Svovlbrinte stinker, men dræber uden lugt
Den stank af rådne æg, som svovlbrinte har, forsvinder ved store mængder. Fra Danmark til Kina har man eksempler på, at mennesker er døde i gasulykker, helt uden at have 'lugtet lunten'.
svovlbrinte gas forgiftning

Svovlbrinte produceres i kroppen, der naturligt kan regulere koncentrationen. Forgiftning ved hydrogensulfid opstår ved, at systemet overbelastes og ikke længere kan styre reguleringen, hvorpå kroppen bukker under. (Foto: Shutterstock)

Svovlbrinte produceres i kroppen, der naturligt kan regulere koncentrationen. Forgiftning ved hydrogensulfid opstår ved, at systemet overbelastes og ikke længere kan styre reguleringen, hvorpå kroppen bukker under. (Foto: Shutterstock)

Partner Dansk Kemi

Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse.

På et biogasanlæg i Hashøj på Sjælland i 2015 blev adskillige personer udsat for den giftige gas svovlbrinte. Flere personer faldt om.

Kun få af de tilskadekomne tilstedeværende bemærkede den meget markante stank af gassen.

Det er ikke usædvanligt ved ulykker – faktisk har man mange dokumenterede eksempler på, at kun få mennesker har lagt mærke til gassens stank, inden katastrofen er ude.

Stinkende svovlbrinte findes i kloakken – og i din mund

Svovlbrinte (kloakgas) er en giftig gas, som ofte forekommer i kloakker, gylle- og septiktanke, lastrum med skidtfisk og andre steder med iltfattige forhold.

Den dannes typisk ved nedbrydning af svovlholdige proteiner, eller ved at sulfatreducerende bakterier omsætter uorganisk sulfit eller sulfat. Den kan også forekomme i råolie, naturgas og biogas. 

Svovlbrinte stinker af rådne æg, og lugttærsklen er ekstremt lav, helt ned til få ppb (parts per billion – altså milliardtedele). Den kan også dannes i munden. Op til 100 ppb er målt i dårlig ånde. I tarmluft fra personer på normal diæt er der målt 18 ppm (parts per million).

Hvis cigaren ikke smager, så kom væk i en fart!

I teorien giver den meget lave lugttærskel gassen gode advarende egenskaber. Men uheldigvis lammer høje koncentrationer af gassen (>100 ppm) lugtesansen. 

Min gamle underviser i kemi, den altid muntre Jørgen Potts, underholdt de studerende med, at det var bedst at pulse på en god cigar ved arbejde med svovlbrinte. Hvis cigaren lige pludselig ikke længere smagte, så var det på tide at komme væk, mente han.

Jeg har ikke hørt andre anbefale denne sikkerhedsregel, og den er næppe fuldt autoriseret. 

Svovlbrinte er letantændelig og brænder med en karakteristisk blå flamme. Høje koncentrationer kan derfor udgøre en eksplosionsfare.

Umiddelbart dødelige koncentrationer er dog langt, langt lavere end den nedre antændelsesgrænse. Det er derfor mere sandsynligt, at man dør ved kvælning end i en eksplosion.

Lugt advarer sjældent ved ulykker

På en papirmølle gik en pumpe i stykker, så der gik hul på pumpehuset. Store mængder af en sulfidholdig opløsning løb i kloakken, hvor den reagerede med en svagt sur væske og frigav svovlbrinte.

Tolv personer blev alvorligt forgiftede, og to døde. Af de ti overlevende havde kun to registreret lugten af rådne æg.

En anden gasulykke skete på et mexicansk naturgasbehandlingsanlæg. Her sendte man ved et uheld koncentreret H2S-gas ud til omgivelserne, fordi man ved en fejl slukkede for det flammetårn, som gassen blev sendt til.

22 personer omkom. Ud af 47 alvorligt forgiftede, men overlevende personer, havde kun én registreret lugten af rådne æg.

Efter Sovjetunionens sammenbrud har Kina overtaget rollen som storleverandør af spektakulære gasulykker. I 2003 dræbte et blowout af svovlbrinteholdig naturgas (såkaldt surgas) fra en brønd i Chuandongbei-gasfeltet i Sichuan mindst 200 mennesker.

Det er vistnok den værste H2S-ulykke til dato. 

Folk, som vil hjælpe, kommer selv til skade

I slutningen er 00’erne var der mange selvmord i Japan som følge af H2S-forgiftning.

På internettet blev der delt anvisninger på, hvorledes populære badesalte kunne blandes med almindelige husholdningsrengøringsmidler, og der ud af blandingen kom farlige H2S-dampe. Det medførte en voldsom stigning i antal selvmord ved denne metode.

Ofrene var sjældent til at redde, og der er flere tilfælde, hvor familiemedlemmer og redningsmandskab også blev alvorligt forgiftede og i visse tilfælde endda døde.

Også i Danmark har vi set eksempler på, at dem, der vil hjælpe ved gasulykker, selv er kommet til skade.

To fiskere omkom i lastrummet på deres kutter i august 2014 på Strandby Havn i Nordjylland, da de skulle læsse skidtfisk af. En pumpemand, der sprang ned i lasten for at hjælpe, blev svært hjerneskadet. En Falck-redder, som gik tæt på for at se ned i lasten blev udsat for dampe og fik kort efter blodprop i hjernen.

Der har også været alvorlige forgiftninger ved gylletanke.

svovlbrinte gas forgiftning

Hvis man først er blevet forgiftet, er der ikke så meget at gøre. Den mest effektive forholdsregel er at undgå at blive forgiftet. (Foto: Shutterstock)

Hvad er symptomerne?

Svovlbrinte – eller hydrogensulfid, som det også kaldes – produceres blandt andet i leveren, nyrer og hjertet og er desuden et signalmolekyle på celle-niveauet. Der eksisterer derfor naturlige enzym-systemer til at regulere koncentrationen.

Forgiftning ved hydrogensulfid opstår ved, at disse systemer bliver overbelastet og ikke længere kan styre reguleringen, hvorpå kroppen bukker under.

Symptomer på forgiftning er slimhindeirritation, øjenirritation, hoste og besværet vejrtrækning. Derudover ser man også både kvalme, opkast og svimmelhed.

Når forgiftningen fører til døden, er det typisk, fordi åndedrættet lammes.

Den engelske Wikipedia-artikel giver en udmærket oversigt over virkningen ved typiske koncentrationer:

Få ppmLugttærskel
20 ppmØjenirritation
100-150 ppmLammelse af lugtesansen
500-1000 ppmLammelse af åndedræt
>1000 ppmKollaps (knockdown) efter en eller to indåndinger

Bedste middel mod forgiftning er helt at undgå den

Hvis man først er blevet forgiftet, er der ikke så meget at gøre. Den mest effektive forholdsregel er at undgå at blive forgiftet. Man skal derfor altid være meget påpasselig ved at gå ned i brønde eller skakte med stillestående luft, hvor rådnebakterier kan have gjort luften farlig. 

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Eksempelvis ved at de har dannet giftig H2S. 

Men bakterierne kan også have dannet kvælende kuldioxid, som kan fortrænge ilten. Kuldioxid kan ikke lugtes. 

Historien er desværre fuld af såkaldte brøndulykker: En person falder om nede i en brønd. En anden person opdager det og kravler ned for hjælpe.  Så er der pludselig to bevidstløse personer nede i brønden. Og sådan kan det fortsætte.  

Hvis ulykken skyldes kuldioxid, hjælper det ikke engang at have gasmaske på, det bliver nødt til at være et friskluftsforsynet åndedrætsværn.

Der findes særlige branchevejledninger for sikkert arbejdsmiljø ved rengøring af siloer og ved arbejde med gylle, skidtfisk og lignende.

Denne artikel er en redigeret version af en artikel bragt i Dansk Kemi.

Frank Huess Hedlund har også en artikel om svovlbrinte udslip i den seneste udgave af Dansk Kemi. Den bærer titlen 'Stort udslip af giftig gas ved aflæsning af madaffald' og kan findes på s. 36 i Dansk Kemi

Svolvbrinte dræber celler ved at lukke energiproduktionen

H2S kan blokere Cytochrome C Oxidase, som er et enzymkompleks i et mitokondrie.  Mitokondrier findes i cellevæsken og producerer ATP ved forbrug af ilt.  ATP er en slags energivaluta på celleniveau, og uden ATP vil cellen dø.  

Mitokondrier er ganske små bakterie-lignende strukturer, som findes i cellevæsken. De er omsluttet af to membraner. I ydermembranen er der små åbninger (porer), så mindre molekyler løbende kan udveksles med cellevæsken.

Indermembranen er ikke gennemtrængelig. Bag denne har mitokondriet sin egen cellevæske, egne enzymsystemer og eget DNA.

Transport af molekyler over indermembranen styres af store proteinkomplekser, der på samme måde som Cytochrome C Oxidase er indlejret i membranen og har kontakt med begge sider (se illustration).

Dette enzym kan transportere elektroner (det kan lede elektrisk strøm), blandt andet fordi det indeholder et jernatom.

Den tre-dimensionelle struktur af proteinkomplekset (se figur) kan holde et jernatom på plads (en såkaldt hæmgruppe), som er vigtig for enzymets evne til at transportere elektroner fra den ene side af membranen til den anden. Giftigheden af svovlbrinte forstås ved, at svovlet påvirker jernatomet, så enzymet ikke længere fungerer.

svovlbrinte gas forgiftning

Visualisering af et Cytochrome C Oxidase enzymkompleks indlejret i indermembranen af et mitokondrie. Membranen er vist vandret og består af langkædede fedtsyrer (vist med grøn) med en fosforgruppe (lille rød prik) for enden. Selve enzymkomplekset udgøres af de mange forskellige trådede og spiralformede proteiner, her vist i flere farver alt efter deres type, som stikker følere ud på begge sider af membranen. (Illustration: Richard Wheeler, Wikimedia Commons).

Mere præcist er Cytochrome C Oxidase enzymet det fjerde og sidste led i den såkaldte elektrontransportkæde, der er nødvendig for at omsætte ilt.

En række giftstoffer, cyanid, sulfid, azid, kan genere dette jernholdige enzymkompleks, hvorefter cellen ikke er i stand til at danne ATP ved forbrug af ilt. Så dør cellen, som hvis der havde været iltmangel.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk