Sovjet: Papirmangel afslører hemmeligheder fra livet bag 'jerntæppet'
Gennem hele Sovjetunionens historie led man under papirmangel. Derfor fortæller historien om, hvordan det tilgængelige papir blev brugt, meget om, hvordan staten faktisk fungerede.
sovjet papirmangel

I podcastserien Vidensselskabets femte afsnit fortæller lektor Birgitte Pristed, hvordan papir kan belyse, hvordan hverdagen så ud Sovjetunionen. (Foto: Shutterstock)

I podcastserien Vidensselskabets femte afsnit fortæller lektor Birgitte Pristed, hvordan papir kan belyse, hvordan hverdagen så ud Sovjetunionen. (Foto: Shutterstock)

Vi har alle i højere eller mindre grad en fornemmelse af, hvordan Sovjetunionens regime fungerede.

Mange af os har stiftet bekendtskab med Sovjetunionen ved at se eller læse populærkulturelle fortællinger om det kommunistiske styre - om det så har været John le Carrés spionromaner eller HBO-serien 'Chernobyl'.

Men hvordan var livet egentligt bag jerntæppet?

Det kan Birgitte Pristed, der er gæst i ForskerZonen's podcast, Vidensselskabet, kaste lys over.

Hun er lektor ved Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, hvor hun forsker i sovjetisk bog- og mediehistorie.

Men i modsætning til forskere, der laver litterære analyser, undersøger Pristed i højere grad teksternes ydre - for eksempel bogomslag og kvaliteten af bøgernes papir.

Og foruden mediets påvirkning af indholdet, fortæller det også interessante ting om Sovjetunionens historie, som for eksempel hvordan hverdagen var, og hvordan propaganda fungerede.

»I forhold til de spørgsmål får bogen og det trykte ord en helt særlig betydning,« siger Pristed i ugens podcastafsnit.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Papirmangel viser, hvordan Sovjetunionen fungerede i praksis

I Sovjetunionen led man under en kronisk mangel på papir. Det gav papiret en forstærket betydning i samfundet end den, vi kender i dag, hvor papir ikke er en mangelvare.

Derfor kan man ved at studere papiret som medium lære meget om, hvordan ting fungerede i praksis.

Et eksempel på det er fra 2. Verdenskrig, hvor staten valgte at bruge noget af det værdifulde papir på at sende aviser, der skulle fungere som propaganda, til soldaterne på fronten. Men de samme soldater manglede samtidig cigaretpapir, og derfor røg de avisen i stedet for at læse den.

»Det viser at, selvom man har et propagandasystem, kan man ikke kontrollere, hvad modtageren gør ved den meddelelse,« fortæller Pristed.

Ligeledes er der også en lang række anekdoter om, at man brugte den marxistiske teoretiker og sovjetiske statsleder Vladimir Lenins samlede værker som toiletpapir i mangel på bedre alternativer.

På den måde fik millionoplagene af politiske værker en anden funktion end den tiltænkte.

For at høre mere om papirets udsagnskraft, om Sovjetunionens historie, samt hvordan papir og bøgers materialitet kan bruges som forskningsobjekt, kan du lytte til femte afsnit af Vidensselskabet.

Sådan abonnerer du på Videnselskabet

Du søger efter Vidensselskabet i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Vidensselskabet i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Videnselskabet op på din foretrukne podcast-platform.

Sådan abonnerer du på 'Videnselskabet': 

Hvis du trykker abonner, får du automatisk de nyeste episoder i dit feed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker