Skal en nørd gå i grimt tøj?
Nørder i grimt tøj

Der ER en overvægt af mænd med sokker i sandalerne eller lidt for tykke briller, men der er også mange andre typer i fysikerverdenen. Hipstere og hippier. Blondiner og brunetter.
(Foto: Shutterstock)

Der ER en overvægt af mænd med sokker i sandalerne eller lidt for tykke briller, men der er også mange andre typer i fysikerverdenen. Hipstere og hippier. Blondiner og brunetter. (Foto: Shutterstock)

Det gør mig altid lidt glad når jeg hører ordet 'nørd' blive brugt i en positiv forstand. Det gør man heldigvis oftere og oftere. F.eks. så jeg at Claus Meyer søger 'kaffenørder' til et nyt risteri i Lyngby.

Når det er positivt betyder 'nørd' at man går op i noget, og at man er god til det. Men når jeg fortæller at jeg er fysiker og får kommentaren »du ser da ikke så nørdet ud«, er det er helt klart ment som et kompliment. Jeg tager det også som sådan, selvom jeg ikke kan lade være med at spekulere på, om de ikke synes jeg ser klog nok ud.

Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen, har for nylig skrevet et blogindlæg om nørder, som har sat mange nørde-sind i kog. Også mit eget. Det er anledningen til denne lille tekst om livet som og blandt nørder.

Der er en overvægt af mænd med sokker i sandalerne

I løbet af sommeren har jeg rejst rundt til konference og eksperimentelle faciliteter, hvor jeg har mødt en masse kollegaer.

De er vidt forskellige mennesker; den lavstammede russer, som en gang var elite gymnast i USSR, den høje ældre tyske mand, som er vokset op i Mexico og som pludselig slår over i flydende spansk, den italienske kvinde, som tager på tangoferie i Argentina så snart hun får chancen, en tidligere svensk mester i marathonløb, og en hel masse andre, som sikkert samler på frimærker, spiller computerspil eller måske laver mere fysik i fritiden.

Der ER en overvægt af mænd. Der ER også en overvægt af mænd, som har sokker i sandalerne eller lidt for praktiske tasker og lidt for tykke briller. Men der er også virkelig meget andet. Hipstere og hippier. Blondiner og brunetter. Det er bare ikke vigtigt. For når vi mødes handler det om fysik.

Nørde-verdenen er mere afslappet
Kristine Niss med nørdede fysikere

Kristine Niss med sine kollegaer. (Foto: Hanne Engelstoft)

Jeg har en gang været til et halv times foredrag med en mand, der stammede. Vi sad 200 mennesker og lyttede tålmodigt til en stammende mand. Jeg ved ikke om det kunne ske i ret mange ikke-nørdede brancher. I hvert fald forestiller jeg mig det ikke. Måske er det min fordom, men jeg tror heller ikke Holger Bech Nielsen var nået langt, hvis han havde været et geni inden for markedsføring.

Der er ikke noget krav i nørdede fag om, at man skal være socialt akavet eller gå i grimt tøj. Der er bare heller ikke noget krav om, at man ikke må. Det gør nørde-verdenen friere, mere afslappet og måske også mere kreativ end resten af verden.

Derfor er det et problem at man fra politisk hold mener, at nørder er noget der skal bekæmpes. Trine Bramsens er ude efter nørdernes tøj. Det kan man leve med, tøjet er ikke vigtigt. Men hun kræver også at nørder skal kunne tale, så alle kan forstå det.

Virkeligheden er bare, at det ikke er alle svære ting, der kan forklares nemt. I særdeleshed er det ikke sådan, at alle der kan lave noget svært, også kan forklare det. Tænk bare på fodboldspillere.

Ansatte i universitetsverdenen skal kunne det hele

Desværre er Trine Bramsen ikke en enlig svale. Kravet om at alt og alle skal være let-spiselige møder man hele tiden. I dag skal alle der ansættes i universitetsverdenen kunne det hele. Vi skal kunne forske på højeste niveau og undervise landets skarpeste unge. Selvfølgelig.

Men vi skal også kunne samarbejde (og lede) store forskningsgrupper. Vi skal udvikle uddannelser som kan gøre fremtidens Danmark stærkt. Vi skal lave lange ansøgninger, budgetter og regnskaber. Og så skal vi kunne performe, forklare og have medietække.

Det lyder måske meget godt. Når jeg ser på mig selv og mine jævnaldrende kollegaer synes jeg da også vi er ret gode til det hele. Vores tøj er ikke engang særligt grimt. Men når jeg ser på mine ældre kollegaer er hver af dem genial... eller i hvert fald afsindigt dygtig og specialiseret... til noget af alt det.

Når alle skal være gode til det hele (og gå i pænt tøj mens de er det) tror jeg vi mister nogle og noget … som vi kan få svært ved at undvære.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk