Vidste du, at giraffer, firben og endda krebsdyr bestøver blomster?
Blomsterne, bierne … og lemurerne? Der er en lang række overraskende eksempler på, at alverdens forskellige dyr kan fungere som bestøvere.
giraf bestøvere blomster bier forskerzonen crops afgrøder træer tunge flagermus

Giraffen bruger sin lange hals og tunge til at nå de øverste blomster på akacietræerne. Samtidig vil blomster, der rammer giraffens krop, afsætte pollen, der transporteres videre til næste træ. (Illustration: Katrine Hansen)

Giraffen bruger sin lange hals og tunge til at nå de øverste blomster på akacietræerne. Samtidig vil blomster, der rammer giraffens krop, afsætte pollen, der transporteres videre til næste træ. (Illustration: Katrine Hansen)

Temperaturen stiger, og solen titter frem fra sit vinterhi – det er blevet forår! En årstid, der af mange forbindes med 'blomsterne og bierne', hvor summende bier flyver fra blomst til blomst. 

Men har du nogensinde hørt udtrykkene 'blomsterne og girafferne' eller 'blomsterne og krebsdyrene'?

Bestøvning er nøglen til blomsternes kønsliv. Pollen skal overføres fra en blomsts hanlige del til den hunlige del, enten i den samme blomst eller i en helt anden. 

Her kan der så ske en befrugtning af et frøanlæg, og planten kan reproducere sig gennem de frø, der modnes og spredes ud i miljøet. 

Bestøvere er vigtige hjælpere i denne proces, og som regel tager de sig betalt for det. 

De får en belønning, som typisk er i form af næring, når de spiser blomstens pollen eller drikker den sukkerholdige nektar.

Samlivet mellem blomster og deres bestøvere er ældre end blomsterne selv. Allerede før blomsterplanter opstod for omkring 170 millioner år siden, fandtes der bestøvere, der dengang bragte pollen rundt mellem koglepalmer og andre primitive planter tætbeslægtede med nutidens nåletræer. 

Men udviklingen af blomsterplanterne gav anledning til en rigdom af specialiseringer i samlivet mellem planter og deres bestøvere.

I denne artikel kan du møde nogle af de dyr, som, du måske ikke lige var forberedt på, ville springe ud som plantebestøvere. 

Det er nemlig ikke kun bier og andre velkendte insekter der bestøver planter. 

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Verdens højeste dyr er en overraskende bestøver

En længe overset bestøver bærer også titlen som verdens højeste nulevende dyr: Giraffen. 

Med sin lange hals kan giraffen nemt få fat på blomster højt oppe i akacietræerne. Akacieblomsterne udgør en stor del af giraffens kost i tørsæsonen, og studier har vist, at giraffen ikke bare skader træet ved at spise blomsterne, men også gavner det, når pollen afsættes i dens pels.

Giraffer kan tilbagelægge betydelige afstande, op mod 20 kilometer om dagen, og kan derfor effektivt sprede træernes pollen. Dette kan til nogen grad overskygge den negative effekt, når girafferne spiser blomsterne. 

Evnen til at bevæge sig langt over kort tid, mens pollen stadig er levende, er netop en af de egenskaber, der gør større dyr til vigtige bestøvere.

En akrobatisk nektardrikker

På øen Madagaskar, der ligger ud for Afrikas østkyst, findes andre store pattedyr, der fungerer som bestøvere, nemlig en gruppe af halvaber kaldet lemurer. 

lemur giraf bestøver blomster bier forskerzonen crops afgrøder træer tunge

Den sort-hvide vari er en af de lemurarter, der elsker nektar fra Rejsendes træs store blomster. Træets navn skyldes de store mængder læskende regnvand, der gemmer sig mellem bladbaserne. (Illustration: Katrine Hansen)

Ud over den karakteristiske kattalemur med den stribede hale, mest kendt som den dansende kong Julien i animationsfilmen Madagaskar, findes der omkring 40 andre arter af lemurer på øen.

Nogle af dem er bestøvere af blomsterplanter. 

'Rejsendes træ' er en slægtning til bananen og vokser kun på Madagaskar. Den palmelignende plante er specielt tilpasset store, klatrende bestøvere, da blomsterstanden er stor, sidder tæt ved stammen, og er pakket ind i hårde dækblade.

Det er næsten kun lemurer, med deres fantastiske klatreevne og stærke og behændige fingre, der kan få blomsterne åbnet uden at ødelægge dem. Her kan de få fat i den søde nektar, samtidig med at deres pels bliver smurt ind i pollen fra blomsterne. 

Når lemurerne kravler videre til næste 'Rejsendes træ' i deres søgen efter nektar, tager de store mængder pollen med sig og sørger dermed for bestøvningen. 

Den ukendte specialist

På Madagaskar findes også et historisk plante-bestøver-forhold, hvor begge parter er ekstremt tilpasset hinanden. 

aftensværmer lemur giraf bestøver blomster bier forskerzonen crops afgrøder træer tunge

Denne art af aftensværmere er den eneste, der har en tunge lang nok til at nå nektaren på bunden af orkideens kronrør. De to arters overdimensionerede træk er derfor tilpasset specifikt til hinanden. (Illustration: Katrine Hansen)

Der er tale om en orkide, der har sin nektar gemt i et ekstremt langt kronrør. Det eneste dyr der kan nå denne nektar, og samtidig bestøve orkideen, er en aftensværmer med en tilsvarende lang tunge. 

Det unikke ved historien er, at aftensværmeren blev beskrevet af Charles Darwin, fader til evolutionsteorien, inden nogen havde set den i virkeligheden. 

Først efter Darwins død blev et eksemplar af aftensværmeren fundet, og Darwins forudsigelse blev bekræftet.

På øer er bestøvere anderledes

Det er ikke kun på øen Madagaskar, at man møder uventede og forunderlige bestøvere. Det gør man også på mange andre især tropiske øer. 

Det er for eksempel et udbredt fænomen, at firben og gekkoer på øer klatrer op på planter for at drikke blomsternes nektar.

I deres søgen efter nektar bestøver de blomsterne. Dette ses kun yderst sjældent på fastlandet. 

Men hvorfor ser man især firben drikke nektar på netop øer? 

En slikbutik af nektar

En teori er, at der er færre bier og andre insekter til at bestøve planter på øerne. Det er som en slikbutik af sød nektar, der ikke i samme grad bliver tømt af insekter, og dette udnytter firbenene. 

Fugle kan også opføre sig anderledes på øer. I Danmark er blåmejsen og gransangeren kendt for at leve af insekter, men på de Kanariske Øer drikker fuglene også nektar

Og når nordamerikanske insektædende småfugle flyver sydpå til det tropiske Caribien, supplerer mange af dem kosten ved at sippe nektar fra blomster.

gekko aftensværmer lemur giraf bestøver blomster bier forskerzonen crops afgrøder træer tunge

På øer kravler firben og gekkoer ofte rundt på blomster i deres søgen på nektar. Her en daggekko, der drikker nektar fra planten 'Rousseau simplex' på øen Mauritius. (Illustration: Katrine Hansen)

Minifugle drikker samme nektar som insekter

Selv almindeligt kendte nektardrikkende fugle opfører sig ikke helt efter bogen, når de befinder sig på øer. 

De vævre og lynhurtige kolibrier er udbredt i det meste af det kontinentale Nord-, Mellem og Sydamerika samt på De Caribiske Øer.

På øerne har de udvidet deres fødeniche og søger nektar i et bredere udvalg af blomster end på fastlandet – ofte i de samme blomster som insekterne. 

En af dem er verdens mindste fugl, bikolibrien, der lever på Cuba. Den vejer kun ca. 2 gram og er ikke mere end 5-6 cm lang, altså ikke meget større end en velvoksen bi.

Mikroskopiske krebsdyr er havets bier

Indtil for nylig troede man, at pollen fra havets blomsterplanter, havgræsserne, blev transporteret omkring udelukkende via vandstrømme. 

Men for få år siden fandt forskere ud af, at mikroskopiske krebsdyr og børsteorme æder pollen og hjælper til med at transportere pollen mellem blomsterne af en tropisk art havgræs.

Nu prøver forskerne at finde andre arter af havgræsser, der bestøves af dyr, men det er ikke kun mikroskopiske krebsdyr og orme, de har i kikkerten. 

Faktisk er der forskere, der tror, at fisk også bestøver nogle af havets blomsterplanter, men dette er endnu ikke observeret i naturen.

Håndbestøvning kan blive fremtidens bestøver

En stor diversitet af bestøvere er ikke kun vigtig for mange af verdens vilde blomsterplanter, men gavner også mennesker, især befolkninger i troperne. 

Johannesbrød, der egentlig er en bønne, og den ildelugtende durianfrugt er begge tropiske afgrøder, der drager stor fordel af bestøvning fra nektardrikkende flagermus

giraf bestøvere blomster bier forskerzonen crops afgrøder træer tunge flagermus

Om natten når solen er gået ned blomstrer duriantræet og lokker nektardrikkende flagermus til. (Illustration: Katrine Hansen)

Men da flere arter af flagermus er kritisk truede, må enkelte økonomisk vigtige afgrøder, som for eksempel durianfrugten i Asien, nu håndbestøves.

Håndbestøvning er tidskrævende, besværligt og ikke mindst dyrt, men kan blive en realitet for mange afgrøder, også dem der bestøves af insekter. 

Det er derfor vigtigt, at vi passer på både bier, flagermus, firben, giraffer, krebsdyr og alle de andre forunderlige bestøvere, der spiller en vigtig rolle for blomstrende planter overalt på jorden. 

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk