Højskoleånd over forsøgsdyrenes dag
dyr beskyttelse videnskab blog forsøg messe

Dyrenes Beskyttelse og DOSO inviterede til et seminar på Panum-instituttet i København den 29. april 2016. (Foto: Shutterstock)

Dyrenes Beskyttelse og DOSO inviterede til et seminar på Panum-instituttet i København den 29. april 2016. (Foto: Shutterstock)

World Day For Animals In Laboratories

Egentlig er det den 24. april, der er forsøgsdyrenes dag. En begivenhed der markeres verden over, og som har rødder tilbage 1979, hvor det britiske National Anti-Vivisection Society for første gang markerede World Day For Animals In Laboratories. Ofte fører dagen til stærke konfrontationer mellem forskere og dyreværnsaktivister – særligt i England, hvor frontene er trukket skarpt op.

Også i Danmark markerede vi dagen, idet Dyrenes Beskyttelse og DOSO inviterede bredt til et seminar på Panum-instituttet i København. Da den 24. april i år faldt på en søndag, havde arrangørerne dog valgt at flytte arrangementet til fredag den 29. april – et typisk udtryk for god dansk pragmatisme. Også indholdsmæssigt bar seminaret præg af at foregå i Danmark - der var således mere højskole end aktivisme over arrangementet.

Alternativer på vej

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var inviteret til at give det første indlæg, og han roste arrangementet for at være udtryk for, når Danmark er bedst – at man inviterer såvel ven som fjende, og at man giver alle talerum. Herefter fulgte en række foredrag, som primært blev givet af forskere, der beskæftigede sig med dyreforsøg og alternativer til dyreforsøg.

Formiddagens program omhandlede toksikologi, hvor giftvirkninger af nye stoffer undersøges i forsøgsdyr. Det er et område, som er særdeles tungt lovreguleret, faktisk i en sådan grad, at gode alternativer til dyreforsøg har svært ved at slå igennem. Af de mange interessante indlæg hørte vi en forsker, der vil erstatte dyreforsøg med vanddråber for at undersøge de lungeskadelige effekter af at indtage sko-imprægnerings-spray.

Ved at studere vanddråberne kunne han sparre at udsætte mus for stofferne. Dette er kun et blandt mange alternativer, som der er blevet udviklet de senere år. Det er derfor meget ærgerligt, at det skal være en træg national og mellemstatslig lovgivning, der virker som stopklods for at benytte sådanne alternativer. 

Moderkager og alternative undervisningsmetoder

Efter frokost kom der flere spændende indlæg, som alle fokuserede på alternativer til dyreforsøg og reduktion i brugen af forsøgsdyr. Vi blev blandt andet præsenteret for en alternativ metode, hvor man brugte moderkager fra nyligt fødende kvinder, til at undersøge, hvordan giftstoffer i vores miljø optages over placenta-barrieren fra mor til foster.

Ud over at sparre dyreliv har metoden den fordel, at man får mere pålidelige data – forsøgsdyr har nemlig typisk andre typer af moderkager end menneskets, og derfor kan man let fejltolke sine fund, hvis man eksempelvis vil overføre resultater fra mus til mennesker. I det sidste indlæg fik vi et indblik i, hvordan man i England har erstattet brugen af levende dyr med andre metoder, når der skal trænes blandt andet dyrlæger og kirurger på universiteterne.

Alt i alt var det en særdeles god og lærerig dag, og der var rig mulighed for på civiliseret vis – og med gensidig respekt - at få diskuteret dyreforsøg på tværs af holdninger.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk