Havslangemorfologi og DNA
laticauda_colubrina_gullaebet_havkrait_havslange_fisk

Laticauda colubrina er stærk diskuteret i videnskabelige kredse, da nogle mener, at denne art i virkeligheden består af en masse arter der overfladisk ligner hinanden. (Foto: Andre Piazza)

Laticauda colubrina er stærk diskuteret i videnskabelige kredse, da nogle mener, at denne art i virkeligheden består af en masse arter der overfladisk ligner hinanden. (Foto: Andre Piazza)

Så kom dagen med masser af havslanger, vi fangede 11 individer, som der blev talt skæl på, undersøgt for bidsår samt taget vævsprøver fra for at udtage DNA.

Når vi kommer tilbage til Danmark skal DNA'et sekventeres og slægtskabet mellem vores slanger her fra Nord Sulawesi og fra andre steder skal analyseres.

Vi kan ved hjælp af de morfologiske (anatomiske) undersøgelser samt DNA-undersøgelserne også sige noget om hvordan den lokale population ser ud. Man kan f.eks se om slangerne her har været udsat for en kraftig nedgang i antal inden for en årrække desuden kan DNA'et også fortælle os noget om populationsstørrelsen i området. 

Laticauda colubrina er omdiskuteret i videnskabelige kredse

Foto: Erik Frausing, indfangst af en stor Laticauda colubrina.

Indfangst af en stor gullæbet havkrait (Laticauda colubrina). (Foto: Erik Frausing)

Vi skal også bruge de data vi indsamler, til med sikkerhed at fastslå at det er Laticauda colubrina (Gullæbet havkrait) vi arbejder med, da netop denne art er stærk diskuteret i videnskabelige kredse.

Nogle mener at denne art i virkeligheden består af en masse arter der overfladisk ligner hinanden, men det kan vi forhåbentlig hjælpe med at løse, når vi får gennemgået vores data fra denne tur.

I morgen skal vi indsamle til vores hjerneundersøgelser, men mere om det i morgen.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk