Hunde ligner faktisk deres ejere – i hvert fald når det kommer til vægten
Ny dansk forskning viser, at overvægtige ejere oftere har overvægtige hunde. De ekstra kilo har konsekvenser for hundens helbred og levetid.
tykke_hunde_overvaegt_hunde_ligner_deres_egere

Overvægt fører til et kortere og mere sygdomsplaget liv for vores firbenede venner. Men hvorfor har overvægtige ejere oftere overvægtige hunde? (Foto: Shutterstock)

Overvægt fører til et kortere og mere sygdomsplaget liv for vores firbenede venner. Men hvorfor har overvægtige ejere oftere overvægtige hunde? (Foto: Shutterstock)

»Som hund, så ejer« er et ordsprog, man indimellem hører, og der er noget om snakken.

Hunde med overvægtige ejere er nemlig to gange så ofte selv overvægtige sammenlignet med hunde, der har slanke eller normalvægtige ejere.

Mere end hver fjerde (26,1 procent) af de 268 sjællandske hunde, vi har undersøgt, var overvægtig. Yderligere hver femte hund (20,5 procent) var tung (kategorien over overvægtig) eller svært overvægtig.

Resultaterne har vi publiceret i vores studie, der er det første større danske studie af de faktorer, der fører til overvægt hos hunde.

Overvægt er også et problem for hunde

At være overvægtig er ikke kun et problem for mennesker, det er også et potentielt stort helbredsproblem for hunde.

I et amerikansk studie fulgte man labrador-kuldsøskende fordelt på to grupper (normalvægtige og 10-15 procent overvægtige) fra etårsalderen og resten af deres levetid.

De blev fodret med det samme foder og motionerede ens, men blev holdt henholdsvis slanke og let overvægtige. Resultaterne var meget klare: De overvægtige hunde levede i gennemsnit 1,3 år kortere end deres slanke kuldsøskende. Desuden udviklede de tidligere i livet tegn på gigt i albuer og hofter.

Et senere studie fra England, hvor journaler fra veterinære klinikker blev undersøgt, har genfundet denne forskel i levetid – ikke kun for de store hunderacer, men også for de små.

LÆS OGSÅ: Lufter du din hund nok?

Spiller størrelsen og typen af 'hyggegodbidder' en rolle?

Overvægt fører altså til et kortere og mere sygdomsplaget liv for vores firbenede venner. Men hvorfor har overvægtige ejere oftere overvægtige hunde? En del af forklaringen på sammenhængen mellem ejeres og hundes vægt skal ifølge vores undersøgelse findes i anvendelsen af godbidder.

Godbidder er en vigtig del af den daglige interaktion med vores hund, og de er et integreret element i den belønningsbaserede hundetræning. Hos nogle ejere falder der dertil ekstra godbidder af, når de skal hygge sig.

Der er ikke forskel på, hvor ofte normalvægtige eller overvægtige ejere giver 'hygge-' og 'træningsgodbidder'. Det har imidlertid forskellig virkning på hundenes vægt, når 'hyggegodbidder' anvendes af ejere med forskellig vægtstatus.

Blandt personer med svær overvægt er hundenes vægt simpelthen betydeligt højere, hvis hundene får hyggegodbidder. Det samme forhold gælder ikke for personer med normal vægt. Hvad kan forklare den forskel?

For os tyder det på, at en del af forklaringen på overvægt hos hunde ligger i mængden/størrelsen og typen af hyggegodbidder. Det er muligt, at særligt overvægtige ejere giver flere eller mere energirige 'hyggegodbidder', når der hygges.

Det er desværre ikke muligt at teste denne hypotese endeligt med vores nuværende datasæt – men det vil være interessant at undersøge nærmere i fremtidige studier.    

Ejere har brug for hjælp til at vurdere deres hunds vægt

Derudover viste vores studie, at hundeejere, tykke som tynde, generelt var dårlige til at vurdere deres hundes vægt.

Ejere til undervægtige hunde overvurderede hundens vægt, mens en stor andel af ejere med overvægtige hunde så deres hund som slankere, end den faktisk var.

At ejere ikke kan se, at deres hund er overvægtig, betyder, at dyrlæger, som møder hundene i klinikken, har en vigtig opgave i at fortælle ejeren, at Fido er blevet for rund og informere om de ulemper og risici, denne overvægt kan medføre, hvis den ikke stoppes.

Det vil være en stor hjælp for ejerne, så de i tide kan skære ned på mængden af godbidder og foder, inden overvægten bliver et alvorligt problem.

At fodre én gang dagligt i forhold til to eller flere gange viste sig også at øge risikoen for overvægt hos hunden.

Man kan tænke sig, at dette skyldes, at hunden er mere sulten på andre tider af døgnet og dermed får lokket flere godbidder fra ejeren, men den præcise årsag kender vi ikke.

LÆS OGSÅ: Hunde vil have fedt

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kastration tredobler risikoen for overvægt hos hanhunde

Mange ejere forbinder øget appetit og overvægt hos deres hund med, at den er blevet neutraliseret (kastreret). Neutralisation er også i flere studier fundet som en væsentlig risikofaktor for overvægt hos hunde (se for eksempel her, her og her).

Vores studie viser dog, at der er meget stor forskel på betydningen af neutralisation hos hunhunde i forhold til hanhunde. Mens kastration tredobler risikoen for overvægt hos hanhunde (se figuren herunder), ser vi faktisk ikke nogen øget risiko ved sterilisation af hunhunden.

Faktisk er hunhunden, uafhængigt af om den er steriliseret eller ej, generelt i øget risiko i forhold til den intakte hanhund (se figur).

At det betyder så meget for hanhunde skyldes formentlig en kombination af flere ting, men der kan både være en direkte betydning af manglende hanligt kønshormon (testosteron) på hundens muskelmasse og energibehov. Dertil er en kastreret hund også mindre aktiv og bruger derfor mindre energi.

Endelig kan det tænkes, at testosteron kan have en direkte negativ effekt på hundens appetit, og at dens appetitregulering derfor bliver dårligere efter kastration.

Den faktor, der er bedst til at forudsige, hvorvidt en hund bliver overvægtig eller ej, er – for hanhundes tilfælde – om de er kastrerede eller ej.

En anden vigtig faktor for både han- og hunhund er ejerens vægt. Hvorfor ejerens vægt er så vigtig en faktor, har vi endnu ikke den endelige forklaring på.

Vores bedste bud er, at en del af forklaringen ligger i mængden og typen af godbidder, overvægtige ejere giver deres hund – særligt når der hygges – men det må fremtidige studier afklare.

LÆS OGSÅ: Hunde skal trænes i små doser

LÆS OGSÅ: Studie: Hunde kopierer ejernes stress-niveau

Om studiet

Studiet inkluderede 268 hunde, der blev rekrutteret af to specialestuderende på dyreklinikker rundt omkring på Sjælland. Klinikkerne lå i forskellige demografiske områder og inkluderede både by og landzone.

Hunde med kronisk sygdom, der kunne påvirke hundens vægt eller appetit kunne ikke deltage. Alle inkluderede hunde blev undersøgt og vurderet af de to specialestuderende, og ejerne udfyldte et spørgeskema sammen med de studerende.

Resultaterne i dette studie er opnået baseret på sjællandske hunde, der kommer til dyrlægen og er dermed ikke repræsentative for alle hunde i Danmark.

Det er dog det første studie, der undersøger forekomsten af overvægt hos hunde i Danmark, og det er baseret på en objektiv undersøgelse af hver hund, ikke kun et rundsendt spørgeskema.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk