Er systematiske reviews og metaanalyser vejen frem?
forsøg data metaanalyse test statistik blog videnskab

Nogle gange sammenkædes data fra forskellige forsøg ved brug af statistiske metoder, til at lave en overordnet statistisk analyse. Dette kaldes en metaanalyse, men er denne altid lige god til at vise de rigtige data inden et fysisk forsøg? (Foto: Colourbox)

Nogle gange sammenkædes data fra forskellige forsøg ved brug af statistiske metoder, til at lave en overordnet statistisk analyse. Dette kaldes en metaanalyse, men er denne altid lige god til at vise de rigtige data inden et fysisk forsøg? (Foto: Colourbox)

De femten døde hollændere

Hele femten uventede dødsfald blandt forsøgspersoner – det var udfaldet af et stort forsøg udført på femten hollandske hospitaler, som forskerne havde troet var ret harmløst. De testede probiotika (altså såkaldte `gode´ bakterier) på patienter med akut bugspytkirtel-betændelse, og de havde forventet at patienerne ville have gavn af bakterierne. I alt inkluderede studiet små 300 patienter, og der var både en kontrolgruppe (med 6 procent døde patienter) og en gruppe, som fik bakterierne (16 procent døde patienter).

Dødsfaldene var helt uventede, da forskerne byggede videre på positive resultater opnået i dyreforsøg og et mindre klinisk studium i mennesker, der også havde vist positive resultater af probiotika. Hvordan kunne det gå så galt? Det viste sig, at forskerne havde fejlvurderet de mange dyreforsøg – dels havde de overset en del studier, da de foretog litteratursøgningen, og dels havde de overset nogle advarsler, som en nærmere gennemgang af studierne afslørede.

Er systematiske reviews og meta-analyser vejen frem?

Aarhus Universitet afholder i dag og i morgen et symposium om systematiske reviews og meta-analyser. Det er redskaber til at skabe overblik over den overvældende store mængde af publiceret forskning, som ofte er udført på forsøgsdyr. Det er metoder, som kan bruges til at systematisere den viden, som kan trækkes ud af den publicerede forskning, man kan finde i alverdens videnskabelige databaser.

Det var således et sådant systematisk review, der viste at de dyreeksperimentelle studier ikke entydigt støttede brugen af probiotika til kritisk syge mennesker. Systematiske reviews kan således bruges som et springbræt mellem dyreforsøg og kliniske forsøg i mennesker.

Systematiske reviews

Oversigtsartikler har været brugt i mange år, når der skulle dannes et overblik over et forskningsfelt. Ofte er det toneangivende, ældre forskere, der med oversigtsartiklen tegner et billede over den eksisterende viden og peger på områder, hvor der er brug for fortsat indsats (meget ofte det, de selv arbejder med).

Systematiske reviews repræsenterer en mere systematisk tilgang til emnet. Blandt andet skal forfatterne på forhånd formulere konkrete spørgsmål, som de vil have belyst med oversigten. De skal også udvælge og beskrive de teknikker, som de bruger under søgningen af litteratur, og de skal angive kriterierne for, hvornår litteratur medtages, og hvornår det ikke medtages. Med andre ord skal de have samme videnskabelige tilgang, som man forventer af de studier, der indgår i analysen. Hermed undgås lettere, at oversigtsartiklen får en subjektivt karakter.

Det første systematiske review af dyreforsøg blev publiceret i 1979, og siden er antallet vokset år for år – særligt siden år 2000. Systematiske reviews har blandt andet været brugt til at undersøge årsagerne til, at hundredevis af publicerede dyrestudier for behandling af apopleksi har skuffet fælt, når behandlingerne efterfølgende er blevet testet i patienter med apopleksi.

Metaanalyser

Nogle gange kan de systematiske reviews gøre brug af metaanalyser. Det er et sæt af statistiske metoder, hvor man sammenligner næsten identiske forsøg, således at man kan poole data sammen og foretage en overordnet statistisk analyse. Et af problemerne ved metaanalyse er dog, at de kan være stærkt påvirket af publikations-bias, som betyder at ikke alle studier publiceres – typisk vil forskerne og tidsskrifterne være mest interesserede i at publicere studier, hvor der er en effekt af behandling fremfor såkaldte negative studier, hvor der ikke blev fundet effekter.

Tidskrifterne vil nemlig gerne citeres, og det bliver de mest sandsynligt, hvis de publicerer positive resultater. Dermed kan metaanalyser risikere at give et for positivt indtryk af en ny potentiel behandlingsmetode. Selvom der er statistiske redskaber, som kan sandsynliggøre publikations-bias, er det i praksis svært at gøre noget ved. Den første metaanalyse af dyreforsøg blev publiceret i 1989, og siden er der udkommet en hel del artikler.

Vejen frem?

Ingen tvivl om, at systematiske reviews og metaanalyser er nyttige til at danne sig et godt overblik over litteraturen. Metoderne er dog bedst egnede til interventionsstudier, hvor der testes nye behandlinger, og til toksikologiske studier, hvor man tester giftigheden af nye stoffer. Nogle af principperne kan dog formentlig også bruges til at danne sig et overblik over mere basal forskning og til studier, hvor man forsøger at lære af sygdomsbekanismerne.

Foredragene blev holdt af repræsentanter for de to organisationer, der arbejder med redskaberne, nemlig angelsaksiske CAMARADES og hollandske SYRCLE. En stor tak til symposiets arrangører, dyrlæge Birgitte Kousholt og professor Gregers Wegener fra Aarhus Universitet.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk