Hvad er forskning? Forklaret til en 8-årig
SERIE: I første afsnit af videoserien 'Forklaret til en 8-årig' forklarer leverforsker Maja Thiele sin 8-årige datter Frida, hvad videnskab egentlig er.

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvad gør egentlig noget til videnskab? Hvorfor er bøgerne om Harry Potter for eksempel ikke videnskab? Og er en børnebog om kroppen så videnskab?

Det er nogle af de spørgsmål Maja Thiele, leverforsker og lektor ved SDU, stiller sin 8-årige datter Frida i videoen over artiklen.

Video-serien 'Forklaret til en 8-årig'

Over de næste seks onsdage vil Maja Thiele i en række videoer forklare sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.

Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som kausalitet og korrelation på et niveau, hvor langt de fleste forhåbentlig kan være med.

Sammen skal de i en videoserie på seks afsnit udforske og blive klogere på, hvad videnskab er, og hvordan man forsker. I første afsnit tager de fat på det mest grundlæggende spørgsmål: Hvad er videnskab?

Videnskab begynder ofte med et ubesvaret spørgsmål

Hvorfor er himlen blå? Hvad falder hurtigst, en fjer eller en sten? Videnskab begynder ofte med en idé eller et spørgsmål, som man ønsker et svar på.

Det gjorde det også for Maja Thiele, da hun kom på et spørgsmål om fedt i leveren, der endnu ikke fandtes svar på.

Men ét godt spørgsmål er ikke nok – hvordan man angriber sit spørgsmål er afgørende for, om det er videnskab eller ej. Det handler blandt andet om at opstille hypoteser og arbejde systematisk.

Se videoen, og hør mere om processen fra det ubesvarede spørgsmål til en videnskabelig artikel og bliv klogere på, hvad der karakteriserer videnskab.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.