Nogle gange skaber medierne deres egen virkelighed. Det er sket i historien om sexistiske Sir Tim Hunt, der under et foredrag til årets verdenskongres for videnskabsjournalister i Sydkoreas hovedstad Seoul i sidste uge talte nedsættende om kvindelige forskere.
Nobelprisvinderen Hunt skulle efter sigende have sagt følgende:
»Lad mig fortælle jer om mine problemer med piger. Tre ting sker, når de er i laboratoriet: Man forelsker sig i dem, de forelsker sig i en, og når man kritiserer dem, græder de.«
Minutter efter blev kommentaren tweetet af den kendte britiske videnskabsjournalist Connie St Louis den 8. juni, og timer efter er Tim Hunt topnyhed på alverdens online nyhedssider.
To dage efter forlyder det så, at Tim Hunt på grund af den fordomsfulde replik er blevet fyret fra sit job på det prestigefyldte universitet University College London (UCL).
Det står sort på hvidt
Nyheden nåede også Danmark. Jp.dk skrev, at Tim Hunt »har været ansat på University College London (UCL). Indtil nu.«
Ugeskrift.dk skrev i deres overskrift 'Nobel-vinder fyret for sexistisk bemærkning'. Information.dk, bt.dk og en række andre medier fulgte trop med lignende historier om fyringen af Tim Hunt. Bt.dk skrev blandt andet, at Hunt måtte forlade sin 'forskerstilling' på UCL.
Siden har debatten raset, om UCL overreagerede, da de fyrede den hædrede forsker. Ja, faktisk har debatten om Hunt siden den 10. juni næsten ikke handlet om andet. Der er bare det problem, at Tim Hunt aldrig har været ansat på UCL, og derfor naturligvis ikke kan blive fyret.
I pressemeddelelsen fra UCL, står det sort på hvidt. Tim Hunt var udnævnt som Honorary professor på universitetet. En position der »ikke indebærer løn, og ikke normalt involverer undervisning eller forskning på UCL.«
Det er temmelig mudret
Da medierne tydeligvis fik den gal i halsen, så valgte UCL at præcisere formuleringen den 15. Juni: »Sir Tim Hunt havde en honorary position på UCL. Han var ikke, og har aldrig været, ansat hos UCL på noget tidspunkt i løbet af sin karriere og har aldrig fået løn fra UCL.«
Desuden er det temmelig mudret, om Hunt valgte at træde tilbage som honorary professor af sig selv eller indirekte blev presset til det. UCL mener ikke, de bad ham træde tilbage, sådan som Hunt anklager dem for. UCL forklarer desuden, at de flere gange forsøgte at få kontakt til Hunt, mens han selv mener, at han aldrig fik mulighed for at forklare sig, før han blev tvunget tilbage.
Hunt er, så vidt vides, stadig ansat hos Cancer Research UK.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.