Tim Hunt er ikke fyret!
tim_hunt_nobelvinder_sexistisk_bemaerkning

Der er et lille problem med Tim Hunts fyring. Han har nemlig aldrig har været ansat på UCL. (Foto: Masur)

Der er et lille problem med Tim Hunts fyring. Han har nemlig aldrig har været ansat på UCL. (Foto: Masur)

Nogle gange skaber medierne deres egen virkelighed. Det er sket i historien om sexistiske Sir Tim Hunt, der under et foredrag til årets verdenskongres for videnskabsjournalister i Sydkoreas hovedstad Seoul i sidste uge talte nedsættende om kvindelige forskere.

Nobelprisvinderen Hunt skulle efter sigende have sagt følgende:

»Lad mig fortælle jer om mine problemer med piger. Tre ting sker, når de er i laboratoriet: Man forelsker sig i dem, de forelsker sig i en, og når man kritiserer dem, græder de.«

Minutter efter blev kommentaren tweetet af den kendte britiske videnskabsjournalist Connie St Louis den 8. juni, og timer efter er Tim Hunt topnyhed på alverdens online nyhedssider.

To dage efter forlyder det så, at Tim Hunt på grund af den fordomsfulde replik er blevet fyret fra sit job på det prestigefyldte universitet University College London (UCL).

Det står sort på hvidt

Nyheden nåede også Danmark. Jp.dk skrev, at Tim Hunt »har været ansat på University College London (UCL). Indtil nu.«

Ugeskrift.dk skrev i deres overskrift 'Nobel-vinder fyret for sexistisk bemærkning'. Information.dk, bt.dk og en række andre medier fulgte trop med lignende historier om fyringen af Tim Hunt. Bt.dk skrev blandt andet, at Hunt måtte forlade sin 'forskerstilling' på UCL.

Siden har debatten raset, om UCL overreagerede, da de fyrede den hædrede forsker. Ja, faktisk har debatten om Hunt siden den 10. juni næsten ikke handlet om andet. Der er bare det problem, at Tim Hunt aldrig har været ansat på UCL, og derfor naturligvis ikke kan blive fyret.

pressemeddelelsen fra UCL, står det sort på hvidt. Tim Hunt var udnævnt som Honorary professor på universitetet. En position der »ikke indebærer løn, og ikke normalt involverer undervisning eller forskning på UCL.«

Det er temmelig mudret

Da medierne tydeligvis fik den gal i halsen, så valgte UCL at præcisere formuleringen den 15. Juni: »Sir Tim Hunt havde en honorary position på UCL. Han var ikke, og har aldrig været, ansat hos UCL på noget tidspunkt i løbet af sin karriere og har aldrig fået løn fra UCL.«

Desuden er det temmelig mudret, om Hunt valgte at træde tilbage som honorary professor af sig selv eller indirekte blev presset til det. UCL mener ikke, de bad ham træde tilbage, sådan som Hunt anklager dem for. UCL forklarer desuden, at de flere gange forsøgte at få kontakt til Hunt, mens han selv mener, at han aldrig fik mulighed for at forklare sig, før han blev tvunget tilbage.

Hunt er, så vidt vides, stadig ansat hos Cancer Research UK.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk