Er TV og tablet farligt for de mindste?
Er TV og tablet godt eller skidt for små børns udvikling? Markedet for apps og TV-programmer for de mindste har aldrig været større, og som forældre kan man hurtigt finde mange gode argumenter for lidt skærmtid til de mindste, fra tomme løfter om hjernetræning til lidt ro og fred når Timmy Time toner frem på DRs Ramasjang-kanal.
boern_ipad_2-arig_boern_under_to_ar_er_ipads_farlige_tablet_medier_tv

Børn er små mælkebøtter, der kan klar lidt af hvert. De opsøger selv de stimuli, deres udvikling har behov for, hvis de er trygge og har et relativt rigt miljø at bevæge sig i. (Foto: Colourbox)

Børn er små mælkebøtter, der kan klar lidt af hvert. De opsøger selv de stimuli, deres udvikling har behov for, hvis de er trygge og har et relativt rigt miljø at bevæge sig i. (Foto: Colourbox)

Den 5. april skrev praktiserende psykolog Camilla Bechsgaard et debatindlæg i Politiken med fire gode grunde til, at man ikke skal lade sit barn babysitte af en iPad.

Det gjorde mig nysgerrig - ikke mindst fordi jeg har en 6 måneder gammel datter. En aldersgruppe historien ikke melder meget om.

Tanken om 'det TV-babysittede barn' vækker straks mindelser til de værste fordomme om resursesvage forældre, men hvad siger den psykologiske forskningslitteratur egentligt om skærmmedier til de allermindste?

Små børn ser ikke fjernsyn på samme måde voksne

Selvom forskningslitteraturen rummer lidt forskellige perspektiver, og fortsat har huller, er der bred enighed om at små børn ikke ser fjernsyn på samme måde som voksne. Deres kognitive apparater er stadig undervejs til det sted, hvor de kan følge dialog og skabe mening i klip fra scene til scene.

Fra ca. toårsalderen kan enkelte gode programmer være lærerige, ligesom slam pludesig kan sidde fast til uagtsomme forældres store fortrydelse. Men vi ved ikke så meget om de mindste, bl.a. fordi babyer udvikler sig med lynets hast og effekter af én daglig påvirkning derfor er rigtigt svær at spore.

Jeg har selv tænkt, at det er godt for unger at blive udsat for ekstra talesprog fra fjerneren, men et studie viser at højt TV i hjemmet (som jo sagtens kan have med nogle sociale faktorer at gøre, og måske distrahere mor fra barnet snarere end omvendt) har en negativ statistisk sammenhæng med ordforråd og vigtige sproglige færdigheder som at kunne skiftes til at tage taleture. 

Meget lidt viden om babyer og iPads

Problemet er ikke at børn tager skade af skærmtid, men at den ikke gør noget godt for dem. De kunne ifølge børnepsykologibloggeren Nancy Darling lige så godt sidde i en kravlegård og stirre ind i væggen med radioen tændt.

Vi skal altså lade være med at projicere vores egne underholdningspræferencer over småbørn, hvis hjerner virker anderledes end vores .

Litteraturen om små børn og iPads er til gengæld et gabende hul. 

38% af amerikanske småbørn havde dog i 2013 brugt en tablet eller smartphone, og der er rigtigt mange apps og endda en dedikeret baby-tablet på markedet.

Perspektiver fra børnepsykologien

Den sparsomme mængde forskning, gør at vi må have teoribøgerne til hjælp. Børn er små mælkebøtter, der kan klar lidt af hvert. De opsøger selv de stimuli, deres udvikling har behov for, hvis de er trygge og har et relativt rigt miljø at bevæge sig i.

Set fra et udviklingspsykologisk synspunkt, er iPads derfor hverken værre eller bedre end alle de andre dimsedutter, der møder ungerne i den store omverden, og f.eks. kan sammenlignes med pegebøger man både selv kan bladre i og læse sammen med mor eller far

Uanset hvor interaktive de er, rummer hvert spil et bestemt og begrænset problemrum, der ikke udfordrer børn til at bruge deres krop eller fantasi, eller søge mening og løsninger udenfor rammen, som f.eks. John Dewey eller Uris Bonfenbrenner ville opfordre til det. 

Derfor kommer det hele an på hvad det er barnet laver på skærmen, hvor meget, og sammen med hvem.

Ufarligt, men unødvendigt?

Effekten på de allermindste af interaktive medier som ipads er, så vidt jeg kan se, et empirisk underbelyst område, uanset at psykologiprofessionelle sagtens kan komme med bud ud fra fagets etablerede teorier.

En god kilde til forskning omkring børns sundhed er den amerikanske børnelægeforening, som de mere forsigtige så kan lytte til. De udgav i 2011 en rapport, der opsamlede forskning om børns mediebrug. Konklusionen er, at man ikke anbefaler fjernsyn eller iPad til børn under 2 år.

Min støttekonklusion er dog at en bred vifte af stimuli og oplevelser - medierede eller ej -  kan være gode for dit barns udvikling. Men som Bechsgaard skriver i Politiken, ikke hvis de erstatter ting der virkelig betyder mere; fri udfoldelse og fysisk undersøgelse af omverdenen, personlig nærhed og udveksling med jævnaldrende. Her forholder jeg mig ikke til indhold -  kun medieegenskabernes effekt på kognitiv udvikling i de 2 første leveår.

Konklusionen på den sparsomme forskning, plus hvad vi kan låne fra teorien, må være at det er ufarligt for børn at lege med ipad eller se fjerner, men at det ofte er spild af god tid, hvor de kunne udforske den virkelige verden sammen med deres nærmeste.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk