piller kort sagt ved vores forestilling om, at intet kan bevæge sig hurtigere end lysets hastighed. 

Prøv en kvantecomputer derhjemme

I virkelighedens verden er det i højere grad problemstillinger, som for eksempel hvordan kemiske molekyler i en opløsning vil opføre sig.

IBM har udviklet en hjemmeside til kvantecomputer-demonstration (Qiskit), hvor man kan indtaste kemiske molekylære data, og så vil modellen kunne lave beregninger af, hvordan molekylerne reagerer med hinanden.

På en nyligt afholdt DTU-workshop blev IBM’s Qiskit brugt til at illustrere, hvordan man analyserer molekylers interaktion i en opløsning.

Via hjemmesiden er det muligt at indtaste sine egne problemstillinger og køre dem som en simulation af et kvanteprogram eller gå skridtet videre og løse det på en rigtig kvantecomputer.

Gennemgangen af Qiskit afslører dog et andet problem, nemlig at der ikke findes generelle kvantecomputere, som kan løse alle typer problemer.

Kvantecomputeren kræver en egnet problemstilling, et særligt program og en algoritme, som er specielt udviklet til at løse problemstillingen.

I virkeligheden bør kvantecomputeren i sig selv være designet til en bestemt type beregninger, så man har tilstrækkeligt med qubit, men heller ikke spilder for meget qubit-regnekraft.

Kvantevirksomheder vrimler frem


I dagene fra 1.-3. april 2022 afholdt DTU Institut for Kemiteknik, Knowledge Hub Zealand og den internationale organisation AIChE en workshop om kvanteteknologi med mere end 100 deltagere fra hele verden, støttet af Novo Nordisk Foundation.

På DTU-workshoppen om kvanteteknologi deltog en pæn håndfuld virksomheder, som arbejdede med kvanteteknologi.

Nogle virksomheder arbejder med rådgivning og programmering, som for eksempel zapatacomputing.com fra UK eller QuanaSys fra Japan, der hjælper med at forberede programmer og problemstillinger, som kan løses af en kvantecomputer, og IBM Quantum, der er en af de store spillere på markedet med deres egen kvantecomputer-udvikling.

Der var også danske virksomheder, eksempelvis SPARROW QUANTUM, der har udviklet deres egen kvantechip og har professor Peter Lodahl som medejer.

Hvad skal vi bruge kvantecomputeren til?

Nogle vil måske stadig stille spørgsmål til, hvad vi skal med kvantecomputere, men mange virksomheder er begyndt at få øjnene op for, at der ligger nogle muligheder i kvanteteknologi, som helt kan ændre produkter, produktionsprocesser og markeder.

Nogle banker og investeringsvirksomheder er begyndt at investere i kvanteteknologi for at være først på markedet med komplicerede beregninger af finansielle data og transaktioner, der kan give kæmpe fordele og en helt ny indsigt i data.

Meteorologerne vil kunne få helt nye vejrberegningsmodeller med langt mere præcise beregninger.

Medicinalvirksomheder kan bruge kvanteteknologi til at beregne medicin i biologiske simuleringer og meget andet.

Kvanteteknologien er blevet erklæret for en ’dual-technology’, hvilket betyder, at den kan bruges til både civile og militære formål. Ifølge en pressemeddelelse fra 4. april 2022 fra Forsvarsministeriet skal Danmark bidrage til NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).

DIANA skal bidrage til at bevare NATO’s teknologiske forkant ved at fremme udviklingen af nye såkaldte disruptive teknologier i Alliancen.

NATO-centret og innovationsacceleratoren skal forankres ved Niels Bohr Institutet, støttet af andre danske universiteter (DTU, AU og Danmarks Nationale metrologiinstitut) og erhvervslivet, herunder med rådgivning og sparring fra Novo Nordisk Fonden og Bio-Innovation Institute.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

DOI - Digital Object Identifier

Artikler, produceret til Forskerzonen, får tildelt et DOI-nummer, som er et 'online fingeraftryk', der sikrer, at artiklerne altid kan findes, tilgås og citeres. Generelt får forskningsdata og andre forskningsobjekter typisk DOI-numre.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk