Vi vælger politiske kandidater ud fra deres personlighed
Blå vælgere søger stærke og kompromisløse politiske ledere, hvor røde foretrækker ledere, der er bløde og samarbejdsvillige. Det viser et nyt, dansk studie. Her gennemgår forskeren bag, hvordan han er kommet frem til konklusionerne.
vælge politiske kandidater efter personlighed

Røde vælgere, der måske vil stemme på Johanne Schmidt Nielsen (Ø), er tilbøjelige til at ønske politiske kandidater, der er bløde og empatiske, hvor blå vælgere i stedet ønsker en stærk og dominant leder. (Foto: Steen Brogaard).

Røde vælgere, der måske vil stemme på Johanne Schmidt Nielsen (Ø), er tilbøjelige til at ønske politiske kandidater, der er bløde og empatiske, hvor blå vælgere i stedet ønsker en stærk og dominant leder. (Foto: Steen Brogaard).

Jo mere en vælger ligger på den ideologiske højrefløj, des mere vil han eller hun stemme på en politisk kandidat, der virker stærk, kompromisløs og selvsikker.

Omvendt vil vælgere på den ideologiske venstrefløj lægge langt mere vægt på bløde karakteristika som samarbejdsevne, lydhørhed og empati i deres vurdering af politiske kandidater.

Historien kort
  • Vores valg af politikere afhænger af, hvordan vi ser på verden. 
  • Røde vælgere har tendens til at se verden som fredelig, men blå ser den som farlig og konfliktpræget.
  • Derfor foretrækker røde vælgere bløde og samarbejdsvillige politikere,  mens de blå vælgere er mere positivt stemte overfor en stærk og dominerende leder.

Det er hovedresultaterne i en omfattende undersøgelse af, hvad vælgere i USA og Danmark lægger vægt på hos den kandidat, de sætter deres kryds ved.

LÆS OGSÅ: Formuen påvirker krydset på valgdagen

Den stærke vs. den bløde kandidat

Når USA’s præsident Donald Trump under de republikanske primærvalg i 2016 tweetede: »Verden er et farligt sted. Vi har brug for en stærk leder,« appellerede han til nogle helt grundlæggende højreorienterede værdier.

Vælgere på højrefløjen har nemlig en udpræget tendens til at se verden som farlig, truende og konkurrencepræget.

De har et større fokus på udefrakommende trusler samt på kriminalitet end deres ideologiske modsætninger, og derfor er de tilbøjelige til at vælge en stærk og dominerende leder.

Venstrefløjens vælgere opfatter derimod verden som et sikkert sted båret af fred og samarbejde, hvilket gør, at de i højere grad sætter krydset ved en blød og kompromissøgende kandidat.

Bygger på tre forskellige datakilder

Konklusionen er lavet på baggrund af tre forskellige datakilder fra USA og Danmark.

Jeg analyserede den omfattende amerikanske valgundersøgelse, American National Election Studies (ANES), for årene 1984-2008.

Derefter testede jeg mine konklusioner i to selvstændige spørgeskemaundersøgelser på en gruppe amerikanske vælgere og studerende fra Aarhus Universitet.

Det betyder ANES:
  • ANES står for American National Election Studies.

  • ANES indeholder amerikanske vælgeres vurderinger af de opstillede præsidentkandidater på karakteregenskaber som, hvor stærk en leder kandidaten er eller på mere bløde karaktertræk såsom kandidatens evne til at udvise empati og medfølelse.

Kilde: electionstudies.org

Ved at sammenholde disse data i forskellige statistiske modeller fandt jeg ud af at:

  • Højreorienterede amerikanske vælgere lægger mere vægt på vurderingen af, hvorvidt præsidentkandidaterne er stærke ledere end de venstreorienterede amerikanere.

  • Venstreorienterede amerikanske vælgere lægger mere vægt på, at præsidentkandidaterne besidder bløde værdier som empati og medfølelse end de højreorienterede amerikanere.

LÆS OGSÅ: Danske gymnasieelever ville stemme rødt

Opfattelsen deles i Danmark

Deltagerne i de opfølgende spørgeskemaundersøgelserne blev bedt om at læse én af to forskellige beskrivelser af en fiktiv politisk kandidat.

De amerikanske deltagere skulle læse om kongresmedlemmet Thomas Johnson, og de danske deltagere læste om folketingsmedlemmet Christian Mortensen.

Halvdelen af deltagerne fik en beskrivelse, der lagde vægt på karaktértræk som at være stærk, kunne fastholde en politisk dagsorden, tage kontrol i forhandlinger, være dominerende og uforsonlig.

Den anden halvdel læste en beskrivelse med bløde værdier som at være kompromissøgende, samarbejdende, empatisk og tryghedsskabende.

Herefter skulle de danske og amerikanske deltagere vurdere, om beskrivelserne var rammende for en god politisk kandidat på en skala fra 0 til 10.

Før undersøgelsen havde deltagerne desuden svaret på, om de så sig selv som højre- eller venstreorienterede.

På den måde kunne det efterfølgende sammenlignes, hvordan en stærk leder, eller en mere blød kandidat, bliver opfattet af venstre- og højreorienterede personer.

LÆS OGSÅ: Borgerlige politikere skal være dominerende

Rød blok vil have bløde ledere

Analysen viste, at der i Danmark er flest på både højre- og venstrefløjen, der foretrækker den bløde leder.

Ser man på begge lande, er der dog en tendes til, at de venstreorienterede klart foretrækker den bløde leder som en bedre politiker end den dominante (se modellerne nedenfor).

De højreorienterede deltagere i USA opfatter den stærke kandidat som en lidt bedre politiker end de venstreorienterede (se model).

Når man ser på resultaterne i ANES-undersøgelsen for amerikanske vælgere, viser resultaterne dog klart, at højreorienterede vælgere foretrækker den dominante og stærke leder. Omvendt foretrækker de venstreorienterede vælgere den bløde og empatiske kandidat.  

Resultaterne er vigtige for vores forståelse af de processer, der guider vores beslutning om, hvilken kandidat der får vores kryds på valgdagen.

LÆS OGSÅ: Fem årsager til, at Trump vandt valget

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.