Med kniven i egen hånd: Mød de nye horror-heltinder!
horror-heltinder kvinder film heltinde ny type

Alexa fra 'Aliens vs. Predator' er et klassisk eksempel på en horror-heltinde. (Foto: Pressefoto) 

Alexa fra 'Aliens vs. Predator' er et klassisk eksempel på en horror-heltinde. (Foto: Pressefoto) 

Jeg faldt pladask for 'Hostel II', da Beth trådte i karakter.

Det sker således: Hun er fanget på et slot, hvor rige folk betaler for at torturere og myrde et offer. Hun er offer, men overvinder sin bøddel og spænder ham fast i torturstolen. Nu forsøger hun at slippe væk ved at true med at klippe pikken af ham. Men nej, siger chefen, man skal dræbe for at komme ud af slottet.

»They're still gonna kill you, you stupid cunt« siger manden i stolen. 

»Hvad sagde du til mig?« 

»You're a stupid fucking cunt!«

Derpå klipper Beth hans pik af med en saks og smider den til hundene.

Nej, det er ikke elegant, ikke mainstream og slet ikke politisk korrekt.

Men sådan er de nye horror-heltinder. Parate til at gå på kompromis for at overleve i en hård patriarkalsk og postfeministisk verden. Jeg foreslår, at horror-heltinden er en ny figur i de sidste ti års gyserfilm.

Horror-heltinden gennemgår fem stadier

Om mindre end en måned skal jeg til konference i Melbourne, hvor jeg præsenterer et paper om horror-heltinde.

Så her er en definition, I bloggere er indbudt til at kommentere:

1) Intro: Ordinary girl

Hun starter som 'ordinary girl' uden forudsætninger for kastration, mord, tortur. Tværtimod er hun piget og (for) sød. Som Beth i 'Hostel II' eller Jenny i 'Eden Lake'.

Her adskiller action-heltinder sig fra horror-heltinder, for actiontøserne er allerede trænede. Som Major Eden i 'Doomsday' og guide Alexa i 'Aliens vs. Predator'. De er en kombination af action og horror-heltinde.

2) Capture

Horror-heltinden bliver fanget af skurke/monsteret eller ender i en situation, hun ikke kan vende tilbage fra. Som Sarah i 'The Descent', der dybt nede i de underjordiske grotter har mistet kort, lygte og venner.

3) Ordeal

Horror-heltinden bliver testet. Hun kan blive bedøvet, lænket, bundet, tæsket, snittet, jagtet, tortureret og endog dræbt. Men i de film, som jeg mener passer i kategorien, bliver hun ikke voldtaget. Den slags hører til i rape-revenge-film (som jeg har skrevet om i 'Super Bitches and Action Babes', 2007).

4) Rise to the occation

For at klare testen må hun finde sider frem, hun ikke anede var i hende. Blive en ny kvinde. Nej, man kan ikke snakke sig ud af torturslottet. Nej, man kan ikke skrige sig op af kælderen eller ud af grotten. De aggressive karaktertræk skal frem. Man hjælper sig selv og dræber sin bøddel. Hun redder måske andre, men som regel er de andre døde. Ja, også selvom det var en kæreste. Og hun finder sig ikke i at blive kaldt cunt eller bitch. Se hvad det fører til i 'P2'.

5) Extro: After you beat them, join them!

(Advarsel: her afsløres et par slutninger!!!)

Et par af filmene ender med, at horror-heltinden slutter sig til 'den anden side'. Bogstaveligt, som Eden i 'Doomsday', der bliver i ingenmandsland. Eller Alexa, der får alienens stav og anerkendelse. Eller Beth, der slutter sig til slottet. Som gode gamle Uffe Elleman engang ikke sagde: "After you beat them, join them."

Er hun feminist, postfeminist eller hvad? Den diskussion overlader jeg til jer. Forslag modtages meget gerne til flere horror-heltinder!

Horror-heltinder

2008: Doomsday (Neil Marshall)

2008: Eden Lake (James Watkins)

2007: Captivity (Roland Joffé)

2007: Hostel: Part II (Eli Roth)

2007: P2 (Franck Khalfoun)

2007: Resident Evil: Extinction (Russell Mulcahy)

2005: The Descent (Neil Marshall)

2004: AVP: Alien vs. Predator (Paul W.S. Anderson)

2004: Resident Evil: Apocalypse (Alexander Witt)

2002: Resident Evil (Paul W.S. Anderson)

1990: Night of the Living Dead (Tom Savini)

1979: Alien (Ridley Scott)

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk