'Feriens farligste slanger' #4: Indien
SERIE: Indien er en eventyrlig cocktail bestående af krydret mad, farverige klæder og festligt store menneskemængder… men har også verdensrekorden i dødsfald forårsaget af slanger.
kobra naja naja indien slanger gift død

Den karakteristiske indiske kobra (Naja naja). De fleste af kobraens dødsofre ender med at dø af kvælning, da giften kan forårsage lammelse af lungemuskulaturen. (Foto: Shutterstock)

Den karakteristiske indiske kobra (Naja naja). De fleste af kobraens dødsofre ender med at dø af kvælning, da giften kan forårsage lammelse af lungemuskulaturen. (Foto: Shutterstock)

Indien har ry for dets diverse kultur, velduftende sortiment af krydderier samt rige historie, som deles af landets 1,37 milliarder beboere. 

Men én ting, du måske ikke vidste om Indien, er, at det er det land i verden med allerflest slangerelaterede dødsfald.  

Det skyldes ikke kun én, men fire berygtede slanger, som udgør 'the big four'. Tilsammen forårsager de ca. 45.000 dødsfald årligt. Det er næsten en tredjedel af verdens op til 150.000 årlige slangerelaterede dødsfald.  

Russells-hugormen kan forårsage akut nyresvigt  

Den første af de fire store slanger er Russells-hugormen (Daboia russelii). Dens gift indeholder et potent hæmotoksin, som forårsager dannelse af blodpropper. 

Biddene er ekstremt smertefulde, og hele området omkring biddet rammes af kraftig hævelse og misfarvning. Der opstår også celledød (nekrose), som typisk er begrænset til musklerne nær biddet. 

Dog er der en risiko for, at giftens farlige toksiske effekter spreder sig – for eksempel til nyrerne, der har ansvaret for at fjerne affaldsprodukter fra blodet. 

LÆS OGSÅ: Gift redder menneskeliv

Serie: Feriens farligste slanger

Hvert år bides ca. fem millioner mennesker af slanger. I denne artikelserie tager Andreas Hougaard Laustsen, Sofie Føns og Casey Xiangyou Meng, som alle beskæftiger sig med slanger og modgift på DTU, jer læsere med på en rejse til nogle af de lande, der huser verdens farligste slanger.

Turen går til Sydøstasien, Japan, Sydafrika, Indien, USA og Costa Rica.

Rens dit blod hurtigt, hvis Russels-hugormen bider

Når affaldsprodukter og overskydende vand skal fjernes fra blodet, skal blodet først passere små filterenheder kaldet nefroner. De udgøres af et lille filter og et rørsystem, hvor den filtrerede væske koncentreres. 

Giften fra Russells-hugormens bid forårsager størkning af blodet. Proteinet fibrin, der er involveret i blodets størkning, transporteres ud i rørsystemet, som løber sammen i større kanaler og tømmes i nyrebækkenet. 

Hvis et bid fra slangen ikke behandles, kan fibrinerne blokere for nyrerørene. Det forhindrer nyrerne i at fjerne tilstrækkelig med affaldsprodukter fra blodet, hvilket fører til en ophobning. 

Hvis koncentrationerne bliver farligt høje, er der behov for gentagne dialyser for at rense blodet. Hvis tilstanden forværres, er der behov for nyretransplantation. Dette er også en vigtig faktor i det høje antal slangerelaterede dødsfald i Indien, da mange ofre ikke har råd til dette.

hugorm slanger indien

Giften fra Russells-hugormen (Daboia russelii) kan forårsage både blodpropper og nyresvigt. (Foto: Sandilya Theuerkauf)

Små og aggressive Efan-hugorme 

Efan-hugorme (Echis carinatus) er ganske små og kan kun blive 25-30 cm. På trods af dette betragtes de som en af de mest frygtede slanger i verden. Deres hugtænder er nemlig meget store i forhold til slangens størrelse – og de kan bide dybt.

Efan-hugormenes gift er både cytotoksisk (celleskadende) og hæmotoksisk (skadelige overfor røde blodceller). Et bid kan blandt andet medføre hævelse, stikkende smerte og celledød. 

Den farligste virkning er dog den hæmotoksiske, altså den på blodet. Giften kan igangsætte dannelsen af små blærer på huden samt slimhinderne, hvilket kan medføre blødning fra både tandkødet, næseslimhinderne samt blodopkastning. 

Desuden kan der opstå akut nyresvigt ligesom ved bid fra Russells-hugormen. Sådanne nyresvigt er den primære årsag til slangerelaterede dødsfald i Indien. 

Én af hovedårsagerne til det høje antal af dødsfald er fattigdom. De lokale har typisk ikke har råd til de gentagne dialyser, der er behov for som del af behandlingen. 

hugorm slanger indien

Efan-hugormen (Echis carinatus) er en af de største dræbere. På billedet kan man se deres karakteristiske C-formede advarselsposition. Når de indtager denne position, gnider de skællene mod hinanden, så det giver en skrabende lyd. Det gør de blandt andet for at signalere, at man ikke skal komme nærmere! (Foto: Santanu Kuveskar)

LÆS OGSÅ: Hvilken slange er den farligste i verden?

Den hellige, indiske kobra

Den indiske kobra (Naja naja) er en slange, som er højt respekteret i den indiske mytologi, hvorfor mange slangetæmmere har denne karakteristiske slange. 

Den indiske kobra stammer fra den overordnede slægt Naja, hvorfor dens bid minder meget om den thailandske monokelkobras, som du kan læse mere om her.

Den indiske kobras gift består primært af postsynaptiske alfa-neurotoksiner, som kan forårsage tiltagende lammelse af musklerne. Det indbefatter også kroppens lungemuskulatur, og derfor ender de fleste af den indiske kobras dødsofre med at dø af kvælning, når de ikke længere kan bevæge lungemuskulaturen. 

Desuden indgår der også kardiotoksiner i den indiske kobras gift. Kardiotoksiner kan fremkalde uregelmæssige sammentrækninger af de skeletale muskler ved at binde sig til overfladen af muskelcellerne. 

Herudover er kardiotoksinerne også yderst skadelige for hjertemuskelcellerne, da de får hjertemusklen til at slå mere uregelmæssigt og svagere og svagere. Som konsekvens pumpes blodet ikke særligt effektivt rundt, så offeret kan ende med at dø af hjertestop. 

Den indiske kobras gift indeholder også hyaluronidaser – enzymer, som øger gennemtrængeligheden af vævet, hvilket får de andre toksiner til at spredes hurtigere i offeret. Det er med til at skabe inflammation i bidområdet. 

indisk kobra slange indien

Den indiske kobra (Naja naja) er højt respekteret i indisk mytologi. Deres farve varierer fra sort, over brun, til en cremet hvid farve. (Foto: Jayendra Chiplunkar)

Kannibalslangen slår til, mens du sover

Den sidste slange blandt Indiens 'big four' er den indiske krait (Bungarus caeruleus). 

Indiske krait-slanger er smukke, farvestrålende dyr. Deres farver varierer fra blå eller sort til brun eller grå med hvide striber. De 1-2 meter lange slanger lever blandt andet af andre slanger, hvorfor den har tilnavnet 'kannibalslangen'. 

Trods deres smukke udseende skal man helst beundre dem på afstand. Slanger af krait-familien kaldes nemlig også for 'fem-skridts-slanger'. 

Navnet stammer fra en myte, som fortæller, at hvis man bliver bidt af en krait, kan man højst tage fem skridt, hvorefter man dør. Krait-slanger betragtes nemlig som nogle af de mest dødelige slangearter i verden, da dødeligheden ved forgiftning (vådbid) er op til 80 procent ved mangel på behandling

LÆS OGSÅ: Slanger, der får dit blod til at stivne

Ingen modgift, hvis giften har fået tid nok

Dødeligheden af et bid fra en krait afhænger dog af mange faktorer – blandt andet hvorvidt det var et tørbid eller ej, hvor meget gift slangen sprøjtede ind, slangens fysiske tilstand, og hvor man blev bidt.

Den væsentligste del af slangens gift består præsynaptiske fosfolipaser. Det farlige ved disse neurotoksiner er, at de ødelægger nerveenderne og dermed stopper den neuromuskulære overførsel, så musklerne ikke kan bevæges. 

Giftens virkning er irreversibel: det vil sige, at når først giftens virkning har fået tilstrækkeligt tid til at virke, vil selv modgift ikke være til nogen nytte, da nerveenderne bliver permanent beskadiget.   

Dermed er neurotoksinerne endnu farligere end den indiske kobras neurotoksiner. Kobraens gift sætter nemlig 'kun' signaloverførslen mellem nerver og muskler ud af funktion, så længe de er tilstede i synapsen.  

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Slår til mens du sover

Under regntiden forlader mange 'kannibalslanger' deres skjulesteder for at søge tilflugt i tørre huse. Indiske krait-slanger er nataktive, hvorfor de typisk bider folk, der ligger og sover.

Dette er særligt farligt, da der ofte er få eller ingen smerter fra biddet. Hvis man ikke opdager biddet hurtigt, får giften derfor god tid til at angribe kroppen. Ved mangel på behandling i tide, vil døden i værste fald indtræffe 4-8 timer efter biddet

De få symptomer, som eventuelt opstår, er stramning af ansigtsmusklerne de første to timer. Herefter opstår der manglende evne til at se og tale samt åndedrætsbesvær.

slanger indien gift død

Den indiske krait (Bungarus caeruleus) har tendens til at søge tilflugt i tørre huse under regntiden. (Foto: Jayendra Chiplunkar)

Næste gang går turen til USA

Hvilke af disse slanger er så den allermest farlige – hvis førstepladsen overhovedet tilhører en af 'the big four'? 

Det kan du læse mere om i en anden Forskerzonen-artikel, hvor nogle af de mest dødbringende slanger i verden gennemgås. 

Følg med i næste artikel, som tager os til de farligste slanger i USA. Kan du ikke vente, kan du finde de tre forrige artikler i 'Feriens farligste slanger' her.  

LÆS OGSÅ: Hvad er verdens mest dødbringende slange?

LÆS OGSÅ: Modeindustriens bandlysning af eksotisk skind skader slanger og krybdyr i det lange løb

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk