Stille i Aalborg? Om lyden af fodboldkamp på stadion
AAB Brøndby fodbold lyd musik slagsange fodboldsange

I samme øjeblik dommeren fløjter til kamp, forsvinder musikken, og supporterne er igen lydligt dominerende. AaB supporterne producerer en konstant simrende lydkulisse med klap og taktfaste trommerytmer. (Foto: Lario Tus / Shutterstock.com)

I samme øjeblik dommeren fløjter til kamp, forsvinder musikken, og supporterne er igen lydligt dominerende. AaB supporterne producerer en konstant simrende lydkulisse med klap og taktfaste trommerytmer. (Foto: Lario Tus / Shutterstock.com)

Indlægget er skrevet i samarbejde med Rasmus Grøn.

Vi er taget på Nordjyske Arena (også kendt som Aalborg Stadion) til fodboldkamp i Superligaen. Vi sidder på tribunen og diskuterer, hvordan AaB mon skal kunne vinde over Brøndby denne søndag aften. Der er ca. 30 minutter til kampstart, og spillere og dommere varmer op nede på banen.

Vi får hurtigt 'lagt taktikken', og mens vi venter på første dommerfløjt, kommer vi til at lægge mærke til lydkulissen på stadion: Hvad karakteriserer egentlig lydkulissen på stadion, og hvordan kan man høre, at man er til Superligakamp på AaB’s hjemmebane?

Udover at stadionspeakeren selvfølgelig ivrigt og ofte svarer på netop det sidstnævnte spørgsmål over stadions højtalere – fx: »Så kan vi byde velkommen til aftenens superligakamp mellem AaB og Brøndby,« – så er det også relevant at lægge ører til den øvrige lyd fra højtalerne samt den lyd, som supporterne producerer.

Selve lydene fra banen af fx bolde(n), spillere og dommere kan vi ikke høre denne aften. For at kunne 'nærlytte' til nogle af disse lyde (fx spark til bold), skal man paradoksalt nok helst sidde foran skærmen derhjemme.

Før kampen

Vi sidder på en tribune tæt på AaB-supporterne, som står bag det ene mål på Spar Nord-tribunen. Vi kan ikke undgå at smile med på deres: »Sommer, sommer og sol, duften af Brøndby i første division« (der afsynges af supporterne som en parafrase af Birthe Kjærs dansk top evergreen 'Sommer og sol').

Fra stadions højtalere kan vi samtidigt i baggrunden høre relativt afdæmpet pop-dance musik som Alphabeats 'The Spell' og 'Ikke mere tid' af Shaka Loveless. Musik, som umiddelbart ikke har noget med hverken fodbold eller AaB at gøre.

Pludseligt afløses musikken i højtalerne af reklamerende lyd i et væsentligt kraftigere leje. Lyden – en broget blanding af speak, musik og effektlyde – akkompagneres af billeder på stadions to storskærme. Supporternes sang er nu næsten overdøvet, og i de følgende ca. 4 minutter brager reklamer ud over stadion. Vi kan godt høre på reklameblokken, at vi er til hjemmekamp i Aalborg, og vi bliver i reklamerne mere eller mindre direkte tiltalt som bl.a. nordjyder og AaB-tilhængere.

Da reklameblokken er forbi, kan vi igen høre AaB-supporterne bag målet. Denne gang synger de blandt andet »Aalborg B K, lå-lå-lå-lå-lå-lå-lååh…« på en 4-takters melodi, som vi ikke kan genkende, men som er meget let at synge med på: som mange andre vokale udtryk fra supporterne er den kort, ukompliceret og gentages mange gange.

En stortromme bidrager til at takten holdes, og en ung fyr med megafon hjælper med at holde gejst og nogenlunde tone. 

Frem til kampen

Ca. 10 minutter før kampstart går spillerne i omklædningsrummet, og fra stadionhøjtalerne klinger nu et relativt stramt koreograferet AaB-tonet forløb frem til kampstart. Vi hører bl.a. AaB-slagsangen 'Vi står sammen om dig' (tydeligvis inspireret af Re-Sepp-ten), som midlertidigt afbrydes for at give plads til endnu en højtråbende reklame.

Stadionspeakeren introducerer undervejs de to holds opstillinger, og han forsøger at aktivere publikum i forbindelse med dels den individuelle præsentation af AaB's spillere – speakeren råber fornavn og supportere supplerer med efternavn – dels det kollektive spillerindløb på banen få minutter før kampstart: »Rejs jer, og tag godt imod…«

Idet spillerne løber på banen afspilles intro og omkvædet fra Tina Turnes 'Simply the Best', og publikum forsøger (forgæves) at klappe i takt til musikken, mens de måske for en kort stund drømmer, at teksten er retvisende for AaB’s position.

Mens spillere og dommere venter på at alt og alle er klar til kamp, løber et stykke ørefængende techno-musik (en italiensk dance-version af 'Geordie', en engelsk renæssanceballade) ud over stadion, som skulle det elektrificere publikum og spillere.

Den eneste, der synes at tage notits af musikken er dog AaB's bamsemaskot Theodor, som vralter ud af banen i takt til musikken. Supporterne kæmper på dette tidspunkt en ulige kamp mod højttalerne for at få ørenlyd med deres sang og råb.

Under kampen

I samme øjeblik dommeren fløjter til kamp, forsvinder musikken, og supporterne er igen lydligt dominerende. AaB supporterne producerer en konstant simrende lydkulisse med klap og taktfaste trommerytmer.

Løbende fremtoner der på denne baggrund en specifik sang eller et råbekor, som enten er AaB-promoverende – fx »Come on AaB, come on AaB« – eller Brøndby-kompromitterende – fx »Hvorfor er alle fra Brøndby på bistand«, »Du er, og blir’, et Brøndby-svin«, »Søn af en luder, du er en søn af en luder« og »I er en forstad til Hvidovre«.

I halvlegen er der igen reklameblok på programmet foruden diverse interviews og seneste odds. Det er en ret tam periode denne aften. En gang kunne man vist nok fornøje sig i pausen med udsigt til cheerleading i rødt og hvidt.

Vi har hidtil ikke lagt specielt mærke til Brøndbys fans i den anden ende af stadion. I anden halvleg, efter ca. 71 minutter, kan vi dog pludseligt høre dem. Efter Brøndbys føringsmål jubler og synger de blandt andet: »Stille i Aalborg, der er så stille i Aalborg« (over en parafrase af den cubanske klassiker 'Guantanamera'), samt »Lå, lå lå lå lå. Drengene fra Vestegnen«.

Det står på i ca. ti minutter, mens AaB's supportere forsøger at fyre op under hjemmeholdet igen med »Come on AaB, Come on AaB!«, og tromme og megafon kommer på overarbejde for at holde håbet højt. Men efter ca. 82 minutter kan vi så ikke rigtig høre Brøndbyfansene mere den aften: AaB udligner og scorer til 2-1 kort tid efter. 

Efter kampen

Vi forlader stadion til tonerne af Queen's 'Another one bites the dust' (den karakteriserer vel Brøndby denne aften), mens AaB's spillere fejrer sejren foran supporterne.

De har haft en god aften. Supporterne har 'givet lyd' så godt som hele tiden, og det er egentlig bemærkelsesværdigt: Det er ikke i mange andre sammenhænge, at man kan høre unge mænd synge længe pænt og fast i takt (selvom det denne aften ikke altid var lige stuerent).

Det er også bemærkelsesværdigt, at supporterne i flere omgange synes at skulle 'kæmpe mod' stadionets højtalere. Under alle omstændigheder, så var der generelt ikke stille på stadion hin søndag aften i Aalborg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk