Hvorfor strander hvaler?
Måske skyldes det fejlnavigation eller sygdom, koblet med loyalitet.
hvorfor strander hvaler

Noget peger på, at hvaler, der ikke længere har kræfter til at holde sig flydende og dermed risikerer at drukne, med fuldt overlæg kan svømme ind på lavt vand for at kunne hvile sig på bunden med åndehullet over vandoverfladen. (Foto: Shutterstock)

Noget peger på, at hvaler, der ikke længere har kræfter til at holde sig flydende og dermed risikerer at drukne, med fuldt overlæg kan svømme ind på lavt vand for at kunne hvile sig på bunden med åndehullet over vandoverfladen. (Foto: Shutterstock)

Hvaler strander jævnligt, både i Danmark og i hele verden, og begivenheden vækker opsigt blandt mennesker.

Lørdag 15. februar 2014 opdagede man eksempelvis en død strandet hankaskelot på Henne Strand på Vestkysten, omkring 35 kilometer nord for Esbjerg. Dagen efter blev der fundet endnu en kaskelot i vandkanten, omkring 700 meter fra den første. Sidstnævnte var stadig i live og udsendte fra tid til anden blåst-skyer fra næseboret.

hvorfor strander hvaler

I december 2018 strandede en 10 meter lang sejhval i Mariager Fjord. Hvalen, der blev bjærget i havnen i Hobro, tiltrak mange nysgerrige, der gerne måtte klappe den. (Foto: Bente Vedel)

Det var langt fra første gang, kaskelotter er dukket op på vores strande. Siden 1500-tallet er der blevet registreret 67 strandede kaskelotter i Danmark, hvoraf de 52 stammer fra de seneste 100 år. De fleste af disse strandinger har været på Vestkysten, især i Vadehavet.

Faktisk strandede to kaskelotter på netop Henne Strand tilbage i 1984. Mest bemærkelsesværdigt er dog de to massestrandinger på Rømø i 1996 og 1997, hvor henholdsvis 16 og 13 hanner endte deres dage på stranden.

Kaskelotten er kendetegnet ved netop at være en af de hvalarter, hos hvem man oftest ser massestrandinger; de øvrige er grindehvalerne og halvspækhuggerne.

Den største kendte massestranding af kaskelotter var i New Zealand i 1974, hvor 72 kaskelotter gik til.

Det er dog ingenting sammenlignet med de 835 halvspækhuggere, der strandede på Argentinas kyst i 1946. 

Video tilføjet 23. september 2020: 270 grindehvaler er for nyligt strandet ved kysten på Tasmanien i det sydlige Australien. (Video: Reuters)

Indicier peger på sygdom, men i realititeten må man gætte

Hvorfor hvaler strander, altså, havner på alt for lavt vand, mens de stadig er i live, har altid været omgærdet af stor gådefuldhed.

I enkelte sager har obduktion af strandede hvaler givet overbevisende indicier såsom sygdom og skader, men i langt de fleste tilfælde må man basere sit bud på gætværk.

Især massestrandinger er et stort mysterium, fordi man ofte har set raske dyr strande.

Strandede kaskelotter i Danmark de sidste 100 år
 • 1941: 1 kaskelot nær Hirtshals 1944: 1 kaskelot nær Hirtshals
 • 1949: 5 kaskelotter mellem Fanø og Mandø
 • 1974: 1 kaskelot ved Skagen
 • 1979: 1 kaskelot ved Tversted
 • 1984: 2 kaskelotter ved Henne Strand
 • 1984: 1 kaskelot ved Brunbjerg
 • 1988: 1 kaskelot ved Sæby
 • 1990: 1 kaskelot ved Nymindegab
 • 1991: 3 kaskelotter på Fanø
 • 1992: 1 kaskelot ved Husby
 • 1996: 1 kaskelot ved Hulsig
 • 1996: 1 kaskelot ved Gjerrild, Djurslands
 • 1996: 16 kaskelotter på Rømø
 • 1996: 1 kaskelot ved Husby
 • 1996: 1 kaskelot ved Klitmøller
 • 1997: 13 kaskelotter på Rømø
 • 2000: 1 kaskelot på Rømø

Nogle af de mange forslåede årsager til hvalstrandinger er:

Desorientering - En del hvalbiologer mener, at tandhvalers ekkolokalisering, som de blandt andet bruger til at navigere med, fungerer dårligt på kystnære, lavvandede steder, hvor havbunden kun skråner ganske let, som man finder det mange steder i Vadehavet.

Denne teori er meget svær at efterprøve i praksis, og ikke alle er enige i den. Modargumentet er, at hvalernes ekkolokalisering er alt for avanceret en sans til ikke at skulle fungere under disse forhold.

Sygdom/svækkethed

Stærke eller usædvanlige strømforhold

Kraftig pålandsvind

Anormaliteter i Jordens magnetfelter (hvaler bruger formodentlig magnetfelterne til at navigere efter)

Militær sonar, der kan give skader på hvalernes hørelse eller skræmme dem for hurtigt op til overfladen fra dybe dyk, så de får en slags dykkersyge

Skader pådraget af høje undervandslyde såsom eksplosioner ifm. seismiske undersøgelser i søgen efter olie og naturgas 

Nogle gange strander hvaler formodentlig helt med vilje. Man har ofte oplevet, at når man har trukket en strandet hval fri, er den kort tid efter strandet igen. Det skete for eksempel, da man i senfirserne med gummibåde trak nogle af kaskelotterne på Rømø fri.

hvorfor strander hvaler

Foto tilføjet 11. december 2018: Sejhvalen i Hobro skal nu dissekeres og til København for at blive undersøgt på Statens Naturhistoriske Museum. (Foto: Bente Vedel)

Måske lagde kaskelothvalen sig bevidst på det lave vand

Det er også muligt, at hvaler, såsom finhvalen i Vejle Fjord i 2010, bevidst lægger sig på lavt vand. Det lykkedes hvalen at komme fri fra det første sted, den var stødt på grund, men kort tid efter lå den igen på lavt vand uden at kunne flytte sig.

Om det var planen eller et uheld er selvfølgelig ikke til at afgøre, men Vejle-hvalen var ekstremt udmagret, og det lader til, at hvaler, der ikke længere har kræfter til at holde sig flydende og dermed risikerer at drukne, med fuldt overlæg kan svømme ind på lavt vand for at kunne hvile sig på bunden med åndehullet over vandoverfladen.

Alle de ovennævnte forklaringer på, hvorfor hvaler strander, hænger sammen med en eller anden form for svækkethed eller skæbnesvanger miljøpåvirkning.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Loyalitet kan være forklaringen

Når vi snakker massestrandinger, er der dog flere og flere observationer, der peger i retning af, at der kan være en helt anden, højst overraskende grund: Loyalitet.

Kaskelotter, grindehvaler og halvspækhuggere, altså, de hvaler der står for langt de fleste massestrandinger, har det til fælles, at de er meget sociale, og at de passer på hinanden.

Et kendt eksempel på det var ved Dry Tortugas-øerne tæt på Florida, hvor man fulgte 29 strandede halvspækhuggere. Såsnart en stor han i gruppen (muligvis lederen) døde, vendte resten tilbage til havet og svømmede bort.

Det lod altså til, at gruppen passede på det syge medlem helt til enden.

hvorfor strander hvaler

En massestranding i New Zealand. (Foto: Shutterstock)

Det er muligvis også forklaringen på i hvert fald en del af massestrandingerne hos kaskelotter:

At når et individ strander (hvad enten det skyldes sygdom eller navigationsproblemer) og kommer i nød, så bliver dets rejsefæller trofast med det og ender med selv at gå til.

Det kunne også være grunden til, at de vender tilbage og strander igen efter at være blevet trukket fri. 

Om kaskelothvalen

Kaskelothvalen er verdens bedste fridykker. Den kan dykke over to kilometer dybt og være neddykket i op til to timer ad gangen.

Kaskelotten lever i høj grad af blæksprutter, men især hannerne kan supplere dette med fisk, hajer og rokker.

Strandingerne sker oftest i december til marts

Det er i de fleste tilfælde unge hankaskelotter, der strander i Danmark, og det sker gerne i vinterperioden december til marts (man har dog også set strandinger om sommeren og af individer over 50 år).

Det hænger sammen med, at hunnerne og ungerne året rundt bliver sydpå i varmere havområder, blandt andet omkring Azorerne, mens hannerne årligt migrerer frem og tilbage mellem hunnernes opholdsområder og koldere, føderige havområder nordpå. 

Når en hval først er strandet, dør den af fysiologisk stress, chok og/eller overophedning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk