TV Avisen er en jingle jungle
jingle_jungle_nyhedsoplaeser_musik_tv_avisen_tvavisen

Intromusik fungerer på flere måder overfor os seere. (Foto: Shutterstock)

Intromusik fungerer på flere måder overfor os seere. (Foto: Shutterstock)

»Ja, vi kører med jinglerne,« siger Klaus Bundgård Poulsen. Han er i gang med at lede os igennem den korte TV Avis i en af pauserne denne VM-fodboldaften. Han smiler skævt og undskyldende ud til os seere, mens han ligesom sidder og lytter lidt. Det varer et par lange sekunder inden røgen fra de forvildede jingler har lagt sig.

Frem til det tidspunkt har TV Avisen, som sædvanligt, præsenteret sig som et stramt koreograferet musikstykke. I begyndelsen af udsendelsen har et musikalsk introforløb sat scenen i samspil med det svimlende visuelle sammenrend af roterende jordkloder og farverige animationseffekter. Denne intromusik fungerer på flere måder overfor os seere.

Musikalske introduktionsfunktioner

For det første forsøger musikken at tilrane sig vores opmærksomhed; det er som om musikken kalder: 'Lyt og se her hen!'. Intromusikken varer nogle sekunder, og man har tid til at lade sig (for)føre mod skærmen. Denne musikalske funktion kan vi kalde opmærksomhedspåkaldelse eller reveille.

For det andet forsøger musikken at vække genkendelse og genkaldelse; det er som om den siger: 'Det er mig, du ved nok!' Denne musikalske funktion kan vi kalde genkaldelse eller en mnemonic, fordi musikken bugserer med vores hukommelse.

For det tredje forsøger musikken at vække vores interesse; det er som om musikken siger: 'Jeg har, som sædvanligt, nogle helt (s)ærlige og (f)aktuelle nyhedsvinkler til dig'. Denne funktion sørger for, at vi bliver stemt til at kunne begribe den forestående nyhedsformidling. Vi kan kalde funktionen præparerende og karakteriserende.

Vi skal så i øvrigt 'op i gear': Musikken er præget af mange og hastige rytmedefinerende impulser i et lavt register; man kan ligesom mærke en galop hobe sig op. Dramatiske strygermotiver smyger sig om den snurrende klode og kan minde én om jetsus, der transcenderer lydmurer og tidszoner. Dertil kommer med jævne mellemrum en 'beeeb'-lyd i et højt register – det kan lyde som om, TV Avisen er ved at bakke en truck med et stort, tungt læs nyheder ind i éns stue.

Det musikalske introforløb sørger overordnet for, at TV Avisen kan opfattes som differentieret, dels fra andet indhold på samme kanal, dels fra samme indholdstype på andre kanaler.

Musikken i midten

TV Avisen har imidlertid ikke blot et musikalsk introforløb. Der er også et afrundingsforløb, der sætter udråbstegn og os seere fri til andre se- og gøremål. Men særlig interessant i denne sammenhæng er musikken undervejs.

Under en del af programmet er der således tillagt et musikalsk akkompagnement. Det drejer sig om det rytmiske galoplige grund-groove, som har præsenteret sig i introforløbet, og som nu bruges på forskellig måde.

I forbindelse med interview i marken forsikrer musikken os seere om, at nyheder skam til stadighed farer ind på redaktionen – as we speak. Groovet er også underlæg til de mange løbende opsummeringer rettet mod såkaldte 'eventuelt nye seere' – glemsomme gamle seere kan måske også glædes. Der er tilmed mange musikunderlagte previews for just kommende nyhedsindslag rettet mod håbede fremtidige seere.

Disse forskellige nyheds-low- og highlights er tillagt det samme musikalske underslæb. Det er på en måde dybt useriøst: Vi kan nemlig ikke høre forskel på skelsættende verdensnyheder og jordbær-/agurk-nyheder fra 'langt ude i hampen'.

'Begivenhedsfattigt' er det sidste, som må karakterisere nyhederne. Og musikken er tilsyneladende spændt hårdt for med henblik på at imødegå en sådan fatal fare. Det er måske ikke så mærkeligt, at mange af TV Avisens seere har forhøjet blodtryk (… selvom de, altså 'danskerne', trods alt nok ser og gør andet i deres liv, som kan influere på dette hersens blodtryk).

Værtens musik

Musikken spiller også en vigtig syntaktisk rolle. Værten i studiet er det visuelle anker, og herfra klippes der løbende til alt muligt andet. Det er netop i disse overgange mellem værten og verden, at jinglerne kommer ind i billedet – og i værtens ører.

Jinglerne kan her midt i TV Avisen karakteriseres som korte musikalske piskesmæld, der for os seere signalerer klip og binder programelementer sammen. For værten er jinglerne cues. De indikerer, hvornår værten igen er 'på' og kan og skal sige noget.

Det er i forbindelse med en sådan overgang tilbage til studiet, at jinglerne fra teknikrummet kommer til at galoppere lige lovligt frejdigt. Og så er det ikke så mærkeligt, at Klaus Bundgård Poulsen for et øjeblik farer vild.

For mere om musik i nyhedsudsendelser se her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk