Sommerleg!
knockout_banana_leg_vandleg_sommerleg

Vand tilbyder både begrænsninger og tilføjelser til ens kropslige formåen. Begrænsninger, fordi man ikke kan bevæge sig så hurtigt og frit som på land, men også tilføjelser, fordi man kan kaste sig efter en bold uden risiko for at slå sig, på en helt anden måde end man kan på land. (Foto: Knockout Banana)

Vand tilbyder både begrænsninger og tilføjelser til ens kropslige formåen. Begrænsninger, fordi man ikke kan bevæge sig så hurtigt og frit som på land, men også tilføjelser, fordi man kan kaste sig efter en bold uden risiko for at slå sig, på en helt anden måde end man kan på land. (Foto: Knockout Banana)

I den kommende tid vil legebloggen fokusere på sommerlege – i vandet, på stranden og i regnvejr. Om sommeren tilbringer vi alle – børn og voksne – mere tid udendørs. Ofte i tæt kontakt med naturen, der byder sig til som legemateriale. Vand, sand (jord), luft og ild – alle elementer er repræsenteret i sommerens lege, både de klassiske og de nye.

Undersøgelser viser at børn over hele kloden foretrækker at lege med netop vand frem for noget andet legemateriale. Vandet tilbyder uendelige muligheder for leg: man kan svømme, soppe, plaske i vand, man kan sejle med skibe, fange krabber og spille bold i vand og man kan skøjte og glide på (frossent) vand.

Vand er alt fra havet over swimming pools, soppebassiner og havevandere til vand i et glas eller i form af en isterning. Vand er samtidig spændende, frygtindgydende og lidt skræmmende, måske og man skal i hvert fald tage sig i agt for vand i større mængder eller vand, der er koldt.

Som sådan tilbyder vand en mængde af de kvaliteter, der knytter sig til gode legemedier: de skal være let tilgængelige, nemme at komme i gang med at bruge, de skal have en mangfoldighed af anvendelsesmuligheder og de skal tilbyde den rette balance mellem det forudsigelige og det uforudsigelige.

Vandet tilbyder både brgrænsninger og tilføjelser til kroppen

Samtidig er vand et materiale, der er nemt at kombinere med andre materialer, hvorved nye oplevelser opstår. Når man spiller bold i vandet er oplevelsen markant anderledes end når man spiller bold på landjorden. Vandet tilbyder således både begrænsninger og tilføjelser til ens kropslige formåen.

Begrænsninger, fordi man ikke kan bevæge sig så hurtigt og frit i vandet som på land, men også tilføjelser, fordi man kan kaste sig efter en bold uden risiko for at slå sig, på en helt anden måde end man kan på land. De seneste sommers helt store stranddille, Waboba'en, er en bold, der kan hoppe på vandets overflade og derved kan kombinere det bedste af boldleg på land og i vand.

Og igen er det kendetegnende for god leg og gode legematerialer at de kombinerer funktioner, man kender i forvejen, med nye materialer, hvorved nye lege opstår. I dette tilfælde er det bolden og smutstenen (der, hvis man er dygtig nok til at skyde den af sted, bevæger sig på vandets overflade), der her er kombineret til en lille let bold, med hvilken man kan kaste, som man aldrig har kastet før.

Ting, der kan flyde, er oplagte til vandleg

En anden oplagt leg i og på vand opstår ved hjælp af forskellige ting, der kan flyde. Gummibåde og luftmadrasser kender vi og vi kender den følelse af vægtløshed, de hjælper os med at opnå.

Det er formentlig ikke i sig selv en leg at flyde på vandet – snarere er det en grundlæggende menneskelig drift på den måde at tæmme elementerne – men legen opstår idet den afslappede, tilbagelænede tilstand brydes, fordi man selv eller andre forårsager at man bliver våd eller simpelthen falder i vandet.

Igen har vi at gøre med en grundlæggende spænding mellem det forudsigelige og det uforudsigelige.

Spænding kan raffineres

Denne spænding kan raffineres og gøres til en leg i sig selv. Og på toppen af dette raffinement kan legen så gøres helt banal og vidunderligt drengerøvsagtig igen – så man for eksempel sidder på en oppustelig gummibanan og skal forsøge at slå en modstander ned – og i vandet – ved hjælp af en oppustelig boksehandske.

Knock Out Banana, hedder arrangementet, og pointen giver formentlig sig selv.  Som med mange andre legesager kan det mest simple således være det mest effektive. I modsætning til waboba'en – og bolden i det hele taget – er Knock Out Banana dog ikke nær så tilgængelig, da det kræver øvelse, tilvænning og en vis muskelstyrke at komme op på og holde sig fast på bananen.

coolstuff.dk har stillet Knock Out Banana til Legebloggens rådighed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk