Tilbageblik på storpolitik i Nordgrønland: Kampen om Hans Ø
Niels Henriksen ser tilbage på dengang, grønlandsminister Tom Høyem lagde beslag på den dansk-canadiske ø med en flaske cognac og dannebrog.

Niels Henriksen, der har 35 års erfaring med at lede danske grønlandsekspeditioner, ser tilbage på et specielt ministerbesøg. (Video: GEUSgeology)

Niels Henriksen, der har 35 års erfaring med at lede danske grønlandsekspeditioner, ser tilbage på et specielt ministerbesøg. (Video: GEUSgeology)

Opdatering, juni 2022: Striden om Hans Ø er løst

Bemærk, at denne artikel er fra 2018. 

I juni 2022 kom det frem, at Danmark og Canada er blevet enige om at trække grænsen igennem en kløft, der løber ned gennem midten af Hans Ø.

Opdateret 14. juni 2022.

»Det var ham meget magtpåliggende at få det gennemført, selvom det var vanskeligt for os rent logistisk, for det lå langt væk fra, hvor vi havde vores base.«

Sådan fortæller tidligere grønlandsgeolog og emeritus ved GEUS, Niels Henriksen, om et opsigtsvækkende ministerbesøg på sin geologiske arbejdsstation i 1984.

Det var under Schlüter-regeringen, at daværende minister for Grønland, Tom Høyem, besøgte teltlejren, hvor man arbejdede med en kortlægning af Nordgrønland.

Selvom ministeren var interesseret i arbejdet, så havde han også en diplomatisk sidegesjæft, der skulle ordnes under besøget, fortæller Niels Henriksen i filmen foroven i artiklen.

Indtog øen med cognac

I det smalle Kennedy-stræde, et ingenmandsland mellem Nordvestgrønland og Canada, ligger den ubeboede klippeø Hans Ø nemlig.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Både Danmark og Canada gjorde krav på øen, der kun måler 1,3 kvadratkilometer, men uden at nå til enighed. Derfor insisterede Tom Høyem også på at besøge øen.

»Han havde medbragt et flag og en flaske cognac, som han skulle anbringe i en varde (stenstruktur, red.) på øen for at markere overfor omverdenen, at vores opfattelse er, at øen er dansk,« fortæller Niels Henriksen.

Se Niels Henriksen fortælle om hele ministerbesøget i videon øverst i artiklen.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk