GEUS digitaliserer smukke film fra arktiske eventyr
Kom helt tæt på de vildt fascinerende Grønlands-ekspeditioner.

I filmen her fortæller emeritus Niels Henriksen om meningen med de tusinde film og billeder, der har været arkiveret fra forskellige arktiske ekspeditioner. (Film: Underground Geocenter)

I filmen her fortæller emeritus Niels Henriksen om meningen med de tusinde film og billeder, der har været arkiveret fra forskellige arktiske ekspeditioner. (Film: Underground Geocenter)

På De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er man dykket ned i de historiske arkiver og har børstet støvet af gamle filmruller med optagelser fra 1940’erne til 1985.

De gamle ruller er siden blevet digitaliseret, og nu er de blevet klippet sammen til en række små film fra de arktiske ekspeditioner, der giver et unikt indblik i det eventyrlige arbejde, som danske geologer og andre videnskabsfolk har været på i årtier.

Filmene, der har været optaget med 16 og 24 billeder i sekundet, er nu indskannet i HD, så de kan bruges til eftertiden.

Indtil videre har man skannet 1.600 minutters film, hvilket svarer til lidt over et døgns film, men der er meget mere i vente.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vigtigt at kende folkene bag

Udover at filmene er flotte og underholdende, så er der også en form for faglig mening med dem.

»Gamle historier er jo vigtige at holde fast i, fordi det relaterer én til fortiden, og det relaterer én til de mennesker, der tidligere har arbejdet i området,« fortæller tidligere grønlandsgeolog og mangeårig ansat på GEUS, Niels Henriksen, der har været med til at lede Grønlands-ekspeditioner i 35 år.

»Derfor holder vi jo fast i, at man gerne skal vide noget om de folk, der har været engageret i arbejdet. Ikke bare geologerne men også alle mulige praktiske folk.«

Videnskab.dk vil i de kommende uger bringe GEUS’ film om olie-ekspeditionen i 1985, arbejdet med kortlægningen af Grønland og en diplomatisk fejde med Canada om den lille Hans Ø.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.