Jedi-ordenen fra ’Star Wars’ blev inspireret af tempelridderne
Den unikke rolle som både munk og kriger blev pålagt tempelridderne i det 12. århundrede, men 800 år senere lod George Lucas sig inspirere, da han skabte Jedi-ordenen.
Obi-Wan Kenobi Star Wars Tempelridderne paralleller

Serien 'Obi-Wan Kenobi' foregår 10 år efter prequel-trilogiens afslutning, hvor Jedi-ridderne er jaget vildt af Imperiet - ikke ulig populærmytologien om Tempelridderne. (© 2022 Lucasfilm Ltd.)

Serien 'Obi-Wan Kenobi' foregår 10 år efter prequel-trilogiens afslutning, hvor Jedi-ridderne er jaget vildt af Imperiet - ikke ulig populærmytologien om Tempelridderne. (© 2022 Lucasfilm Ltd.)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Det seneste skud på stammen i 'Star Wars'-universte har netop fået premiere - serien 'Obi-Wan Kenobi' med Ewan McGregor og Hayden Christensen i hovedrollerne.

Der er rigtig meget på spil for Disney, så der er skruet godt op for nostalgien.

Serien følger medlemmer af den ridder-agtige Jedi-orden, som de bliver forfulgt på tværs af galaksen. 

Hvad mange Star War-fans måske ikke er klar over, er, at idéen til Jedi-ordenen trækker ganske meget på den historiske Tempelridder-orden.

Tempelridderne, også kendt som Tempelherrerne, var en international, middelalderlig, religiøs ridderorden, der blev oprettet i det tidlige 12. århundrede umiddelbart efter det første korstog.

Tempelridderne afgav munkeløfte om cølibat, fattigdom og lydighed.

Ordenen blev oprettet i 1119 af den franske ridder Hugh de Payne, men riddere fra hele Europa kom senere til at slutte sig til.

Tempelriddernes oprindelige formål var at patruljere vejene samt beskytte kristne pilgrimme i de nydannede kristne stater i Det Hellige Land (et ikke klart defineret område omtrent beliggende mellem Middelhavet og Jordanflodens østlige bred).

Henover de følgende to århundreder blev tempelridderne dog meget rige og magtfulde.

Tempelriddernes pludselige endeligt fandt sted i 1307, hvor alle tempelriddere i Frankrig blev arresteret og udsat for pinefulde forhør efter ordre fra den franske kong Filip 4. (Philippe IV le Bel), der gerne ville have fingrene i deres rigdomme.

Dette dramatiske endeligt har fyret op under populær fantasien i adskillige århundreder – blandt andet, ser det ud til, hos skaberne af 'Star Wars'.

Da George Lucas i 1973 satte sig for at lave Star Wars-filmene, skrev han således en to sider lang synopsis, som han kaldte ’The Journal of the Whills’, og i denne nævner han ’Jedi Templar’.

Traileren til den nye 'Star Wars'-serie, 'Obi-Wan Kenobi'. (Video: Star Wars / YouTube)

Den amerikanske filmhistorisker J. W. Rinzlers skriver i bogen ’The Making of Star Wars’, at han ser en klar forbindelse mellem tempelridderne og Jedi-ordenen i karakteren Chuiee Two Thorpe, som Lucas selv skriver er i træning som »potentiel Jedi-Templer«.

'Templer'-titlen blev droppet fra Jedi-konceptet i senere udkast, men det er klart, at arven fra tempelridderne var en afgørende inspiration for George Lucas' jedi-mestre.

Krigermunkenes orden

Jedi-ridderne er en gammel orden af vogtere, der beskytter fred og retfærdighed i Den Galaktiske Republik i Star Wars.

I den første 'Star Wars'-film fra 1977 blev publikum introduceret til Jedi-ridderne af Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), som forklarede følgende:

»I mere end tusind generationer var Jedi-ridderne fredens og retfærdighedens vogtere i den gamle republik. Før de mørke tider - før Imperiet.«

Men det var først i prequel-trilogien, produceret mellem 1999 og 2005, at Jedi-ridderne blev afbilledet som en munkelignende orden, der besad de tempelridder-agtige kvaliteter, som blev beskrevet i Lucas’ synopse fra 1973.

Efterlevede et strengt regelsæt

Først og fremmest er Jedi-ordenen uafhængig, meget lig tempelridderne, som kun skulle stå til regnskab for Paven.

Men måske mere interessant er, at Jedi-ridderne lever efter Jedi-kodekset, mens tempelridderne levede efter monasticistisk lov eller 'klosterstyre', der oprindeligt blev kaldt Primitive Rule.

Ridderne fik disse regler pålagt af fremtrædende ledere af den katolske kirke i forbindelse med Koncilet i Troyes (Frankrig) i 1129.

Det var et strengt regelsæt, som tempelridderne levede deres todelte liv som både krigere og munke efter - og som har sat sit aftryk på Jedi-kodekset.

Star Wars film tempelriddere

Tempelridderne blev arresteret i et bagholdsangreb ved daggry af franske soldater ved deres tempel i Paris den skæbnesvangre fredag den 13. i 1307, og den sidste stormester Jacque de Molay endte sine dage brændt på et bål i 1314. (Illustration: Wikimedia, CC BY 2.0)

Ligheder de to filosofier imellem

Selvom Star Wars-filmene ikke går i detaljer med indholdet af Jedi-koden, er der ligheder de to filosofier imellem. 

For eksempel fortæller Yoda følgende til Jedi-ridderen Anakin Skywalker (Hayden Christensen) i filmen 'Star Wars - Episode III: Sith-fyrsternes hævn' (2005):

»Tilknytning fører til jalousi; skyggen af grådighed, det er.«

Dette afspejler tempelriddernes regler om personlig ejendom.

I den britiske historiker Judith Upton-Wards bog 'The Rule of the Templars' (2002) fortæller hun, at tempelriddere ikke havde lov til at opbevare personlige ejendele som en pung, der kunne låses, og at selv ejerskabet af heste og rustninger var under deres overordnedes kontrol og dermed kunne inddrages og videregives til  andre tjenende tempelriddere.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Tilsvarende endeligt

Både Jedi og tempelridderne fik deres endeligt som følge af sammensværgelser, orkestreret af tyranner. 

Ved prequel-trilogiens klimaks er Jedi-ordenen det sidste, der står i vejen for den ondskabsfulde Darth Sidious og hans plan om at overtage herredømmet i galaksen.

Darth Sidious anklager derfor Jedi-ridderne for forræderi (en usand beskyldning) og får sine soldater til at nedslagte de intetanende Jedi. 

I virkeligheden var det den franske kong Filip 4., der anklagede tempelridderne for kætteri i 1307 for at få adgang til deres enorme rigdom. 

Han fik derfor landets tempelriddere arresteret, og i 1314 blev den sidste stormester, Jacque de Molay, brændt på bålet.

Både Jedi-ordenen og tempelridderne blev desuden udsat for et angreb mod deres tempel.

I 'Sith-fyrsternes hævn' bliver Jedi-ridderne myrdet, da Darth Vader leder en hær ind i Jedi-templet. Tempelridderne blev anholt fredag den 13. oktober 1307 i deres tempel i Paris, da franske soldater overraskede dem ved daggry.

Fra tempelriddere til Frimurere

På trods af lighederne i deres fald var tempelriddernes skæbne uden tvivl mere gunstig end Jedi-ordenens. 

I 'Obi-Wan Kenobi' ser vi de resterende Jedi-riddere blive jaget og myrdet af Darth Vader og hans inkvisitorer. 

Ifølge populær mytologi gik eksil-tempelridderne i skjul, før de angiveligt grundlagde Frimurer-ordenen.

Myten stammer fra det 18. århundrede og blev sat i gang, da den franske seniorfrimurer, Andrew Ramsay, påstod at være af tempelridderlig afstamning i et forsøg på at gøre aristokratiet interesserede i ordenen.

Myten om tempelriddernes liv under jorden minder om den skæbne, ’Obi-Wan Kenobi’ udlægger for Jedi-ridderne, hvor overlevende medlemmer lever i eksil og bliver hjulpet af en undergrundsorganisation, der bliver kaldt ’The Path’ (på dansk: Stien, red.).

Lang skygge 

Men virkeligheden for tempelriddere var, at tidligere riddere sluttede sig til andre ordener eller startede nye, som eksempelvis Kristusordenen eller på portugisisk 'Orden de Cristo' (fulde navn: 'Orden dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo').

De monasticistiske sammenfald mellem Jedi-ridderne og tempelridderne, og lighederne mellem de to ordeners fald, demonstrerer, hvor vidtrækkende tempelriddernes arv egentlig er.

Den indflydelse, tempelridderne åbenbart har haft på ’Star Wars’ universet, viser med al tydelighed, at en orden, der blev udraderet i det tidligere 14. århundrede, stadig kan have indflydelse på populærkulturen i dag.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk