Hvad er forskning? Forklaret til en 8-årig
SERIE: I første afsnit af videoserien 'Forklaret til en 8-årig' forklarer leverforsker Maja Thiele sin 8-årige datter Frida, hvad videnskab egentlig er.

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvad gør egentlig noget til videnskab? Hvorfor er bøgerne om Harry Potter for eksempel ikke videnskab? Og er en børnebog om kroppen så videnskab?

Det er nogle af de spørgsmål Maja Thiele, leverforsker og lektor ved SDU, stiller sin 8-årige datter Frida i videoen over artiklen.

Video-serien 'Forklaret til en 8-årig'

Over de næste seks onsdage vil Maja Thiele i en række videoer forklare sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.

Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som kausalitet og korrelation på et niveau, hvor langt de fleste forhåbentlig kan være med.

Se alle videoer i serien her: 

Sammen skal de i en videoserie på seks afsnit udforske og blive klogere på, hvad videnskab er, og hvordan man forsker. I første afsnit tager de fat på det mest grundlæggende spørgsmål: Hvad er videnskab?

Videnskab begynder ofte med et ubesvaret spørgsmål

Hvorfor er himlen blå? Hvad falder hurtigst, en fjer eller en sten? Videnskab begynder ofte med en idé eller et spørgsmål, som man ønsker et svar på.

Det gjorde det også for Maja Thiele, da hun kom på et spørgsmål om fedt i leveren, der endnu ikke fandtes svar på.

Men ét godt spørgsmål er ikke nok – hvordan man angriber sit spørgsmål er afgørende for, om det er videnskab eller ej. Det handler blandt andet om at opstille hypoteser og arbejde systematisk.

Se videoen, og hør mere om processen fra det ubesvarede spørgsmål til en videnskabelig artikel og bliv klogere på, hvad der karakteriserer videnskab.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk