Forskere udnytter snedig virus i kampen mod farlige bakterier
Ved at udforske bakterieædende mikroorganismer kan forskerne lære at imitere deres adfærd og udnytte deres egenskaber. Det kan hjælpe dem med at udvikle nye metoder, som kan dræbe salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier.
bakteriofag virus patogen sygdomsfremkaldende forskning antimikrober antibiotikaresistente bakterier folkesundhed landbrugsdyr salmonella organismer receptor cellevæg nano-nål proteiner glukose receptor bindende proteiner RBP Pseudomonas aeruginosa

Forskergruppen PHAGEBio ved Købehavns Universitet udnytter bakteriofager, der kan dræbe sygdomsfremkaldende bakterier, som spredes via fødevarer. (Foto: Shutterstock)

Forskergruppen PHAGEBio ved Købehavns Universitet udnytter bakteriofager, der kan dræbe sygdomsfremkaldende bakterier, som spredes via fødevarer. (Foto: Shutterstock)

Få en virus til at dræbe bakterier. Eller endnu bedre: Lær, hvordan de gør det.

Historien kort
  • Antibiotikaresistente bakterier er et stigende problem verden over, og forskerne arbejder målrettet på at finde en måde at bremse udviklingen.
  • En forskergruppe har udviklet en metode, der kan få verdens bedste bakteriedræbere til at lære fra sig.
  • Her forklarer forskerne bag, hvilket potentiale teknologiken også har fremover.

Antibiotikaresistente bakterier er et stigende problem verden over, og mange forskere arbejder målrettet på at finde en måde at bremse udviklingen.

I den forbindelse er kan vi udnytte bakteriernes naturlige fjender, nemlig bakteriofager, verdens bedste bakteriedræbere. 

Bakteriofagerne dræber bakterier ved at først at fæstne sig til bakterier og skabe kontakt mellem proteiner i bakteriofagens hale og bakteriens cellevæg. 

Derefter trænger bakteriofagens arvemasse ind i bakterien, hvor den kan kontrollere bakteriens dannelse af proteiner, DNA og RNA og til sidst dræbes bakteriecellen og nye bakteriofager er dannet.

Forskning har indtil videre afsløret, at bakteriofager har adskillige nyttige redskaber i kampen mod bakterierne.

Men nu er de gået et skridt videre: De kombinerer bakteriofagernes evne til at fæstne sig til specifikke bakterier med potente nano-nåle for at skabe nye nano-nåle med specifik antimikrobiel aktivitet, der kan dræbe de mest udbredte sygdomsfremkaldende bakterier, som spredes via fødevarer - campylobacter og salmonella.

På denne måde kan forskerne reducere farlige sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarerne, forbedre folkesundheden og dødstallet samt den økonomiske byrde forårsaget af sådanne fødevarebårne infektioner.

Bakteriofagerne dræber specifikke bakterier

Bakterier bakteriofager maveforgiftning salmonella PHAGEbio

I første omgang fokuserer PHAGEBio deres indsats omkring C. jejuni og Salmonella, fordi netop disse bakterier er de mest almindelige årsager til fødevarebårne sygdomme i både Danmark og resten af Europa. (Foto: Shutterstock)

Omkring 95 procent af alle de bakteriofager, som vi kender til på nuværende tidspunkt, har 'haler', der består af komplekse proteinstrukturer.

Halerne kan være lange eller korte, sammentrækkelige eller ikke-sammentrækkelige og enten meget fleksible eller helt stive.

Halespidsen er enten udstyret med pigge, der minder om korte søm, eller fibre, som minder som edderkoppeben, og er den del af bakteriofagen, der først kommer i kontakt med bakterien.

Disse pigge og fibre sørger for at bakteriofagerne kun binder til bakterier, der er egnede til at producerer nye bakteriofager og som de derfor overfører sit eget arvemateriale til. 

Man kan derfor sige, at det er piggene og fibrene, der bestemmer, om bakterierne bliver genkendt og dermed også, om bakterien bliver dræbt eller ej.

Bakterier bakteriofager antimikrober salmonella PHAGEbio

Bakteriofagerne er specialiserede vira, der kun dræber bakterier. Næsten alle bakteriofager, vi kender til, har 'haler' udstyret med pigge eller fibre, som minder som edderkoppeben. Det er piggene og fibrene, der bestemmer om bakterierne dør eller ej. (Foto: Shutterstock)

 

Bakteriofagens hale kan opspore egnede bakterier

Bakteriofagernes halestrukturer har brugt tusindvis af år på at udvikle evnen til at kunne opspore de egnede bakterier blandt utallige andre bakterier i det helt enorme bakterielle kosmos.

Halestrukturen fæstner sig til bakterierne ved kontakt mellem proteiner, der oftest findes i bakteriofagens hale, og specielle proteiner, glukose eller andre sukkerarter i bakteriens cellevæg (receptor).

Visse bakteriofager fæstner sig til receptorer, der er meget udbredte og fundet i mange bakterier.

Andre bakteriofager har mere specialiserede haler, der kan opspore særlige overfladekomponenter, som er specifikke for visse bakterier.

Disse halestrukturer kaldes 'receptor bindende proteiner' (RBP), og de meget specialiserede proteiner er et rigtig godt redskab i bekæmpelsen af specifikke bakteriegrupper.

Nano-nålene dræber bakterier

Forskerne ved, at nogle bakterier producerer nano-nåle, som dræber lignende eller nærtbeslægtede bakterier, der slås om ressourcerne i det samme miljø.

Nano-nåle er yderst velordnede, komplekse proteiner-strukturer, der ligner bakteriofagernes halestrukturer, og som også har halefibre, der kan fæstne sig til specifikke receptorer for at få ram på bakterien.

bakteriofag virus patogen sygdomsfremkaldende forskning antimikrober antibiotikaresistente bakterier folkesundhed landbrugsdyr salmonella organismer receptor cellevæg nano-nål proteiner glukose receptor bindende proteiner RBP Pseudomonas aeruginosa

Denne figur illustrerer pyocin nano-nålen og bakteriofagernes lignende strukturer. (Figur: Lone Brøndsted)

Nano-nålene dræber den udvalgte bakterie ved at fæstne sig til bakteriens receptor og så punktere cellevæggen ved at injicere et hult rør. 

Nano-nålene er meget potente, og én partikel er nok til at dræbe en modtagelig bakteriecelle.

R-type pyocin er en sådan nano-nål, der bliver produceret af bakterien Pseudomonas aeruginosa.

Gener, der producerer denne type nano-nåle, ligner bakteriofager med sammentrækkelige haler.

Vi kan derfor skabe nano-nåle ved at udskifte pyocin-halefibrene med forskellige bakteriofagers receptor binding proteins (RBP) og derved dræbe andre bakterier end lige Pseudomonas aeruginosa.

Bakteriofager kan give større fødevaresikkerhed

Vores forskergruppe - PHAGEBio ved Købehavns Universitet - har en stor samling bakteriofager, der kan dræbe sygdomsfremkaldende bakterier, der spredes via fødevarer.

I første omgang fokuserer vi vores arbejde på C. jejuni og Salmonella, fordi netop disse bakterier er de mest almindelige årsager til fødevarebårne infektioner i både Danmark og resten af Europa.

bakteriofag virus patogen sygdomsfremkaldende forskning antimikrober antibiotikaresistente bakterier folkesundhed landbrugsdyr salmonella organismer receptor cellevæg nano-nål proteiner glukose receptor bindende proteiner RBP Pseudomonas aeruginosa

C. jejuni og Salmonella smitter fødevarerne gennem hele produktionskæden og forårsager til sidst infektioner hos mennesker. (Foto: Shutterstock)

Både C. jejuni og Salmonella findes ofte i landbrugsdyr, der ikke udviser symptomer på sygdom, men de smitter fødevarerne gennem hele produktionskæden, og i sidste ende forårsager de infektioner blandt mennesker.

Potente nano-nåle med antimikrobiel aktivitet kan udvikles mod alle bakterier

For størstedelen af bakteriofagerne i vores samling har vi kendskab til, hvilke receptorer de vil fæstne til, og hvilke bakterieværter de kan dræbe.

I vores igangværende forskningsprojekt udskifter vi pyocin-halefibrene med RBP'er fra vores egne bakteriofager, så vi kan udnytte at bakteriofagernes RBP genkender salmonella eller campylobacter og de potente nano-nålene til at dræbe C. jejuniog Salmonella-bakterierne.

Ved denne metode bliver bakterierne ganske enkelt slået ihjel, når pyocin-halefibrene fæstner sig til dem.

Vores metode gør os i stand til at studere og afsløre nye RBP’er fra bakteriofagerne, som dræber de værste bakterier - de multiresistente bakterier.

I fremtiden vil vi kunne benytte denne metode til udviklingen af nye antimikrobielle aktiviteter mod praktisk talt alle bakterier, så længe vi forstår og kender de pågældende bakteriers bakteriofager.

Antimikrober bakterier sygdomsfremkaldende holde under kontrol fødevarer landbrugsdyr

Om nanonålene kan holde specifikke sygdomsfremkaldende bakterieslægter under kontrol i levende landbrugsdyr, vil fremtiden vise. (Foto: Shutterstock)

Fremtiden: Angrib bakterierne i landbruget

På nuværende øjeblik undersøger vi egenskaberne af RBP’er fra C. jejuni og Salmonella-bakteriofagerne.

Dette stadie er meget spændende, fordi det afslører, hvor gode de omdannede nano-nåle er til at dræbe bakterierne.

I løbet af det efterfølgende stadie får vi at se, hvor effektivt de dræber sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer, uden at påvirke de andre bakterier og dermed bevare fødevarernes mikrobiologiske kvalitet.

I fremtiden vil vi se, hvor effektivt nano-nålene er til at holde specifikke sygdomsfremkaldende bakterier under kontrol i landbrugsdyr.

De kan for eksempel tilføres via foderstofferne eller i vandet for at dræbe sygdomsfremkaldende bakterier i tarmsystemet, uden en negativ effekt på tarmens gavnlige mikrobiom, som er de mikroorganismer, der er i tarmen.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk