Norsk slasher-serie
Fritt vilt film serie norsk horror gys morder monster

Ifølge filmforsker Rikke Schubart er de norske film i 'Fritt vilt'-serien et godt bud på seriøse horror-serie – også til voksne. (Foto: PR)

Ifølge filmforsker Rikke Schubart er de norske film i 'Fritt vilt'-serien et godt bud på seriøse horror-serie – også til voksne. (Foto: PR)

Jeg er glad for, at jeg ikke er nyhedsjournalist.

Nu er det sådan med os forskere, at det tager hundrede år at få en original idé, hundrede år at skrive en god international artikel og igen hundrede år at skrive bogen.

Well, så al god forskning er forældet, når det endelig kommer ud i det offentlige rum.

Derfor kan jeg roligt fortælle med begejstring, at Norge har udviklet sin helt egen slasher-serie med filmene 'Fritt vilt' (2006), 'Fritt vilt II' (2008) og 'Fritt vilt 3' (kommer i 2010).

Og at de er et godt bud på en nordisk pendant til 'Saw'-serien og alle de andre serier, vi kender fra gamle dage: her er både en sej horror-heltinde, Jannicke, spillet superfedt og overbevisende af Ingrid Bolsø Berdal, samt et mytologisk monster, the Iceman eller the Snowman.

Og så er det vist nok instruktørens debut-spillefilm, så vidt jeg kan se. Godt gået af Roar Uthaug, som også står bag 'Fritt vilt 3'.

Skrigende god

Egentlig er her intet nyt – horror-heltinden er en 'final girl', der i dag selvfølgelig er stærk, selvstændig, en overlever med initiativ og egen lejlighed.

Monsteret blev mishandlet som barn og er nu en bøhmand, der hævner sig på den menneskehed, han ikke kan være del af.

Men det er ikke desto mindre gjort så veloplagt, velspillet og velfortalt, at jeg skreg flere gange undervejs ved de obligatoriske chok-scener (og ja, man VED godt, hvad der vil ske, men skriger alligevel).

Går efter underlivet

Jeg har kun set første film, læst referat af anden film og hørt, at tredje film er på trapperne. Men jeg ville ønske, at dansk film turde lave noget tilsvarende.

En seriøs horror serie, der ikke er en teenage-/ungdomskomedie, men et gysende alvorligt bud på underholdning for alle aldersgrupper. Herregud, hvor svært kan det være?

'Fritt vilt' er både en god gyser og en god film, et filmisk håndværk der måske ikke bjergtager som 'Lad den rette komme ind', men til gengæld går efter underlivet og rammer hårdt og præcist.

Gysere skal ses...

Og så må jeg lige indrømme, at jeg så filmen i de rette rammer... Jeg er nemlig på skiferie i Norge og sidder i min hytte.

Så, be warned, alle I derude, der elsker off-piste-løb på snowboard. For jo højere man sigter efter uberørt sne på et øde norsk fjell – desto dybere er der at falde.

Norge om vinteren er ikke bare olie og fartbøder – det kan også være en ødemark uden mobiltelefon-dækning. Nøjagtig ligesom den australske ørken i 'Wolf Creek'...

Rigtig god fornøjelse!

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.