Sådan passer du på dine kæledyr under hedebølgen
Når termometeret kravler opad er det ikke bare os, det går ud over - det er også vores kæledyr, der i værste fald kan få hedeslag og dø, skriver engelske forskere.
Hund hedebølge drikke vand flaske skygge nedkøling hedeslag tips

Der er mange tips til at få sit kæledyr godt gennem en hedebølge, og mange af dem giver næsten sig selv. Er du eksempelvis ude at gå med hunden, så sørg for at lægge ruten, så den kan få noget vand, eller medbring selv en flaske og en skål. (Foto: Shutterstock)

Der er mange tips til at få sit kæledyr godt gennem en hedebølge, og mange af dem giver næsten sig selv. Er du eksempelvis ude at gå med hunden, så sørg for at lægge ruten, så den kan få noget vand, eller medbring selv en flaske og en skål. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Når temperaturen stiger til et ubehageligt niveau, lider mange af vores kæledyr i varmen.

Der er heldigvis mange forskellige måder, du kan passe på dem under en hedebølge.

I haven

Dyr, der lever i bur eller indhegning på terrassen eller i haven, kan have svært ved at slippe væk fra den insisterende varme fra solen, der langsomt opvarmer hele haven.

Derfor kan det være en god idé at flytte rundt på deres bur eller decideret at skabe skygge til dem.

Selvom katte er ganske mobile, går de gerne deres egne veje, og derfor ender de nemt i drivhuse og haveskure.

Hvis de bliver lukket inde dér, er risikoen for et hedeslag høj, så sørg for at tjekke skure og garager for katte, før du lukker døren.

Med dyr, der gerne må komme udenfor, eksempelvis katte og hunde, kan det være en god idé at indrette kølige, skyggefulde steder, hvor de kan lægge sig ned.

Sørg for, at alle kæledyr har adgang til frisk drikkevand, så de ikke bliver dehydrerede. Én anden mulighed er at lave et lille bassin af en art, hvor dine kæledyr kan lægge sig eller lege rundt – det er en fremragende måde at holde dem afkølede!

Du kan også holde varmen fra døren ved for eksempel at tilbyde kølige overflader at ligge på eller frosne godbider. En blæser er også et glimrende forslag.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

På farten

Det er velkendt, at hunde, der efterlades i varme biler, risikerer at dø af det.

I England har borgerne for eksempel i mange år kunnet følge med i kampagnen ’Dogs Die in Hot Cars’ (Hunde Dør i Varme Biler, red.) fra dyrevelfærdsorganisation RSCPA.

Men faktisk er der langt større risiko for, at din hund får et hedeslag, mens I er ude at gå.

Derfor bør du i varmt vejr holde aktivitetsniveauet på et minium og kun gå med hunden i dagens køligere øjeblikke.

Hundeluftning er typisk sikrest i de tidlige morgentimer, og – hvis det er muligt – via ruter, hvor der er rigeligt skygge og adgang til vand.

Ellers kan du selv tage en vanddunk og en skål med.

Lydighedstræning og aktivitetslegetøj, hvor mad er præmien, kan være en rigtig god måde at få din hund til at brænde noget krudt af, når det er for varmt til en god løbetur udenfor.

Over 50 procent af hunde, der kommer til dyrelægen med et alvorligt hedeslag, ender med at dø. Derfor er rådet: Hvis du er i tvivl, så lad være med at tage dem med udenfor.

Alle kæledyr risikerer at få et hedeslag, når de sidder i en varm bil.

Hvis du er på farten med dit kæledyr, så sørg for at overveje, hvordan du kan holde deres temperatur nede på turen, inklusive scenarier som traffikprop, eller at bilen bryder sammen.

Hold i det hele taget rejseaktiviteten på et minimum, men hvis det er en nødvendighed, så må du ikke efterlade dit dyr uden opsyn. Sørg for at de har vand, skygge og kølig luft – eksempelvis air condition – så ofte som muligt.

Hurtig behandling er afgørende

Ældre, overvægtige dyr er ikke overraskende dem, der har størst risiko for at få et hedeslag, men det kan ramme alle dyr.

kat med fladt ansigt hedeslag risiko forhøjet hedebølge kæledyr

Dyr med flade ansigter, så som denne kat, er i højere risiko for at blive ramt af et hedeslag. (Foto: Shutterstock)

Dyr med flade ansigter, såsom franske bolldogs, perserkatte og mange kælekanin-racer, er også i særlig risiko.

Hvis dit kæledyr alligevel begynder at vise tegn på et hedeslag, så er det afgørende, at du får det til dyrelægen så hurtigt som muligt – så sørg for at holde øje med alle dine kæledyr, når vejret slår om.

Til at starte med vil et kæledyr med hedeslag stønne og trække vejret hurtigere. De bliver måske også trætte og vakler lidt, når de går, eller måske mister de helt overskuddet til at bevæge sig.

Hvis det ikke bliver behandlet kan det hurtigt udvikle sig til diarré, opkast, anfald, kollaps, og at dyret mister bevidstheden.

På dette tidspunkt er risikoen for dødsfald steget markant.

Det er derfor afgørende, at du handler hurtigt, hvis du mistænker, at dit kæledyr er ved at få hedeslag.

Hurtig nedkøling er den bedste måde at få dyrets kropstemperatur ned.

Start med at flytte dem fra varmens kilde, eksempelvis en solstråle eller en varm flise, og få dem ind i skyggen på en kølig overflade.

I en nødsituation er det nødvendigt at afkøle kæledyret med vand.

Hæld vand ud over dem, om det så er postevand, mineralvand eller børnenes soppebassin. Hvis dit kæledyr har mistet bevidstheden, så hold øje med, at dets hoved ikke synker ned i vandet.

Undgå at lægge et vådt håndklæde eller lignende over dem, da klæder holder på varmen.

Så snart som muligt skal du kontakte dyrlægen – at vente kan desværre være dødsensfarligt.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Sara Eleonora Hougaard.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk