Tyngdekraften findes kun i dit hoved
KOMMENTAR: Vi tager det for givet, at tyngdekraften trækker ting mod jorden. I virkeligheden er det blot én forklaring ud af mange, der alle er lige opdigtede.
Tyngdekraften findes ikke

Hvis Newton aldrig var blevet født, havde idéen om en tyngdekraft måske ikke vundet over de andre forklaringer på, hvorfor æblet falder ned. (Foto: Shutterstock)

Hvis Newton aldrig var blevet født, havde idéen om en tyngdekraft måske ikke vundet over de andre forklaringer på, hvorfor æblet falder ned. (Foto: Shutterstock)

Findes tyngdekraften?

Stiller jeg spørgsmålet, vil folk se underligt på mig, for svaret virker selvindlysende:

Selvfølgelig findes tyngdekraften!

Ganske vist kan tyndekraften ikke ses med det blotte øje, men det betyder jo ikke, at den ikke findes.

Vi kan jo direkte se konsekvensen af tyngdekraften. Den er årsagen til, at ting her på Jorden falder ned, mens ting i rummet svæver i vægtløs tilstand.

Så hvordan kan jeg påstå, at tyngdekraften ikke findes?

Newton opfinder tyngdekraften

Lad os gå tilbage i tiden til tyngdekraftens opdagelse. Året er 1666, og Isaac Newton sidder under æbletræet i barndomshjemmets have i Lincolnshire.

tyngdekraft newton æble ideer hjernen forklaring verden

Historien fortæller, at et æble faldt fra et træ, hvilket fik Newton til at tænke på tyngdekraften. (Illustration: Shutterstock)

Ifølge legenden ser han et æble falde fra træet, og dette sætter hans tanker i gang.

Hvorfor falder æblet ned mod jorden, spørger han sig selv.

Jorden må tiltrække æblet, tænker Newton, og derfor falder æblet ned. Tiltrækningskraften kalder han tyngdekraften.

Alle ting med tyngde (masse) tiltrækker hinanden med en tyngdekraft, og dette gør også Newton i stand til at forklare himmellegemernes bevægelse.

Newtons teori om tyngdekraften virker overordentlig godt, så man kunne let fristes til at tro, at tyngdekraften må eksistere.

Men i stedet for at sige, at Newton opdagede tyngdekraften, burde vi i stedet sige, at han opfandt tyngdekraften.

Uenighed i æblehaven

Forestil dig nu, at Newton sidder i æblehaven med en ven (efter sigende havde han ikke mange). Lad os sige, at hans ven hedder Joseph-Louis Lagrange.

Joseph-Louis Lagrange levede godt nok næsten 100 år efter Newton, men det spiller ingen rolle for vores tankeeksperiment. Det væsentlige er, at Lagranges tilgang til mekanikken er helt anderledes end Newtons.

De ser begge æblet falde, og Newton, der selv lige har opdaget tyngdekraften, får lyst til at udfordre sin ven. Med et smørret smil spørger han derfor Lagrange, om han kan forklare, hvorfor æblet falder ned.

Newton venter i spænding for at se, om Lagrange er lige så klog som ham selv. Efter et stykke tid udbryder Lagrange et højt: »Aha!«

»Æblet falder, fordi det, ud fra et energimæssigt synspunkt, følger en stabil vej,« siger Lagrange selvsikkert.

»I den tid, det tager æblet at falde, følger det en ret linje mod jorden,« påpeger Lagrange, »men hvorfor netop en ret linje? I samme tidsrum kunne det følge alle mulige andre veje.«

Lagranges ide om virkningen

Lagranges tillægger enhver tænkelig vej en størrelse, han kalder virkningen. For en given vej kan virkningen beregnes ved at kigge på æblets hastighed og energi langs vejen.

Formelt set er virkningen givet som integralet af den kinetiske energi (bevægelsesenergi) minus den potentielle energi over tidsintervallet.

Blandt de mange potentielle veje følger æblet den vej, påstår Lagrange, der har den mindste værdi af virkningen. Dette er kendt som mindstevirkningsprincippet i fysikken.

I tilfældet med et æble hævet over jorden er det en ret linje, der har den mindste virkning, og derfor falder det lige ned.

æble newton jorden tyngdekraft virkning

I det tidsrum, det tager et æble at falde mod jorden, kan det følge mange hypotetiske veje (A-C). Hver vej kan tillægges en værdi kaldet virkningen, som er lavest for den faktiske vej, æblet følger (B). (Figur: Niels Jakob Søe Loft)

Dette svar forvirrer Newton gevaldigt, for Lagrange snakker om æblets energi, men nævner ingen former for tiltrækningskraft mellem æblet og Jorden.

Lagrange har ikke brug for nogen tyngdekraft for at forklare æblets fald. Som han ser det, er tyngdekraften kun noget, der eksisterer inde i Newtons hoved.

Newton kan ikke umiddelbart se noget galt i Lagranges analyse, men med stor tiltro til egne evner er han overbevist om, at tyngdekraften er den rigtige forklaring.

Derfor må Lagrange tage fejl, mener han, og han anklager straks Lagranges energier for at være det rene tankespind.

Der er mere end én vej til det samme svar

Før Newton og Lagrange farer i totterne på hinanden dukker en tredje ven op.

For at afgøre striden foreslår han et simpelt faldeksperiment. Han vil samlet æblet op fra jorden og lade det falde igen.

Den fælles ven beder dem forudsige faldtiden med hver deres fremgangsmåde.

»Således,« siger han, »kan vi afgøre, hvem af d'herrer, der har ret.«

Newton griber straks et stykke papir og laver en beregning. Samtidig kradser Lagrange nogle kragetæer ned.

Den fælles ven beder nu om Newtons og Lagranges forudsigelser, og til alles store forbløffelse udbryder begge kombattanter i kor:

»Et halvt sekund!«

De to metoder giver altså samme forudsigelse, så faldeksperimentet kan altså ikke afgøre kappestriden.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Forskellige forklaringer kan være lige gode

Resten af eftermiddagen forsøger de tre mænd i æblehaven at komme på et eksperiment, der kan afgøre, om det er Newtons tyngdekraft eller Lagranges energi, der er naturens sande væsen.

Men hver gang giver begge metoder samme svar.

Hen på aftenen ser de sig nødsaget til at give op, hvilket er et fornuftigt valg, for der findes intet eksperiment, der kan kan skelne de to metoder. De er helt ækvivalente.

Konklusionen bliver, at de begge har lige ret og uret. Hvis Newton foretrækker at tænke på æblets fald som en konsekvens af tyngdekraften, så er det en valid forklaringsmodel.

Som Lagrange påpeger, er det dog intet andet end en model, et 'regnetrick' om man vil.

På samme vis er Lagranges energier blot praktiske størrelser, han indfører for at regne på æblets fald.

Fysikken har mange forklaringsmodeller

Newton og Lagrange er enige om alle de fysisk målbare størrelser, såsom faldtid, hastighed og så videre.

Hvor deres veje skilles er den bagvedliggende forklaringsmodel, altså, den matematiske maskine, de bruger til at komme frem til deres identiske forudsigelser.

I fysikken taler man om forskellige matematiske formalismer, der beskriver den samme fysik.

Indpakningen er anderledes, men som fysiske teorier er de helt ækvivalente. De giver altid samme målbare resultat.

Fysikeren Richard Feynman mente, at enhver teoretisk fysiker bør kende seks eller syv forskellige formalismer for den samme fysik.

Den dygtige fysiker vælger så den formalisme, der er lettest at arbejde med eller giver mest indsigt i det problem, man prøver at løse.

Vores børnelærdom kunne lyde anderledes

I almindelig tale har idéen om en tyngdekraft vundet over de andre forklaringer.

Det skyldes nok primært historiens gang, men måske også at den er simpel eller virker intuitivt. Det havde ikke behøvet at være sådan.

Hvis Newton aldrig var blevet født, kunne den gængse forklaring i stedet havet været Lagranges mindstevirkningsprincip eller noget helt tredje, som intet menneske har tænkt på.

Det er fascinerende at tænke på, at hele vores sprog om fysikken nemt kunne have været anderledes.

Møder vi en dag en fremmed civilisation fra det ydre rum, vil vi være enige om, hvordan et æble falder fra et træ.

Men vi vil næppe være enige om hvorfor.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk