Hvornår skal vi lade data træffe beslutninger for os?
Data er et kraftfuldt værktøj, der kan hjælpe os med at træffe objektive, rationelle og fair beslutninger. Men der er også store udfordringer med at sætte tallene i førersædet, skriver forsker.
Big data beslutninger

Vi har flere og flere data om verden og vores medmennesker. Ved hjælp af computere kan vi bruge de data til at træffe vigtige beslutninger for os, da computerne kan finde mønstre i de data, som vi mennesker ikke selv kan se. (Foto: Shutterstock)

Vi har flere og flere data om verden og vores medmennesker. Ved hjælp af computere kan vi bruge de data til at træffe vigtige beslutninger for os, da computerne kan finde mønstre i de data, som vi mennesker ikke selv kan se. (Foto: Shutterstock)

De fleste af os er overbeviste om, at vi udmærket er i stand til at granske fakta og nå frem til en god beslutning.

Adfærdspsykologien har imidlertid vist, at det er overordentligt svært for os mennesker at træffe rationelle beslutninger, selv hvis vi anstrenger os. Vi påvirkes på godt og ondt af intuitive fornemmelser, der ofte peger i den rigtige retning, men nogle gange rammer helt skævt.

Desuden er det, som gode reklamefolk ved, ret nemt at påvirke vores beslutninger.

Vi får flere og flere data

Men hvad kan man så gøre ved det? Er vi nødt til bare at acceptere, at vi tager fejl og træffer forkerte valg?

Inspiration kan hentes i de empiriske videnskaber, hvor det faktisk lykkes os at finde ud af, hvordan (dele af) verden hænger sammen. Forståelse af fysikken, bekræftet ved data fra utallige eksperimenter, gør os for eksempel i stand til at konstruere en flyvemaskine, som vi er ganske sikre på ikke falder ned.

Efterhånden som vi får adgang til mere og mere data om verden og dens indbyggere, er det fristende at forsøge at bruge disse data til at forstå verden bedre, og i sidste ende træffe bedre, datadrevne beslutninger.

Data træffer beslutninger for dig

I de senere år er data blevet mere og mere centralt i udviklingen af ’intelligent’ software.

Hvor programmører tidligere forsøgte at beskrive alle de regler et stykke software skulle følge for at udføre en opgave, for eksempel oversætte en tekst fra engelsk til dansk, baseres mere og mere software i dag på eksempler i form af data. Google Translate er et eksempel på dette (se faktaboks 1).

Ofte taler man om maskinlæring, fordi softwaren analyserer og ’lærer’ egenskaber ved data, som derefter bruges til at bestemme om softwaren skal træffe det ene eller det andet valg.

Andre gange fokuserer man på udnyttelsen af de store datamængder og taler om big data. Du har måske oplevet maskinlæring i aktion, når software til organisering af fotos (for eksempel på Facebook) lærer at genkende dit ansigt ved at blive præsenteret for eksempler, og de fleste har oplevet at blive foreslået ’anbefalede varer til dig’, når de handler på nettet.

Eksempler på maskinlæring
  • Google Translate har ingen indbygget forståelse af grammatik, men baserer sine oversættelser på statistiske mønstre fra en stor samling oversættelser, bl.a. fra FNs arkiver.
  • Anbefalingssystemer finder mønstre i din adfærd på nettet, for eksempel hvilke varer du køber, eller hvilken musik du streamer. Dine og andre brugeres mønstre bruges derefter til at lave personlige anbefalinger af, hvad du kunne være interesseret i.

Uanset om softwaren skal vælge mellem flere muligheder, eller om den decideret skal bruges til at lave beslutninger, er den konstrueret ud fra princippet om at ’lade data træffe beslutninger’.

Vi skal kunne forstå vores computer

Data science er et nyt tværfagligt fagområde, der handler om at skabe grundlag for bedre beslutninger.

Det gør man ved at kombinere viden om statistik, programmering og algoritmer med specifik viden om et bestemt emne. Denne tilgang har allerede vundet indpas i erhvervslivet, hvor analyse af virksomhedens data, lavet med såkaldt business intelligence-software, ligger til grund for mange diskussioner i bestyrelserne.

Ofte handler det om at skelne tilfældige variationer (støj) fra underliggende mønstre (signaler), som der bør reageres på. Det kræver ofte en stringent tilgang med værktøjer fra statistik, eksperimentdesign, visualisering og skalérbar dataanalyse.

Men data science handler også om at forstå de beslutninger, der træffes af computere, så vi kan sikre, at beslutningerne træffes på et etisk forsvarligt grundlag.

Teknologien påvirker dine borgerrettigheder

I USA, der er førende indenfor data science og big data, er politikerne blevet opmærksomme på mulighederne og udfordringerne ved datamængdernes voksende magt.

I 2014 og 2016 bestilte Barack Obama ekspertrapporter om, hvordan teknologierne påvirker borgerrettigheder. Rapporterne viste blandt andet, at der er potentiale for at bruge teknologierne til at

  • hjælpe grupper af mennesker, der i dag har svært ved at få adgang til jobmarkedet, fordi deres ansøgninger bliver sorteret fra ud fra unuancerede kriterier (for eksempel fordomme om mennesker med en bestemt bopæl)
  • øge social mobilitet ved at hjælpe mennesker med at finde uddannelsestilbud, der passer dem (men som de i dag ikke finder pga. manglende personligt netværk)
  • hjælpe politiet med at bruge sine ressourcer bedre ved at vurdere, hvor sandsynligheden for at opdage kriminalitet er størst. 

 

Vi baserer vores valg på forenklet forforståelse

Mange valg i dag baseres på en stærkt forenklet forståelse af verden: Arbejdsgiveren sorterer ansøgere fra et bestemt område fra, fordi han mener, at de ofte giver problemer. Gymnasieeleven vælger en videregående uddannelse, som hun kender nogen, der har taget. Politiet sætter ekstra patruljevogne ind i et socialt belastet kvarter, fordi de forventer, at der foregår mere kriminalitet her.

I alle tre eksempler ville en bedre forståelse af verden, baseret på data, kunne hjælpe personerne til at træffe bedre beslutninger.

dansk politi

Ved at bruge teknologi til at analysere data om kriminalitet kan man hjælpe politiet med deres arbejde. Hvis politiet på forhånd ved, hvor og hvornår der er størst sandsynlighed for at opdage kriminalitet, kan de koncentrere deres indsats, hvor den gør mest gavn, skriver Rasmus Pagh. (Foto: Shutterstock)

Kan vi undgå diskriminerede computere?

Men potentialet følges af udfordringer: Hvis man har en masse data om en ansøger til et job eller en uddannelsesplads, hvordan skelner man så mellem oplysninger, der er faktuelt relevante (og derfor skal inddrages i beslutningen), og oplysninger, der ikke er det?

Det er særligt udfordrende på grund af korrelationer i data (se faktaboks 2). Lovgivning mod diskrimination forbyder visse beslutninger at afhænge af for eksempel køn, etnicitet eller seksuel orientering. Men så burde det vel også være forkert at anvende data, som er højt korreleret med en af disse variabler, for eksempel information om navn?

Korrelationer

Korrelationer findes, når der er en sammenhæng mellem to målbare ting (variabler).

For eksempel falder temperaturen når højden, man befinder sig i, øges, så de to tal er korrelerede.

Der kan findes korrelation uden årsagssammenhæng.

Eksempelvis følger salget af isvafler antallet af drukneulykker. Det betyder, at de to ting er korrelerede, men det er næppe sådan, at isvafler er årsagen til drukning.

Hvordan sikrer vi os, at der er taget hensyn til korrelationer? Og hvordan undgår vi, at skævvridninger i data (for eksempel at der bliver foretaget mange flere anholdelser i visse belastede områder) fører til fremtidig diskrimination? Hvem er egentlig ansvarlig for beslutninger foreslået af en computer?

Hvad ligger til grund for beslutningerne?

EU’s nye databeskyttelsesdirektiv, der efter planen skal træde i kraft fra 2018, taler om gennemsigtighed i datadrevne beslutninger.

Det er måske ikke så vigtigt at forstå, hvordan Facebook genkender dit ansigt på et foto, men hvis det for eksempel drejer sig om at få godkendt et lån i banken eller om, hvorvidt en e-butik vælger at tilbyde dig rabat, bør der være klare, transparente kriterier. Og det rækker ikke, at en softwareekspert i princippet vil kunne forstå, hvad der foregår.

I stedet har borgeren ifølge direktivet 'ret til en forklaring', altså skal beslutningen kunne koges ned til noget, et almindeligt menneske kan forstå.

Mulighederne skaber svære afvejninger 

Retten til en forklaring kommer til at give en masse udfordringer. Dels fordi der ofte ligger en masse data til baggrund for beslutningerne, som desuden kan være af fortrolig karakter. Dels fordi nogle metoder til maskinlæring finder mønstre i data, der er så komplekse at beskrive, at det er umuligt for et menneske at gennemskue.

I sidste ende bliver der formentlig tale om en afvejning mellem, hvor gennemskuelig og hvor smart software er til at træffe beslutninger. Her er der brug for teknologi og lovgivning, der sikrer tilstrækkelig fairness og gennemsigtighed uden at tabe for mange af de muligheder, der ligger i datadrevne beslutninger.

Og mere end nogensinde er der brug for dygtige dataspecialister, som forstår mekanismerne bag disse beslutninger og kan designe effektiv software, der ikke går på kompromis med etik og moral.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk