Er temperaturen på Grønland fordoblet?
forstad nuuk temperatur grønland

Hvor meget temperaturen har ændret sig på Grønland, afhænger helt af hvilken måleenhed man bruger. (Foto: Shutterstock)

Hvor meget temperaturen har ændret sig på Grønland, afhænger helt af hvilken måleenhed man bruger. (Foto: Shutterstock)

For nogle dage siden kunne TV-avisen fortælle, at sommertemperaturen på en forskerstation i Grønland var fordoblet - den var nemlig steget fra 4 grader celcius til 8 grader. (21-søndag 25.8.13. og TV-avisen 26.8.13.)

Hvis man regner temperaturstigningen i Fahrenheit får man dog ikke helt det samme resultat, så er temperaturen steget fra 39 grader til 46 grader, hvilket svarer til en stigning på 18%. Regner man i stedet i Kelvin, er der tale om en ændring fra 277 K til 281 K - og så er det pludselig kun en stigning på cirka 1,4%

Det er noget rod. Men heldigvis er det ikke alting, der er så rodet. Jeg er 172 cm høj og en gennemsnitlig pige på 2 år er 86 cm høj - jeg er altså dobbelt så høj som en to-årig pige.

Hvis man regner det i inches, er vi hhv. 67,7 inch og 33,85 inch - jeg er altså også dobbelt så høj når man regner i inches. Regner man i yards bliver tallene 1,88 yards og 0,94 yards  - igen er jeg dobbelt så høj.

Problemet er skalaernes nulpunkter

Problemet med både Celius-skalaen og Farenheit-skalaen er deres nulpunkter. De svarer til, at man laver en ny centimeterlignende-skala, hvor man sætter nulpunktet ved 60 cm. Vi kunne jo kalde den nye skala Niss-skalaen. Jeg er så 112 Niss høj, en to-årig pige er 26 Niss høj og pludselig ser det ud som om, jeg er mere end 4 gange så høj som en toårig pige.

Men det er jeg altså ikke. Hvor mange gange jeg er højere end en to-årig pige, må ikke afhænge af hvilket system af enheder vi bruger. Vi kan jo afgøre det ved at lægge mig ned ved siden af en række toårige piger og så se, hvor mange piger der kan være. Svaret bliver 2 - det bliver ikke 4. Der er altså noget galt med Niss-længde-skalaen.

På Niss-skalaen kan ting også have negative længder. Et nyfødt barn på 54 cm er f.eks. være -6 Niss. På den måde svarer Niss-skalaen til Farenheit- og Celcius-skalaerne, hvor man jo også kan have negative temperaturer.

Det kan man til gengæld ikke på Kelvin skalaen. Den laveste temperatur der findes er 0 Kelvin (-273.15 grader celcius). Der findes ikke noget der er koldere end 0 grader Kelvin, ligesom der ikke findes noget der er kortere end 0 centimeter langt.

Derfor er Kelvin-skalaen den rigtige skala at måle temperatur på. Det betyder ikke, at man ikke sagtens kan bruge de to andre skalaer. Men hvis man vil sige noget om, hvor mange gange eller hvor mange procent det er blevet varmere, så giver det kun mening at bruge Kelvin-skalaen.

Konklusionen lyder mere dramatisk end en fordobling

Konklusionen er altså, at det er blevet 1,4% varmere om sommeren på Grønland.

Det lyder meget mindre dramatisk end den fordobling TV-avisen talte om. Det betyder dog ikke, at man roligt kan lade lyset stå tændt i stuen, mens man flyver til Thailand og spiser bøffer.

Biologiske processer er nemlig meget temperatur-følsomme, ikke mindst når temperaturændringen sker tæt ved vands frysepunkt. En temperaturændring på  1,4% er altså en meget stor (og meget skræmmende) ændring. Og nulpunktet på Celsius-skalaen er slet ikke så tilfældigt endda. Men det er en helt anden historie.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.