Det gør mig altid lidt glad når jeg hører ordet 'nørd' blive brugt i en positiv forstand. Det gør man heldigvis oftere og oftere. F.eks. så jeg at Claus Meyer søger 'kaffenørder' til et nyt risteri i Lyngby.
Når det er positivt betyder 'nørd' at man går op i noget, og at man er god til det. Men når jeg fortæller at jeg er fysiker og får kommentaren »du ser da ikke så nørdet ud«, er det er helt klart ment som et kompliment. Jeg tager det også som sådan, selvom jeg ikke kan lade være med at spekulere på, om de ikke synes jeg ser klog nok ud.
Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen, har for nylig skrevet et blogindlæg om nørder, som har sat mange nørde-sind i kog. Også mit eget. Det er anledningen til denne lille tekst om livet som og blandt nørder.
Der er en overvægt af mænd med sokker i sandalerne
I løbet af sommeren har jeg rejst rundt til konference og eksperimentelle faciliteter, hvor jeg har mødt en masse kollegaer.
De er vidt forskellige mennesker; den lavstammede russer, som en gang var elite gymnast i USSR, den høje ældre tyske mand, som er vokset op i Mexico og som pludselig slår over i flydende spansk, den italienske kvinde, som tager på tangoferie i Argentina så snart hun får chancen, en tidligere svensk mester i marathonløb, og en hel masse andre, som sikkert samler på frimærker, spiller computerspil eller måske laver mere fysik i fritiden.
Der ER en overvægt af mænd. Der ER også en overvægt af mænd, som har sokker i sandalerne eller lidt for praktiske tasker og lidt for tykke briller. Men der er også virkelig meget andet. Hipstere og hippier. Blondiner og brunetter. Det er bare ikke vigtigt. For når vi mødes handler det om fysik.
Nørde-verdenen er mere afslappet
Jeg har en gang været til et halv times foredrag med en mand, der stammede. Vi sad 200 mennesker og lyttede tålmodigt til en stammende mand. Jeg ved ikke om det kunne ske i ret mange ikke-nørdede brancher. I hvert fald forestiller jeg mig det ikke. Måske er det min fordom, men jeg tror heller ikke Holger Bech Nielsen var nået langt, hvis han havde været et geni inden for markedsføring.
Der er ikke noget krav i nørdede fag om, at man skal være socialt akavet eller gå i grimt tøj. Der er bare heller ikke noget krav om, at man ikke må. Det gør nørde-verdenen friere, mere afslappet og måske også mere kreativ end resten af verden.
Derfor er det et problem at man fra politisk hold mener, at nørder er noget der skal bekæmpes. Trine Bramsens er ude efter nørdernes tøj. Det kan man leve med, tøjet er ikke vigtigt. Men hun kræver også at nørder skal kunne tale, så alle kan forstå det.
Virkeligheden er bare, at det ikke er alle svære ting, der kan forklares nemt. I særdeleshed er det ikke sådan, at alle der kan lave noget svært, også kan forklare det. Tænk bare på fodboldspillere.
Ansatte i universitetsverdenen skal kunne det hele
Desværre er Trine Bramsen ikke en enlig svale. Kravet om at alt og alle skal være let-spiselige møder man hele tiden. I dag skal alle der ansættes i universitetsverdenen kunne det hele. Vi skal kunne forske på højeste niveau og undervise landets skarpeste unge. Selvfølgelig.
Men vi skal også kunne samarbejde (og lede) store forskningsgrupper. Vi skal udvikle uddannelser som kan gøre fremtidens Danmark stærkt. Vi skal lave lange ansøgninger, budgetter og regnskaber. Og så skal vi kunne performe, forklare og have medietække.
Det lyder måske meget godt. Når jeg ser på mig selv og mine jævnaldrende kollegaer synes jeg da også vi er ret gode til det hele. Vores tøj er ikke engang særligt grimt. Men når jeg ser på mine ældre kollegaer er hver af dem genial... eller i hvert fald afsindigt dygtig og specialiseret... til noget af alt det.
Når alle skal være gode til det hele (og gå i pænt tøj mens de er det) tror jeg vi mister nogle og noget … som vi kan få svært ved at undvære.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.