Valgsvindel i USA? Fire præsidentvalg med omdiskuterede valgresultater
Donald Trump mener, at medierne fordrejer faktaene og hjælper Hillary Clinton. Han hævder også, at der sker valgsvindel. Den påstand er ikke uden sidestykke i amerikansk historie. Her forklarer en amerikansk forsker, hvor ofte det (måske) før er sket.
Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

»Jeg vil holde jer hen i spænding,« lød det fra Donald Trump under den sidste debat på spørgsmålet, om han ville acceptere, hvis Hillary Clinton skulle vinde. Valgsvindel er ikke uden sidestykke i amerikansk historie. ( Foto: Shutterstock)

»Jeg vil holde jer hen i spænding,« lød det fra Donald Trump under den sidste debat på spørgsmålet, om han ville acceptere, hvis Hillary Clinton skulle vinde. Valgsvindel er ikke uden sidestykke i amerikansk historie. ( Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Donald Trump har gentagne gange påstået, at det det amerikanske valg er snyd og svindel. 

Han har flere gange beskyldt medierne for en manipulerende og fordrejet dækning af valget og hævdet, at der er tale om omsiggribende valgsnyd.

Selv om det er uden fortilfælde at tale om valgsvindel, før afstemningen overhovedet har fundet sted, er det sket, at kandidaterne og medierne har anfægtet nogle temmeligt mistænkelige resultater.

LÆS OGSÅ: Forsker: Statistikken og historien levner ikke Donald Trump en chance

Valgsnyd ved præsidentvalgene i 1876, 1888, 1960 og 2000?

Præsidentvalget i 2004 er det mest nylige eksempel på valgfusk-rygter.

To år efter valget publicerede Robert Kennedy Jr. en artikel i Rolling Stone, hvor han hævdede, at valgmyndighederne i Ohio traf beslutninger, der ‘stjal’ valget fra den demokratiske kandidat, John Kerry.

(Hvis John Kerry havde vundet delstatens Ohio’s valgmandsstemmer, ville han havde besejret den siddende republikanske præsident, George W. Bush. Ved præsidentvalget fik Kerry 48 procent af de afgivne stemmer og 252 valgmandsstemmer. Dermed tabte han til George W. Bush, som fik 51 procent af stemmerne og 274 valgmandsstemmer, red.)

Valgmandstemmer

Valgmandskollegiet (Electoral College) er et organ, som faktisk aldrig nogensinde mødes samlet, men som alligevel vælger præsidenten.

For at vinde præsidentposten har en kandidat brug for 270 valgmandsstemmer.

Den amerikanske præsident bliver teknisk set ikke valgt af det amerikanske folk, men af 538 personer i det såkaldte valgmandskollegium, der har forpligtet sig til at pege på den præsidentkandidat, de repræsenterer. 

Det gælder om at få hovedparten af de i alt 538 valgmænd.

Hvis en kandidat har 270 valgmænd, har han eller hun vundet præsidentvalget

Nederlaget var en bitter pille at sluge for demokraterne, og for nogle af taberne gav denne bitterhed sig tilsyneladende udslag i manglende vilje til at se virkeligheden i øjnene.

Men de mest plausible påstande om valgsnyd skete under præsidentvalgene i 1876, 1888, 1960 og 2000. 

Og i hvert af disse tilfælde reagerede den tabende kandidat og det tabende parti forskelligt på resultaterne.

LÆS OGSÅ: Præsidentkandidaterne har glemt videnskaben

1876: Kompromis blev en høj pris at betale

I 1876 - 11 år efter afslutningen af borgerkrigen - var alle delstaterne endnu engang tilbage i folden, og genopbygningen af unionen var i fuld gang. 

Republikanerne stod stærkest i de nordlige pro-Union delstater og i systaternes afro-amerikanske regioner.

Støtten for demokraterne samlede sig omkring hvide sydstatsområder og områder i nordstaterne, der stillede sig mindre positive over for borgerkrigen. 

De to hovedkombattanter ved præsidentvalget var demokraten og New York-guvernøren Samuel Tilden og republikaneren og Ohio-guvernør Rutherford B. Hayes. 

Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

Et valgcertifikat for Rutherford B. Hayes. (Foto: Wikimedia Commons)

På selve valgdagen var der udbredt vælgerintimidering af de afro-amerikanske, republikanske vælgere i alle Sydstaterne. 

Tre af sydstaterne - Florida, Louisiana og South Carolina - havde republikansk-dominerede valgkomiteer.

De indledende resultater i disse tre delstater lod til at forudsige en sejr for demokraten Samuel Tilden. 

Men på grund af påstande om trusler og bedrageri, ugyldiggjorde valgkomiteerne så mange stemmer, at Rutherford B. Hayes vandt staterne - og deres stemmer. 

Valgmandsstemmerne fra alle tre delstater betød, at republikaneren Hayes stod til at vinde med et flertal, der lød 185-184 i valgmandskollegiet.

LÆS OGSÅ: Sådan vælges en præsident i USA

Udviklede sig til at blive et partipolitisk spørgsmål

Som lovgivningen var på det tidspunkt, var der ingen måde at afgøre på, hvad der skulle ske, når der var tvivl om, hvem der havde vundet, og de to partier enedes derfor om at nedsætte en 15-personers kommission bestående af fem senatorer, fem medlemmer af Repræsentanternes Hus og fem Højesteretsdommere.  

De skulle studere sagerne og upartisk afgøre, hvem der skulle tildeles hvilke valgmænd.  

Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

Rutherford B. Hayes var USA's 19. præsident 1877-81. Hans embedsperiode var præget af modsætningsforhold til det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus og til dele af det republikanske partiapparat, som han stødte fra sig, da han søgte at ændre principperne for tildeling af politisk udnævnte embeder. (Foto: Wikimedia Commons)

Men alligevel udviklede det sig til at blive et partipolitisk spørgsmål, og kommisionen endte med at bestå af syv demokrater, syv republikanere og højesteretsdommer David Davis fra Illinois, som var erklæret upartisk og uafhængig.

I 1876 kontrollerede demokraterne Huset, mens republikanerne havde flertal i Senatet.  

LÆS OGSÅ: Hvorfor har USA primærvalg så tæt på præsidentvalget?

Næst-tætteste opløb nogensinde

Da højesteretdommeren David Davis trak sig, fordi han var blevet senator, blev han erstattet med en republikaner, så stillingen pludselig var 8-7 til republikanernes fordel, og efter lange diskussioner vedtog kommissionen at tildele alle de omtvistede valgmænd til Hayes.  

Dermed blev afgørelsen i Valgmandskollegiet den snævrest mulige: 185 til republikaneren Hayes mod 184 til demokraten Samuel Tilden; det næst-tætteste opløb nogensinde (målt i valgmandsstemmer).

Demokraterne besluttede sig for ikke at anke den endelige beslutning. 

Det skyldtes til dels ‘Kompromiset i 1877’, hvor republikanerne indvilligede i at trække den militære besættelse af Sydstaterne tilbage.

Rutherford B. Hayes var dog kun præsident i én enkelt periode. 

Han var ineffektiv, og det politiske kompromis tilintetgjorde afro-amerikansk politik i Sydstaterne.

I løbet af det næste århundrede kunne sydstaterne uden nordstaternes overvågning og indblanding vedtage love, der diskriminerede de sorte amerikanere, og som begrænsede deres valgret.

LÆS OGSÅ: Præsidentvalg giver færre selvmord

1888: Bestikkelse og stemmeopkøb

Ved valget i 1888 stod det stort set lige mellem den siddende demokratiske præsident, Grover Cleveland, og hans republikanske udfordrer, Benjamin Harrison.

Dengang blev de fleste stemmesedler trykt og distribueret af de politiske partier, og stemmeafgivningen var offentlig.

Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

Benjamin Harrison, amerikansk politiker og USA's 23. præsident 1889-93. Benjamin Harrison var republikansk medlem af Senatet valgt i Indiana 1881-87, og ved præsidentvalget i 1888 vandt han med et flertal af valgmandsstemmer, selvom demokraten Grover Cleveland havde flertal af de afgivne stemmer. (Foto: Wikimedia Commons)

Visse stemmeberettigede vælgere (de såkaldte ‘floaters’ - flydere, red.) solgte tit deres stemme til villlige købere.

Benjamin Harrison udpegede en advokat fra Indiana William Wade Dudley som kasserer for Republican National Commitee.

Kort før valget sendte William Dudley et brev til de lokale republikanske ledere i Indiana, hvor han gav løfte om finansiering og instruktioner om, hvordan man kunne opdele modtagelige vælgere i fem-mandsgrupper, som så modtog bestikkelse for at stemme republikansk.

Ifølge instruktionerne var hver republikansk aktivist ansvarlig for 5 ‘floaters’.

LÆS OGSÅ: Forsker om Donald Trumps kropssprog: Det er bølleadfærd

Eneste præsident med usammenhængende embedsperioder

Demokraterne fik fat i en kopi af brevet og publicerede det vidt og bredt i dagene op til valget.

Alligevel vandt Benjamin Harrison Indiana med et lille forspring på 2.000 stemmer - han ville dog stadig vinde Valgmandskollegiet uden delstatens hjælp.

Grover Cleveland vandt faktisk det nationale valg med knap 100.000 stemmer. Men han tabte i hjemstaten New York med 1 procent af stemmerne - et tab, der måske også var relateret til bestikkelsen og købet af stemmer.

Grover Cleveland anfægtede ikke resultatet fra Valgmandskollegiet og vandt en omkamp mod Benjamin Harrison fire år senere, hvor han blev den eneste præsident, der har tjent i usammenhængende embedsperioder. 

I mellemtiden førte fem-mandsgruppeskandalen til landsdækkende vedtagelse af hemmelige afstemninger.

LÆS OGSÅ: Donald Trump og den hvide identitets fremmarch

1960: Daley-stemmemaskinen

Præsidentvalget i 1960 satte den republikanske vicepræsident Richard Nixon op mod den demokratiske senator John F. Kennedy.

Det var det 20. århundredes tætteste valg; Kennedy slog kun Nixon med cirka 100.000 stemmer, en forskel på mindre end 0,2

Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

Som følge af Watergate-skandalen blev Nixon i 1974 den første amerikanske præsident nogensinde, der gik af før tid. (Foto: Wikimedia Commons)

 

procent.

På grund af den nationale spredning - og fordi Kennedy officielt besejrede Nixon med mindre end 1 procent i fem stater (Hawaii, Illinois, Missouri, New Jersey, New Mexico) og mindre end 2 procent i Texas - anfægtede mange republikanere resultatet.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver Hillary Clinton opfattet som uoprigtig

Lige præcis stemmer nok til at give Kennedy sejren

Republikanerne fokuserede især på to steder - det sydlige Texas og Chicago, hvor en politisk ‘maskine’ ledet af borgmester Richard Daley angiveligt samlede stemmer, som tilsammen var lige præcis nok til at give Kennedy en sejr i Valgmandskollegiet med stemmerne 303 mod 219 til Nixon og 15 til sydstats-demokraten Harry Byrd. 

Havde Kennedy ikke vundet én af de stater, var valget endt i Repræsentanternes Hus; havde Nixon vundet begge, var han blevet præsident.

Selvom de aviser, som havde republikanske tilbøjeligheder, forsatte med at efterforske og til sidst konkluderede, at valgsnyd havde fundet sted i begge stater, anfægtede Nixon ikke resultaterne.

Og lige som Grover Cleveland i 1892 stillede Nixon op til valget igen i 1968, hvilket han vandt.

LÆS OGSÅ: Forsker: USA har en stolt tradition for populisme

2000: Hullemaskine-skandalen

Til præsidentvalget i 2000 benyttede mange stater sig stadig af et optællingssystem, skabt i 1960’erne, som involverede kort med huller fra en hullemaskine i siderne.

På trods af, at man tidligere havde oplevet mange fejl i forbindelse med dette system, lod det ikke til at bekymre nogen - lige indtil at man opdagede, at den forældede teknologi havde skabt et problem i Florida.

På selve valgdagen opdagede de nationale medier pludseligt, at ‘sommerfugl-stemmesedlen’ (hulkort-stemmesedlen) overtrådte delstaten Floridas lovgivning, at den havde forvirret tusindvis af vælgerne i Palm Beach County, og at stemmesedlerne var forvirrende og ikke tilstrækkeligt nøjagtigt havde registreret, hvad vælgerne ønskede at stemme.

Politik USA historie præsidentvalg Donald Trump valgsvindel stemmeret vælgere

Stemmesedlen i Florida forvirrede vælgerne så meget, at vælgere, der havde til hensigt at stemme på Al Gore, endte med at stemme på Reform Party kandidaten Pat Buchanan. (Foto: Wikimedia Commons)

Ville stemme på Al Gore, men stemte på Pat Buchanan

Mange vælgere troede, at de stemte på Al Gore, men i virkeligheden havde de sat deres kryds ved en anden kandidat eller stemt på to kandidater (for eksempel modtog Reform Party kandidaten Pat Buchanan 3.000 stemmer fra vælgere, der nok havde til hensigt at stemme på Al Gore).

Al Gore tabte staten til Bush med 537 stemmer; og fordi han tabte i Florida, tabte han valget.

I sidste ende afhang den månedlange afgørelsesproces for at finde en vinder af præsidentvalget af de ‘hængende huller’.

Mere end 60.00 valgkort i Florida - hvoraf størstedelen var ‘hulkort’ - registrerede ikke en kandidat.

Men på mange af hulkortene - de små stykker papir som bliver gennemhullet, når vælgeren afgiver sin stemme - kan man se, at papiret stadig sidder fast i et, to eller tre hjørner; og alligevel tæller de ikke.

Al Gore gik rettens vej for at få en manuel finoptælling af stemmesedlerne, hvilket statens lovgiving også tillader.

Men Bush kæmpede imod Gores anmodning.

Selvom Gore vandt ved Floridas højesteret, fastslog Forbundshøjesteretten 22. december 2000 kl. 22, at tiden var udløbet; der skulle vælges en kandidat, og der var ikke længere tid til at tælle stemmer.

Den følgende dag trak Gore sig.

LÆS OGSÅ: Kan du ikke li' kandidaterne - sådan vælger du

Vil vi blive holdt hen i spænding?

Vi får ikke det samme drama at se i år som på valgdagen i 2000 (og 1876), men selvfølgelig kommer meget til at afhænge af marginalforskelle og kandidaternes respons.

Der vil være stor fokus på Donald Trump, der har udtalt, at han endnu ikke vil love at acceptere valg-resultatet.

»Jeg vil holde jer hen i spænding,« lød det fra Donald Trump under den sidste debat; så nu får vi at se.

Robert Speel hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation. 

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk