Hundredvis af børn fanger myrer i forskningens navn
Forskere er blevet klogere på myrers udbredelse og levevis takket være flere end 500 familiers og skolers lokkemads-eksperimenter. Blandt andet har børnene opdaget en helt ny art for Danmark.
Citizen_science_myrejagt_myrer

Myrejagten er en sjov aktivitet for børn og viser dem, hvad det vil sige at indsamle data til et rigtigt forskningsprojekt. Gaïa på 7 år laver myrejagt. (Foto: Privatfoto taget af Gaïas mor)

Myrejagten er en sjov aktivitet for børn og viser dem, hvad det vil sige at indsamle data til et rigtigt forskningsprojekt. Gaïa på 7 år laver myrejagt. (Foto: Privatfoto taget af Gaïas mor)

'Klimakrise', 'biodiversitetskrise', 'ødelæggelse af levesteder' – og vi mennesker er den store skurk, der er skyld i det hele. Dommedags-overskrifter er der nok af i nyhederne. Sidste år var der stor fokus på insekterne.

På trods af at være den mest artsrige dyregruppe i verden har vi ellers tidligere haft en tendens til at glemme dem. Hvis de bliver husket, er det oftest bierne og sommerfuglene, der nævnes.

Men hvad med fluerne, myggene og myrerne? Dem ville mange måske sige, de ville være glade for at slippe af med. Men man ville måske hurtigt savne dem igen.

Tag myrerne som eksempel: De graver gange, som ilter jorden, de holder skadelige insekter nede (en koloni kan spise op mod 200 kg om året!), de spreder planters frø og de spiller en vigtig rolle i adskillige dyrearters livscyklus.

Det gælder eksempelvis hedestikmyren (Myrmica sabuleti), som bliver udnyttet som en slags uvidende barnepige for larverne af den i Danmark kritisk truede sommerfugleart sortplettet blåfugl (Maculinea arion).

Og netop myrer har jeg brugt de sidste 3-4 år på at forske i på mit ph.d.-studie på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Den store myrejagt

Gennem 1940’erne og 1950’erne var der blandt entomologer (folk, der studerer insekter) stor interesse for Danmarks myrer. Men data fra de naturhistoriske museer antyder, at myrerne er gået totalt af mode i det 21. århundrede.

Da jeg begyndte min ph.d. i 2016 så det ud til, at vi nærmest intet vidste om myrernes nuværende udbredelse.

Det kan måske forklare, hvorfor myrerne ikke er vurderet i den danske rødliste, på trods af at otte af vores hjemmehørende arter står opført på den internationale rødliste som globalt sårbare og næsten truede.

Heldigvis har det vist sig at der i dag er stor opbakning omkring naturvidenskab og naturbevarelse fra den danske befolkning.

Citizen_science_myrejagt_myrer

Et Myrejagten-eksperiment er sat i gang. (Foto: Julie Koch Sheard)

Folk engagerer sig mere og mere i citizen science-projekter, som er projekter, hvor borgere tager aktivt del i forskningen ved f.eks. at hjælpe med at indsamle data (se andre eksempler på citizen science her og en oversigt over alle danske projekter her).

I vores projekt Myrejagten har over 500 familier og skoler over hele Danmark været ude at samle myrer til forskningen, som blev omdrejningspunktet for min ph.d.

På sporet af myrernes yndlingsmad

I projektet skulle børn opsætte små lokkemadseksperimenter nær deres hjem for at undersøge, hvilke myrer der fandtes, og hvad myrerne bedst kunne lide at spise lige netop dér.

Deltagerne købte et eksperiment-kit, som indeholdt alt, hvad de skulle bruge. De skulle bare vælge et godt sted, hvor de havde set myrer, og så lægge seks papkort med forskellig lokkemad på.

Citizen_science_myrejagt_myrer

Et Myrejagten-eksperiment sat op i skoven i nærheden af to myretuer. (Foto: Julie Koch Sheard)

Maden var salt, sukker og proteinpulver opløst i vand, olivenolie, en kammerjunker og helt almindeligt vand. Eksperimentet skulle derefter stå urørt i to timer, selvom man gerne måtte kigge til det undervejs.

Børnene skulle også notere ned på et datakort, hvor de lavede eksperimentet, dato og tid på dagen, hvad temperaturen var, om eksperimentet stod i skygge eller sol samt observationer om vindforhold og skydække.

Efter to timer skulle de tælle myrerne, samle dem ind og lægge dem i fryseren. Næste dag talte de myrerne efter igen, og myrerne blev sorteret i glas med sprit, som blev indsendt til mit kontor.

Før jeg gik i gang med projektet, troede folk, jeg var blevet gal – 'Du får da aldrig børn til at gå ud og samle myrer til din forskning. Det er for kompliceret.' Men det blev et kæmpe hit.

»Altså det er sådan lidt sjovt at se til sidst hvilke af posterne der kommer flest myrer på« sagde August på ni år. »Jeg vil måske blive forsker fordi metoderne var spændende at bruge,« fortalte en elev fra 6. klasse.

Citizen_science_myrejagt_myrer

Biologistuderende på Københavns Universitet sidder og tyder og digitaliserer gamle, håndskrevne myreobservationer. (Foto: Julie Koch Sheard)

En ny art for Danmark

I 2017 og 2018 udførte deltagerne 738 eksperimenter over hele Danmark, de indsamlede 16.931 myrer og fandt 29 arter – heriblandt en helt ny art for Danmark.

Arten Tetramorium immigrans, der endnu ikke har fået dansk navn, er ellers mest kendt fra Sydeuropa og havde indtil fundet i vores eksperiment ikke været set længere nord end det sydlige Polen.

Arten blev fundet i Botanisk Have i København i 2015 af en klasse fra Sølvgades skole, som deltog i pilotudgaven af Myrejagten.

At det netop var i Botanisk Have, man fandt en ny art, er ikke overraskende. Botaniske haver, zoologiske haver, havne og byer generelt er blandt de mest almindelige steder, hvor nye arter bliver indført, fordi det typisk er her planter, dyr og andet materiale indføres fra udlandet.

Derfor er citizen science, i form af deltagerovervågning (participatory monitoring) også et oplagt værktøj til at overvåge disse introduktionsveje. Ved hurtigt at opdage potentielt invasive (skadelige) arter, bliver det muligt at reagere prompte.  

Citizen_science_myrejagt_myrer

En stikmyre undersøger en kammerjunker på et eksperimentkort. (Foto: Julie Koch Sheard)

Hvordan står det til med myrerne i Danmark?

Ved at kombinere børnenes data med gamle observationer fra myrmekologer (myreforskere) kunne vi danne os et indtryk af, hvordan udbredelsen af de myrearter, som børnene havde fundet, havde ændret sig over de sidste 120 år.

De fleste arter viste en næsten unaturlig stabilitet – det vil sige de hverken var blevet mere almindelige eller mere sjældne.

Men måske er det ikke så underligt alligevel, vi snakker trods alt om en dyregruppe, der har eksisteret i 120 millioner år (dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden, og det moderne menneske har eksisteret i måske 300.000 år).

Igennem tiden er der fundet i alt ca. 57 myrearter, som regnes for hjemmehørende i Danmark – trods en ihærdig indsats fra deltagerne, er der altså 28 arter, vi ikke har kunnet finde. Af de fundne arter, som må regnes for de mest almindelige i Danmark, er der to arter som tilsyneladende er gået stærkt tilbage. Især den tidligere nævnte hedestikmyre. Og det er da heller ikke usandsynligt, at der er en sammenhæng mellem myrens tilbagegang, og det at ovennævnte sommerfugleart, sortplettet blåfugl, i dag er truet.

Citizen_science_myrejagt_myrer

I laboratoriet bliver myrerne artsbestemt, det involverer nogle gange at tælle antallet af hår på myrens hoved. Her er Birk, som går i 8. klasse, dybt koncentreret. (Foto: Julie Koch Sheard)

Hvordan tilpasser myrerne sig en verden domineret af mennesker?

Storbyer er for mange organismer en type levested, de stadig er ved at tilpasse sig. Nogle arter tilpasser sig aldrig. Andre stortrives. Citizen science kan være et fremragende værktøj til at undersøge myrernes liv i byerne.

Folk havde nok løftet øjenbryn, hvis jeg som forsker havde vadet rundt i folks haver for at lede efter myrer, men det er jo præcis i folks haver, at det er lettest for folk selv at lave naturvidenskabelige observationer.

Citizen_science_myrejagt_myrer

Julie Koch Sheard der er i fuld gang med sin forskning. (Foto: Lauren Nichols)

Vidste du…
  • At myrer kan løfte op til 100 gange deres egen vægt?
  • At hovedet af verdens største myre ville kunne rumme en hel koloni af verdens mindste myre? Myrer findes i størrelser fra 1 mm til 3-4 cm.
  • At myrer kan blive til zombier, hvis de bliver angrebet af en bestemt svampeart.
  • At nogen myrearter danner superkolonier, der menes at strække sig over 6.000 km?
  • At myrer kan være nyttige for mennesker som skadedyrsbekæmpere og fødekilde?

Mine ph.d.-vejledere og jeg er nu i gang med at undersøge, hvordan myrerne tilpasser sig livet i byen, hvor der typisk er varmere end det omkringliggende landskab.

Det kan for eksempel betyde, at de mere varmeelskende arter, så som den nye art for Danmark, Tetramorium immigrans, trives bedre i byerne.

Der kan også ske tilpasninger på individ-niveau. For eksempel kunne myrerne af en specifik art ende med at være større i byen end i naturen på grund af ændringer i levevilkår og fødetilgængelighed.

Tænk bare på al den is, frugt, sodavand, pizza, pølser med mere, som vi mennesker går og taber på jorden. Selvom myrer har en forkærlighed for sukker, er de bestemt ikke kræsne.

Vil man vide mere om resultaterne fra Myrejagten, er man meget velkommen til mit ph.d.-forsvar, som afholdes 21. februar kl. 10-13 på Geologisk Museum i København. Forsvaret er åbent for alle, men bemærk, at det vil foregå på engelsk.

Forskningsartiklerne, der er skrevet på baggrund af myrejagten og ph.d.-projektet, er endnu ikke publicerede.

 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker