Lig i lasten: Retsmedicinerne kan lære meget af insekter i kufferter med ligrester
Insekter, der bliver fundet i kufferter med uheldige individers jordiske rester, kan røbe, hvad der er sket, skriver australsk forsker.
En kuffert efterladt på en mark - måske indeholdende ligdele og ådselinsekter

Ud fra blandt andet ådselædende fluer får retmedicinerne et skatkammer af afgørende informationer, der kan hjælpe os med at opklare forbrydelser. (Foto: Shutterstock)

Ud fra blandt andet ådselædende fluer får retmedicinerne et skatkammer af afgørende informationer, der kan hjælpe os med at opklare forbrydelser. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Et gerningssted kan være utroligt mange forskellige ting.

For nylig gjorde en familie i Aotearoa, New Zealand, et gruopvækkende fund efter at have købt to kufferter på en lagerrums-auktion for forladt hittegods. I dem fandt familien nemlig ligrester fra to børn.

Det er desværre er ikke et enestående tilfælde – resterne efter mordofre findes i kufferter med forbløffende regelmæssighed.

Det er en særlig udfordring for politiet, der efterforsker forbrydelsen, og det er hér, retsvidenskaben kommer ind.

Hvorfor kufferter?

Retsmedicinsk historie og nyhederne om forbrydelser er desværre fyldt med lig fundet i kufferter, tasker, skraldespande, bagagerum i biler, køleskabe og frysere.

Eksempler tæller en kuffert på en travl togstation i Tokyo i 2015, en kuffert på en strand i Seattle i 2020 og i 2019 ligrester i en kuffert efterladt i vejsiden på en motorvej i det sydlige Australien.

Der er en ganske enkel grund til, at kufferter er så almindelige i disse situationer:

Selvom de fleste krimifilm skildrer lig, der bliver forladt liggende på jorden eller begravet lige under jordoverfladen, bliver mordofre i virkeligheden oftere skjult i forskellige genstande i sidste øjeblik.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet,  Syddansk Universitet & Region H.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Begrænser, forsinker og hindrer

Kufferter er generelt nemme at få fat i, tilgængelige, store nok til at kunne rumme en menneskekrop og nemme at transportere (særligt dem med hjul).

De kan også skjule lugten af forrådnelse i et stykke tid, hvilket giver den kriminelle tid til at finde et alibi - eller forsvinde.

Retsmedicinske forskere kalder kufferter og andre lignende gemmesteder 'miljøer med begrænset adgang', fordi de begrænser, forsinker eller fuldstændig hindrer ét af de naturlige trin, der sker efter døden: ankomsten af flokke af insekter.

Her er det rets-entomologernes opgave at bistå efterforskning af kriminalitet (entomologi er læren om insekter, red,).

Men også at udvikle forskning, der gør denne opgave mindre vanskelig.

Insekter er afgørende for efterforskningen

I en kriminel efterforskning med et lig, der er ved at gå i opløsning, kan rets-entomologer bruge insekter til at estimere, hvor lang tid der er gået, siden offeret døde, spore de kriminelles og ofrenes bevægelser samt identificere tilstedeværelsen af stoffer og fremmed DNA.

retsmedicin kriminalitet offer fund kuffert ådselinsekter spyfluer pukkelfluer kødfluer ligrester

Ådselinsekter – såsom spyfluer, kødfluer, husfluer og pukkelfluer – har højt specialiserede lugtesystemer, som de bruger til at registrere forrådnelse. (Foto: Katja Schulz - CC BY 2.0)

Hvis et kadaver efterlades uforstyrret på jorden i et tempereret miljø, vil ådselinsekter snart kolonisere det. De er tiltrukket af lugten produceret af den bakteriefremkaldte forrådnelsesproces.

Kufferters betydning har fået meget lidt opmærksomhed

Inden for få timer vil insekterne lægge æg i kroppens åbninger og sår, og de små larver, der bliver udklækket, vil begynde at fortære kroppen.

Men en kuffert begrænser fysisk insekternes adgang. Og indtil videre har retsmedicinsk forskning i, hvordan insekternes rolle ændrer sig i sådanne begrænsede adgangsmiljøer, kun fået lidt opmærksomhed.

Til dato er der kun gennemført to pilotunderstudier af nedbrydningsprocesserne i kufferter, ét i Storbritannien og et andet af vores team i det vestlige Australien.

Begge studier viser, at ådselinsekter er ekstremt snarrådige, når det gælder om at få adgang til skjulte ligrester.

Kufferter i den australske busksteppe

Skjult i et bushland i det vestlige Australien kører vi i øjeblikket det største eksperiment nogensinde med nedbrydningsprocesser i kufferter og skraldespande med næsten 70 prøveeksemplarer.

Arbejdet, som er første af sin slags, vil give nyttig data til at undersøge lignende tilfælde rundt om i verden.

Hver kuffert og skraldespand indeholder en dødfødt pattegris, der simulerer en død menneskekrop, og kontroleksemplarer er placeret i miljøet til sammenligning.

retsmedicin kriminalitet offer fund kuffert ådselinsekter spyfluer pukkelfluer kødfluer ligrester

Hver kuffert og skraldespand indeholder en dødfødt pattegris, der simulerer en død menneskekrop. (Foto: Paola Magni/The Conversation)

Vi har placeret instrumenter til registrering af temperatur, luftfugtighed og mængden af regn, både i felten og inde i kufferterne og skraldespandene.

Forsøget startede i begyndelsen af den australske vinter 2022 og vil slutte, når det bliver sommer; de første data vil blive præsenteret på verdens største retsmedicinske konference i februar 2023.

På trods af en indledende forsinkelse i insektadgang i løbet af en kold og regnfuld vinter, har vi inden for en måned efter placeringen af  kufferterne observeret klynger af spyfluer på og omkring kufferternes lynlåse.

Vi åbner kufferterne med faste mellemrum, og vi har fundet spyfluelarver samt pukkelfluer og nogle biller i resterne. Det betyder, at afkom af store fluer og biller skal nå frem til liget gennem lynlåsens åbninger.

retsmedicin kriminalitet offer fund kuffert ådselinsekter spyfluer pukkelfluer kødfluer ligrester

Insekterne kredser om lynlåsens åbninger. (Foto: Paola Magni/The Conversation)

Mindre (men voksne) fluer finder vej gennem lynlåsen og lægger deres æg direkte på de forrådnende rester.

Når larverne afslutter deres livscyklus og dukker op som voksne fluer, kan de ikke slippe ud af kufferten.

Skatkammer af afgørende informationer

Disse 'tilfangetagne' insekter er en rig kilde til information, da vi kender adfærd og vækstrater for forskellige arter og kan finde toksikologiske data bevaret i deres exoskeletter.

Ud fra dette kan en retsentomologisk ekspert udlede dødstidspunktet, eller hvilken årstid ofret afgik ved døden samt mulig flytning af liget, hvilket altsammen hjælper med fortolkningen af dødsårsagerne og -omstændighederne.

Undersøgelsen af menneskelige ligrester i en kuffert er ofte en gåde, fuld af komplicerede problemer.

Men ved hjælp af en ydmyg ådselædende flue får vi et skatkammer af afgørende informationer, der kan hjælpe os med at opklare forbrydelser.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk