Kæmpe studie: Det virker, når CO2-udlederne skal betale en pris for udledningen af drivhusgasser
'Carbon pricing' har til formål at tilskynde til at brug af renere løsninger ved at pålægge betaling for forureningen. Og det har en effekt.
Carbon pricing betaling for udledning af CO2 og drivhusgasser virker

Det hidtil største studie har fundet, at 'carbon pricing' fungerer helt efter hensigten. (Foto: Shutterstock)

Det hidtil største studie har fundet, at 'carbon pricing' fungerer helt efter hensigten. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Såkaldt Carbon pricing reducerer udledningen af CO2, fordi det betyder, at produktionsmetoder, der forurener, bliver dyrere end renere løsninger, ikke sandt?

Det er i hvert fald den bagvedliggende økonomiske teori.

Når det bliver formuleret på denne måde, er det indlysende - men måske ser det anderledes ud i virkeligheden?

I et nyligt publiceret studie fremlægger vi resultaterne af det største studie nogensinde af, hvad der sker med udledningen af forurening, når der indføres CO2-kvoter. 

Reduktionen har stor effekt over tid

I mere end 20 år har vi analyseret data fra 142 lande; imod slutningen af studiet havde 43 lande indført en eller anden form for carbon pricing.

Resultaterne afslører, at stigningen i CO2-udledningen i gennemsnit var 2 procentpoint lavere i lande med carbon pricing end i landene uden carbon pricing, efter vi tog højde for en lang række andre faktorer.

For at sætte det i perspektiv, var den gennemsnitlige årlige stigning i CO2-udledningen i de 142 lande cirka 2 procent.

Reduktionen har stor effekt over tid og er ofte nok til at gøre en forskel mellem, hvorvidt udledningen på sigt er faldende eller stigende.

Udledningen falder som regel i lande med carbon pricing

Datamængden leverer et første fingerpeg.

Grafen viser lande med carbon pricing som en sort trekant og landene uden som en grøn cirkel.

 • I landene med carbon pricing faldt udledningen af CO2 med 2 procent per år fra 2007 til 2017.
 • I landene uden carbon pricing steg udledningen af CO2 med 3 procent per år.

Carbon pricing CO2 reduktion udledning politik forurening afgifter CO2-kvote politik

(Graf: The Conversation/Best, Burke, Jotzo 2020)

  Forskellen mellem en stigning på 3 procent og en reduktion på 2 procent per år er 5 procentpoint.

  Vores studie fandt, at cirka 2 procentpoint skyldes carbon pricing, og resten skyldes andre faktorer.

  Fakta
  Om Forskerzonen

  Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

  Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

  Det er carbon pricing, der gør forskellen

  Udfordringen var at fastlægge, hvorvidt forskellen skyldes indførslen af carbon pricing, samt i hvilken udstrækning det var som følge af andre ting, der fandt sted på samme tid. 

  Det kan blandt andet være bedre teknologi, befolkningstilvækst, økonomisk vækst, økonomiske chok, tiltag, der støtter vedvarende energikilder, samt forskelle i skattesatsen på brændstoffer.

  Vi tog højde for en lang række andre faktorer, blandt andet andre politiske tiltag og redskaber. Vi forventede, at en højere carbon pricing havde større effekt, og det var nøjagtigt, hvad vi observerede.

  I gennemsnit er 1 ekstra euro per ton associeret med en reduktion af den årlige emissionsvækstrate for de sektorer, den dækker, på cirka 0,3 procentpoint.

  Australien kan tage ved lære

  Budskabet til magthaverne er, at carbon pricing virker - typisk har det endda stor effekt.

  Selvom en veludformet tilgang til reduktion af CO2-udledningen omfatter andre komplementerende politiske tiltag som regulering af visse sektorer samt støtte til low-carbon-forskning og udvikling, bør carbon pricing ideelt set være i centrum.

  Desværre er carbon pricing et betændt emne i Australien, på trods af at det har været et populært tiltag i en række lande med konservative regeringer blandt andet Storbritannien og Tyskland. Selv de australske Labour-opposition lader til at have givet op.

  Ikke desto mindre bør vi huske på, at Australiens toårige eksperiment med carbon pricing leverede en udledningsreduktion samt økonomisk vækst. Det fungerede altså som tiltænkt.

  Grupper som Business Council of Australia, der i 2014 bød afskaffelsen af carbon pricing velkommen, tilskynder nu til en effektiv klimapolitik med en central og afgørende carbon pricing.

  Red Verden: Stort tema i gang


  I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

  Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

  Carbon pricing andre steder

  Resultaterne af vores studie er højst relevante for mange magthavere, især i industrialiserede og udviklingslande, der overvejer deres muligheder.

  Verdens økonomiske organisationer, blandt andet Den Internationale Valutafond, Verdensbanken og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, kræver fortsat udvidet brug af carbon pricing. 

  Hvis landene stiller sig bag en low-carbon-udviklingsmodel, indikerer evidensmængden, at en passende pris på CO2 er en effektiv måde at nå i mål.

  Paul Burke modtager støtte fra Australian Research Council (DE160100750). Frank Jotzo og Rohan Best hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

  The Conversation

  Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

  På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

  Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

  Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

  Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk