Lyde sælger – også når de ikke er musikalske
Det betyder noget, hvilke lyde man bruger til at brande sig selv. To forskere giver her et overblik over forskningen i den lydbranding, der handler om andet end musikalske ørehængere.
flaske lyd åbning

En stor og langhalset ølflaske producerer en særlig kraftfuld og rytmisk klukkende lyd, som associeres med vitalitet og festlig sammenkomst. (Foto: Shutterstock)

En stor og langhalset ølflaske producerer en særlig kraftfuld og rytmisk klukkende lyd, som associeres med vitalitet og festlig sammenkomst. (Foto: Shutterstock)

De fleste kan huske melodien fra den legendariske Tuborg Julebryg-reklame, og de fleste ved, hvilken fastfood-kæde, der er tale om, når der synges ’I'm loving it’.

Men lydbranding – kunsten at sælge med lyd – handler ikke kun om musik, selvom forskningen på området næsten udelukkende beskæftiger sig med det musikalske.

I denne artikel præsenterer vi vores hovedpointer fra en ny artikel publiceret i European Journal of Marketing. Vi mener, at der er brug for 1) at præcisere, at lydbranding kan handle om andet end musik og 2) at tilvejebringe en samlet oversigt over den forskning, der faktisk findes inden for lydbranding uden musik – såkaldt non-musikalsk lydbranding.

Ryger ind ad det ene øre – og bliver der

Hvis man ser på den forskning, som hævder at beskæftige sig med lydbranding, bliver det ofte fremstillet, som om musik er den vigtigste, hvis ikke ligefrem eneste lydform. Forskningsbidrag kan i overskrift og indledning indikere, at det handler om lyd generelt, men alligevel næsten udelukkende handle om brugen af musik.

Historien kort
  • Forskning i såkaldt lyd-branding fokuserer oftest på, hvordan musik kan sælge et produkt.
  • Non-musikalske lydudtryk er dog også med til at brande virksomheder.
  • Artiklens forfattere har forsøgt at samle et overblik over, hvad vi ved om den non-musikalske lydbranding. 

Men andre slags lyde er bestemt ikke uvæsentlige i en brand-sammenhæng. De repræsenterer faktisk et slags lydligt grundvilkår.

Til sammenligning er musik blot et muligt indslag, som i øvrigt i stigende grad udfordres af en muzak-kritisk offentlighed.

Dermed er det rimeligt at antage, at non-musikalske lyde har potentiale til at blive opfattet positivt som mindre 'påklistrede' og mere naturligt forbundne med brand-objektet.

Branding med andre lyde end musik 

Non-musikalsk lydbranding er, kort sagt, branding med andre lyde end musik. Inspireret af en simpel og udbredt skelnen mellem tre former for lyd, kan vi præcisere, at non-musikalske lyde inkluderer både mundtlige og ikke-mundtlige lyde – sidstnævnte kaldes ofte effektlyde og/eller reallyde.

Vi kan også præcisere, hvilken slags relation lydene kan have til brand-objektet – det være sig et produkt, et sted, en begivenhed, en person, en service eller en organisation. Relationen kan vise sig på to måder:

  • På én måde kan lydene stamme fra selve objektet (intrinsisk), og de kan defineres som lyde af objektet.
  • På en anden måde kan lydene påføres brandobjektet 'udefra' (ekstrinsisk), som for eksempel med brandnavne og slogans. Disse lyde kan defineres som lyde til objektet.

lyd branding

Non-musikalsk lydbranding er branding med andre lyde end musik. Det kan indebære alt fra forskellig udtale af ord til lyde fra objekter. (Foto: Shutterstock)

Denne skelnen resulterer i fire forskellige former for branding med andre lyde end musik. Disse er vist i denne figur.

Vi har gennemgået litteraturen systematisk og fundet 99 forskningsbidrag, der handler om non-musikalsk lydbranding. Nu vil vi eksemplificere forskningen på området med afsæt i de forskellige former for non-musikalsk lydbranding, som er vist på figuren.

Lyde af objektet

Meget forskning fokuserer på intrinsisk lydbranding og særligt den, som ikke handler om talte ord. Blandt andet har man undersøgt, hvordan lyden af fødevarer og emballager har betydning for vores forventninger, valg og oplevelser.

For eksempel producerer en stor og langhalset ølflaske en særlig kraftfuld og rytmisk klukkende lyd, som en undersøgelses respondenter forbinder med vitalitet og festlig sammenkomst. Lyden fra mindre og korthalsede flaskeformer bliver til gengæld forbundet med afslappethed og nydelse i ro og mag.

Det lader altså til, at vi også drikker med ørerne.

Bidrag med fokus på mundtlige lyde har blandt andet fokuseret på stemmer i navigationssystemer samt på radio- og tv-stadioner. For eksempel hvordan kvindelige erotiske lyde promoverer et TV-brand (MTV Erotic), og hvordan en særlig radiostemme kan komme til at fungere som 'lyden af kanalen'.

Lyde til objektet

Forskning i ekstrinsisk lydbranding har især fokuseret på mundtlige lydformer. Her bygger man på, at navne og slogans kan bidrage til branding, for eksempel ved måden de udtales på, eller hvordan forskellige vokaler og konsonanters lyde kan give den lyttende bestemte associationer.

På baggrund af forskellige varianter af fiktive bilnavne indikerer en undersøgelse for eksempel, at vokaler har en mere tydelig virkning end konsonanter, når det kommer til at skabe indtryk af bilens størrelse og hurtighed.

Studier af de lyde, som ikke kommer fra en stemme, er ganske få indenfor ekstrinsisk lydbranding. En bog af Christoph Anzenbacher fra 2012 er således et sjældent bidrag, som diskuterer forskellige eksempler på, hvordan visuelle logoer kan være akkompagneret af effektlyde i reklamer.

Herhjemme kender vi sådanne lydlogoer i reklamer fra blandt andet Netto. Her følges lyden af (åbningen af) et gammeldags kasseapparat med det visuelle logo. Det har været med til at give indtryk af Netto som et sted med fokus på pris og køb snarere end på for eksempel oplevelser og inspiration. 

kasseapparat lyd netto

Et eksempel på et lydlogo er hos Netto, hvor lyden af (åbningen af) et gammeldags kasseapparat akkompagnerer det visuelle logo. (Foto: Shutterstock)

De non-musikalske lyde findes og virker

Vores undersøgelse viser, at selvom forskningen i lydbranding nok har interesseret sig mest for musik, findes der efterhånden en del, der beskæftiger sig med andet end musik.

Vi har identificeret fire forskellige former for non-musikalsk lydbranding, og vi har lavet en oversigt over den forskning, som vi kunne finde. En mere omfattende præsentation af denne kan læses i selve forskningsartiklen, og dette link tilbyder en historisk og tematisk oversigt.

Stadig mange underbelyste områder

Vores oversigt afslører, at der er en del områder, som er underbelyst. For eksempel er der så godt som ingen forskningsbidrag, der undersøger ikke-mundtlige lyde i fysiske settings såsom butikker. Der er heller ikke megen forskning, der interesserer sig for lydlogoer, der ikke involverer musik.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum. ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Mere generelt er det bemærkelsesværdigt, at ingen studier har fokuseret på spørgsmål om lydenes eventuelle mediering. Eksempelvis har ingen studier undersøgt, hvorvidt der er forskelle på brand-objektets lyd, hvis man sammenligner lyden i reklamer med lyden under faktisk brug.

Forhåbentlig kan vores præsentation inspirere til forskning på disse og andre områder. Måske kan præsentationen også inspirere analytikere og producenter af lydbranding.

Under alle omstændigheder er én ting sikkert: Vi har ikke hørt det sidste, hvad angår den lydbranding, der ikke spiller melodier.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk