Oldtidens Palmyra gemmer på vigtig viden om bæredygtighed
Arkæologer skal i nyt projekt undersøge Syriens antikke magt- og handelscentrums cirkulære økonomi og se på, hvordan det kan inspirere os til at løse fremtidens udfordringer.
palmyra cirkulær økonomi arkæologi historie

Oldtidsbyen Palmyra havde sin storhedstid for længe siden. Men vi kan alligevel lære af dens cirkulære økonomi, hvor materialer ikke bliver smidt ud, men genanvendt, i dag. (Foto: Rubina Raja)

Oldtidsbyen Palmyra havde sin storhedstid for længe siden. Men vi kan alligevel lære af dens cirkulære økonomi, hvor materialer ikke bliver smidt ud, men genanvendt, i dag. (Foto: Rubina Raja)

Eksploderende befolkningstilvækst, udtømning af naturlige ressourcer og klimaforandringer. Dette er udfordringer, der i dag kræver opmærksomhed på globalt plan.

Når strategier for bæredygtighed udvikles i dag og implementeres, er der oftest ikke fokus på de udviklingsstrategier, som fortidens samfund benyttede sig af.

Men vi kan faktisk lære meget af fortiden.

Et nyt kollektivt forskningsprojekt, som jeg leder ved Aarhus Universitet, skal undersøge den viden, som fortidens byer gemmer på, så også det lange tidsperspektiv kan være med til at informere politikere og beslutningstagere i dag.

Om forskningsprojektet

Forskningsprojektet Circular Economy and Urban Sustainability in Antiquity: Comparative Perspectives from the Ancient World with a Point of Departure in Palmyra har modtaget støtte fra Augustinus Fonden og Carlsbergfondet.

Projektet baseres ved Centre for Urban Network Evolutions og Aarhus Universitet.

Antikke samfund var nødt til at have cirkulær økonomi

Det nye kollektive forskningsprojekt sætter langtidsperspektivet i fokus. Over de næste fire år skal vi studere cirkulær økonomi og urban bæredygtighed i den antikke oaseby Palmyra i den syriske ørken.

I en cirkulær økonomi produceres og reproduceres der i et økonomisk system, som ikke udtømmes, men optimeres på alle planer. Både tilførsel af ressourcer og affald reduceres derfor til et minimum.

Sådan blev antikke samfund nødt til at fungere – om de ville det eller ej – og det er ikke alle, der er opmærksomme på det.

I antikken blev produkter som ødelagt dagligdagskeramik og knogleaffald genbrugt som for eksempel fyld til veje og gader, som udgravninger, jeg og en tysk kollega har stået i spidsen for i det antikke Gerasa, har vist.

Dertil genanvendte man glas over århundreder, omsmeltede det og lavede nye produkter af det. Der var altså ikke tale om en brug og smid væk-kultur, men om en systematiseret cirkulær økonomi-kultur.

Det er mønstre som disse, der nu skal undersøges for Palmyras vedkommende. Den syriske oaseby byder på et unik materiale, hvorigennem dette fænomen kan studeres over tre århundreder.

LÆS OGSÅ: Cirkulær økonomi: Vejen til et bæredygtigt forbrug?

En blomstrende by i 300 år… og aldrig mere derefter

Palmyra var et knudepunkt for handel i antikken. Ørkenbyen kom under romersk herredømme i 1. århundrede e.v.t., da Pompeius den Store indtog regionen, og i de tre første århundreder efter e.v.t. blomstrede byen som følge af den stabilitet, som det romerske herredømme bragte med sig.

Byen blev dog så rig og magtfuld på grund af dens handelsforbindelser, at dens kvindelige leder Zenobia i det sene 3. århundrede e.v.t. gjorde oprør mod romerne og løsrev Palmyra fra Romerriget. Hun grundlagde – for en kort stund – det palmyrenske imperium, der strakte sig fra Anatolien til Egypten.

Den romerske kejser Aurelian slog hårdt til mod palmyrenerne, og byen gik derfor i 272 e.v.t. til grunde og rejste sig aldrig igen. Al handel blev herefter ledt uden om byen, og der var herefter intet grundlag for at restituere økonomien.

Netop på baggrund af disse specifikke og afgrænsede historiske omstændigheder kan vi studere Palmyra i et helt bestemt lys og inden for en afgrænset periode.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Cirkulær økonomi og urban bæredygtighed i Palmyra

Vores nye projekt sætter igennem arkæologiske genstande fra Palmyra og historiske kilder om byens liv fokus på en kompleks cirkulær økonomi.

Byer betegnes ofte som 'forbrugsbyer', men de fleste urbane centre i fortiden var i høj grad selvforsynende.

De var afhængige af at forvalte, bearbejde og videreformidle egne råvarer. Mekanismerne i fortidens cirkulære økonomi og det, der driver et sådant system, kan derfor give os helt fundamental viden. Og den viden kan være med til at løse aktuelle problemstillinger.

En af de helt centrale opgaver i projektet bliver at se på samfundsmæssige og økonomiske udviklinger i Palmyra.

Vi vil studere udsving i byens befolkningstal og forstå mekanismerne bag. Ved at forene et stort og komplekst arkæologisk materiale med computersimulationer kan man potentielt nærme sig antikke byer på en helt ny måde.

LÆS OGSÅ: Cirkulær økonomi: Når miljøarbejdet møder forretningen

Den vigtige grundforskning – at bygge på allerede indsamlet viden

Det nye projekt bruger resultaterne fra det allerede eksisterende Palmyra Portræt Projekt, som siden 2012 har registreret og indsamlet data om tusindvis af gravportrætter fra den antikke by.

Gravportrætterne, som afbildede afdøde Palmyrene fra byens elite, var opsat i de mere end 500 kendte monumentale grave.

Palmyra Portræt Projektets grundforskning har gjort, at forskerne nu kan tage skridtet videre og se på byen 'i fugleperspektiv'. Det sker gennem projektets enorme database og de mere end 100 publikationer, som projektmedlemmer har publiceret siden 2012.

Derigennem bliver det klart, hvorledes grundforskningen bidrager direkte ind i et meget samfundsrelevant tema.

Men det er vigtigt at huske på, at den basale forskning er helt igennem nødvendig at gennemføre for at kunne tage skridtet videre og hæve blikket til endnu større spørgsmål – så som økonomiske udviklinger i et 300-årigt perspektiv.

LÆS OGSÅ: Det skal vi gøre, hvis vi vil have cirkulær økonomi for fødevarer

gravportræt palmyra glyptoteket arkæologi historie økonomi

Banketrelief af palmyrensk præst og hans hustru. (Foto: Ny Carlsberg Glyptotek)

Hvad de døde fortæller os om cirkulær økonomi

Omkring 4.000 gravportrætter er over de sidste år indsamlet i Palmyra Portræt Projektets database, og de udgør en stor ressource i forhold til at studere befolkningsudsving og økonomiske strategier over 300 år.

Alle portrætterne stammer fra perioden mellem 1 århundrede e.v.t. og 272 e.v.t., da Palmyra blev indtaget af romerne. Derfor kan man som udgangspunkt benytte disse og modellere forskellige scenarier for, hvordan samfundet udviklede sig befolkningsmæssigt.

Cirkulation af råvarer, såsom bygge- og skulpturmaterialer fra de forskellige kalkstensstenbrud omkring byen og importerede varer så som marmor, og graden af genbrug over tid kan ligeledes belyses gennem portrætterne.

Et ph.d.-projekt indenfor Palmyra Portræt Projektet har for eksempel set nærmere på, hvordan de blev produceret, og hvilke led der var i produktionskæden.

Portrætterne er desuden en vigtig kilde til at se på sociale netværk over en lang periode, og med det store materiale i baghånden er det muligt at lave sammenlignende studier helt op til moderne tid.

Et helt nyt blik på antik økonomi

I det nye projekt vil vores hold af forskere også studere palmyrenske mønter og såkaldte tesserae, der blev brugt som indgangsbilletter ved religiøse fester. Begge grupper af materiale vil blive samlet i et stort korpus, som ligeledes vil fortælle os om byens mange forskellige økonomier – på den offentlige, private og religiøse front.

Det er målet at kortlægge udviklingen af byens økonomi over 300 år i et nyt lys igennem den rådata, der nu for første gang vil blive indsamlet og analyseret af et interdisciplinært forskerteam.

Vi håber igennem projektet at kunne bidrage med helt ny viden om antikke byers cirkulære økonomi generelt – og påpege tærsklerne for hvor cirkulær en økonomi, man kunne opnå i antikken, og hvad det potentielt siger om, hvorledes og hvordan man regulerede økonomien eller ej.

Det er en helt ny måde at studere den antikke økonomi på, som også kan føre til nye måder at studere mikroøkonomier og deres forhold til omverdenen i nutiden.

LÆS OGSÅ: Derfor endte verden med Antikkens Syv Vidundere

LÆS OGSÅ: Hvad forstår man ved et lands økonomi?

LÆS OGSÅ: Romerrigets 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi

Om forfatteren Rubina Raja

Rubina Raja er professor i klassisk arkæologi, leder af Danmarks Grundforskningsfonds Centre of Excellence for Urban Network Evolutions, Aarhus Universitet.

Hun modtog i december 2019 Dansk Magisterforenings forskningspris indenfor humaniora og samfundsvidenskab og har medkurateret The Road to Palmyra, der vises på Ny Carlsberg Glyptotek indtil 1. marts 2020.

18. januar modererer hun et internationalt offentlig symposium om Palmyra, der finder sted på Ny Carlsberg Glyptotek. 3. februar 2020 holder hun offentligt foredrag i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab om sin palmyraforskning.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk