Fra fuglefjer til sæbebobler: Hør om naturens matematik
I nyeste episode af podcast-serien ‘Vidensselskabet’, kan du høre, hvordan naturen forsøger at skabe sig selv så nemt og effektivt som muligt - og det kan matematikken lære af.
Matematik i naturen minimalflader optimering

Siden oplysningstiden har videnskaberne bygget på eksperimenter og empiriske iagttagelser af naturen. Det gør den stadig, og en af dem, der bruger naturen i sit arbejde, er ugens gæst i podcasten Vidensselskabet, matematiker Niels Martin Møller. (Foto: Shutterstock)

Siden oplysningstiden har videnskaberne bygget på eksperimenter og empiriske iagttagelser af naturen. Det gør den stadig, og en af dem, der bruger naturen i sit arbejde, er ugens gæst i podcasten Vidensselskabet, matematiker Niels Martin Møller. (Foto: Shutterstock)

Hvad har naturen og forretningsfolk til fælles?

Det kan måske lyde som en joke, men det er det ikke.

Svaret er: De forsøger begge at optimere produktionen, så den er så billig og effektiv som muligt.

For det er netop, hvad naturen gør. Og hvad forretningsfolk kalder 'kost-minimering', kalder man indenfor naturvidenskaben en 'minimalflade'.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Minimalflader er naturens geometriske optimering

Et eksempel på en flade, der forsøger at minimere sit areal, er den overflade af sæbe, som indfanger luften i en sæbeboble. Sådan en flade udnytter det tilgængelige materiale så effektivt som muligt.

Det er det samme princip, der gør sin gældende for jordkloden. Der sker med andre ord en geometrisk optimering i naturen.

»Naturen har for vane at økonomisere med materialeforbruget,« siger Niels Martin Møller, der er Tenure Track Adjunkt ved Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet og ugens gæst i Forskerzonens podcast Vidensselskabet.

Her fortæller han om, hvordan han bruger naturen som inspiration i sin forskning i minimalflader.

Hvorfor er det nemmere at spilde kaffe end øl?

Anekdoter fra gæsterne er en fast bestanddel af Vidensselskabet, og i denne episode fortæller Niels Martin Møller om et fænomen, matematikere og fysikere tit bliver spurgt til:

Hvorfor skvulper kaffe mere end øl?

Niels Martin Møller mener, at svaret findes i øllets ‘viskositet’ - væskens modstand mod bevægelse - mens andre forskere mener, at øllets skum mindsker væskens svingninger.

Hør mere om matematik, minimalflader og væskers skvulpe-evne i denne episode af Vidensselskabet.

Sådan abonnerer du på Vidensselskabet

Du søger efter Vidensselskabet i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Vidensselskabet i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Vidensselskabet op på din foretrukne podcast-platform.

Sådan abonnerer du på 'Vidensselskabet': 

Hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: