Din hunds næse er grænseløs - og det er dens kærlighed til dig også
Der skal faktisk kun én ting til at gøre en hund rigtig glad: Dens ejer.

Hunde er på samme tid familiære og fremmede. Hvordan sikrer vi, at de har et godt liv? (Foto: Shutterstock)

Hunde er på samme tid familiære og fremmede. Hvordan sikrer vi, at de har et godt liv? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Noget positivt er der kommet ud af pandemien: Jeg elsker at arbejde med mine to hunde liggende ved mine fødder.

Jeg er forsker, som studerer hundekognition. Jeg undrer mig tit over, hvad det er, Charlie lærer, når han stopper for at inhalere den klare, friske forårsluft? 

Hvad tænker Cleo, når hun stirrer hengivent på mig, mens jeg skriver? Er mine hunde lykkelige?

Antallet af hundeejere er steget kolossalt

Jeg er langt fra den eneste, som pludselig tilbringer langt mere tid sammen med mine hvalpe, eller som undrer sig over, hvad de mon tænker.

Flere amerikanere arbejder for tiden hjemmefra end på kontorer og andre arbejdspladser, og mange deler hjemmearbejdspladsen med deres firbenede venner.

Hvad mere er, mange har fået deres liv beriget med et nyt kæledyr: Antallet af hundeejere er steget kolossalt i løbet af pandemien.

Hvad tænker min hund?

Denne stigning betyder, at jeg ofte får spørgsmål fra både nye og mere erfarne hundeejere om deres kæledyrs tanker, sind og personlighed. 

Mange spørgsmål drejer sig om det samme, som jeg selv tænker: Hvad tænker min hund? Gør jeg alt, hvad jeg kan, for at sikre at min hvalp er tilfreds?

Heldigvis leverer forskningen svar og indsigt i, hvad hundene behøver for at leve et tilfredsstillende og lykkeligt liv.

Lugtenes superstjerner

Hunde er på samme tid familiære og fremmede.

For rigtig at påskønne, hvor anderledes de er, skal vi bare tænke på deres sanseverden.

Mine hunde og jeg har en forskellig oplevelse af vores gåture. Jeg ser mig omkring og nyder de smukke omgivelser, mens mine hunde går med snuden mod jorden og tilsyneladende ignorerer skønheden omkring dem.

De nyder til gengæld noget, jeg slet ikke fanger: Lugtsporet efter en ræv, eller efter andre hunde, sporene efter et par vandrestøvler, der tidligere har gået tur i en skov, de aldrig har besøgt.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Hundens lugtesans er 10.000 til 100.000 gange bedre end menneskets

Du har sikkert hørt om hunde, der kan sniffe sig frem til kræftsygdomme, våben eller endda coronavirus

Disse hunde har ikke en særlig udviklet lugtesans. Din og min hund kan gøre det samme.

Den første hund, der snusede sig frem til en kræftsygdom, sniffede så ofte til et modermærke på ejerens ben, at ejeren til sidst gik til lægen, hvor hun blev diagnosticeret med hudkræft.

Hundens lugtesans er estimeret til at være 10.000 til 100.000 gange bedre end menneskets.

Det skyldes til dels svimlende forskelle i bearbejdelsen af lugte imellem hunde og mennesker.

Gåture gør hundene lykkelige

Mens vi har omkring 6 millioner olfaktoriske receptorer, har hunde hele 300 millioner. Deres epitelvæv (yderste cellelag, red.) i næsen er cirka 30 gange større end vores. 

Og mens vi har mellem 12 millioner og 40 millioner olfaktoriske neuroner – specialiserede celler, der overfører lugtinformationer til hjernen – har hunde, afhængig af racen, mellem 220 millioner og 2 milliarder!

Det er næsten umuligt at forestille sig denne enorme forskel, der svarer til at være i stand til at opdage én enkelt teskefuld sukker i en mængde vand, der kunne fylde to store swimmingpools.

Det er noget, vi kan bruge til at glæde vores hunde: Vi kan lade dem få 'lugteoplevelser', hvor de fører an og bruger så lang tid, som de har lyst, til at sniffe og snuse.

En sådan gåtur gør hundene lykkeligere, fordi de får masser af informationer og oplevelser om verden omkring dem.

Gensidig kærlighed

Selvom der er dele af hundens tanker og sind, som er helt fremmede, er der også dele, som er meget velkendte.

Din hund har sikkert en ganske særlig plads i dit hjerte, og nylig forskning indikerer, at din hund har det på samme måde med dig: Din hund forguder dig.

Hunde knytter sig til deres ejere på samme måde, som ganske små børn knytter sig til deres forældre.

Ligesom babyer bliver hunde oprevede og kede af det, hvis de bliver efterladt hos fremmede, og de kan næsten ikke vente med at blive genforenede med ejeren.

Et nylig studie fandt, at hunde, der er blevet holdt væk fra både mad og ejere, valgte at hilse på deres ejere, før de spiste. 

Øjenkontakt frigiver oxytocin

Derudover 'lyser' hjernens belønningscentre op, når de lugter deres ejere, og når dine øjne møder din hunds øjne, bliver oxytocin (også kendt som 'kærlighedshormonet') frigivet i både menneske- og vovsehjernen.

Så sammen viser forskningen, at der kun skal én ting til at gøre din hund glad og lykkelig: Dig.

Forståelse øger lykke

Forståelsen af hundens sind og personlighed tilfredsstiller ikke blot vores nysgerrighed, men kan også være med til at sikre, at vovserne har et godt og lykkeligt liv.

Jo mere vi ved om vores dyr, desto bedre kan vi imødekomme deres behov.

Nu sætter jeg mig hen og stirrer hengivent på Cleo, og så vil jeg klappe Charlie, før jeg tager dem begge med ud på en lang 'duftetur' i skoven.

Ellen Furlong modtager støtte fra The National Institute of Health. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.